REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Hibrizii Syngenta şi produsele de protecţia plantelor, în platforma de la SCDA Caracal

15/6/2019

0 Comments

 
Picture
Primul eveniment Syngenta din acest an de prezentare a tehnologiilor de câmp la cereale s-a desfăşurat pe o suprafaţă de 11 hectare, la SCDA Caracal. Cele patru culturi principale au fost grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă.
„Singura constantă este schimbarea“, a spus în deschidere Sergiu Staicu, director general Syngenta România, remarcând numeroasele presiuni şi provocări din ultimii ani: schimbările vremii, schimbările legislative, predictibilitatea tot mai redusă a disponibilităţii unor produse de protecţia plantelor etc. La aceste incertitudini singurul răspuns este „inovaţia şi dialogul cu fermierii. Pentru că inovaţia trebuie să răspundă nevoilor fermierilor“, a adăugat directorul. Pentru aceştia, Syngenta aduce pe piaţă anul acesta un nou tratament ready-mix la sămânţa de cereale - Austral Plus şi câţiva hibrizi la porumb, orz şi floarea-soarelui. Mai mult de 100 de fermieri au primit aceste informaţii de la inginerii echipei Syngenta.

Cereale păioase

Dintre soiurile de grâu, două au fost aduse în atenţia fermierilor: Ingenio (soi aristat, semitimpuriu) şi Illico (nearistat, semitimpuriu) pentru plasticitatea ecologică deosebită, adaptarea foarte bună la condiţiile din România şi mai ales capacitatea foarte bună de înfrăţire (însuşire care anul acesta a însemnat mult, în condiţiile în care în multe zone din ţară grâul a răsărit în primăvară devreme). La data de 4 iunie, grâul semănat în 15 octombrie, la care s-a aplicat o normă de irigare, avea o densitate de 750 spice recoltabile/mp (450 boabe/mp) şi o producţie estimată similară cu cea a anului trecut, de 8 tone/ ha. Noutatea companiei pentru anul acesta este soiul Falado de talie mică, proteină 12,5%, intrat în comercializare, precum şi doi hibrizi de orz cu rezultate foarte bune în condiţiile aplicării unui protocol Syngenta. Directorul tehnic Baris Uckesen a punctat rolul tratamentului la sămânţă cu noul insectofungicid readymix Austral Plus, singurul de acest fel pe piaţă la acest moment. Avantajul acestui produs este faptul că, pe lângă formulare, formează în jurul seminţei un halou, prin difuzare între particulele de sol, formând o zonă extinsă de protecţie. Are şi rol fitotonic. Ca tehnologie, la cereale s-a început cu o arătură şi două lucrări cu combinatorul, fertilizare de bază cu N:P:K 20:20:0. În preemergenţă, s-a aplicat erbicidul Boxer, iar după semănat, două irigări cu norma totală de 110 l/mp. La T1: fungicid AmistarOpti 2 l/ha împreună cu Quantis 2 l/ha (cu un efect benefic de staygreen asupra plantelor) şi insecticidul Karate Zeon (contact şi sistemie timp de câteva zile). Apoi o altă fertilizare cu 250 kg/ha azotat de amoniu, o erbicidare cu AxialOne, iar la T2 Elatus Era, cu recomandarea specială de a fi folosit preventiv! Cei de la Syngenta au mai atras atenţia asupra aplicării regulatorilor de creştere la cereale pentru a preveni căderea şi alte pierderi.

Floarea-soarelui

Pentru această specie, Syngenta are în România portofoliul complet. Astfel, din categoria hibrizilor Linoleici, pentru Tehnologia Clearfield: Diamantis - nou, NK Neoma şi NK Adagio; pentru Tehnologia Clearfield Plus - Neostar CLPSY, Bacardi CLP, Katana CLP şi Odessa CLP (noi); pentru Tehnologia Express - Sumiko, Subaro, cu raportul calitate preţ cel mai bun, toleranţă foarte bună la boli, calitate care se va vedea anul acesta. Alţi hibrizi noi din acest grup vor veni în viitorul apropiat. Pentru Convenţional - NK Brio. Din categoria hibrizi High Oleic, Tehnologia Clearfield are Experto şi Talento; Tehnologia Clearfield® Plus - Gracia CLP. Neostar şi Bacardi reprezintă crema geneticii Syngenta, cu producţii foarte mari şi profit în plus la floarea-soarelui. Anul viitor, Syngenta promite hibrizi cu rezistenţă îmbunătăţită la mană, unul dintre ei fiind prezentat şi în acest lot de la Caracal. Cel mai profitabil segment în momentul de faţă este high oleic, mai ales că traderii oferă bonus pentru acest segment de hibrizi, un plus de bani care vin mai uşor pentru că plantele nu necesită o tehnologie specială şi se oferă 50-60 euro/tonă. În tehnologie s-a insistat foarte mult pe erbicidare în preemergenţă, pe importanţa produsului GardoPrim Plus Gold 4 l/ha la nivelul solului, care anul acesta s-a văzut în multe zone ale ţării. După lucrările solului şi fertilizare de bază cu 250 kg/ha NPK 20:20:0, s-a semănat pe 26 martie. În postemergenţă, s-a erbicidat cu ListegoPlus pentru CLP şi Listego 2 l/ha pentru tehnologia CLP sau 1,2 pentru CL, şi erbicidul Express pentru SU. Ca fungicid, Amistar Gold împreună cu Quantis. La praşila mecanică s-au aplicat 220 kg/ha azotat de amoniu. „Fertilizarea cu bor în vegetaţie poate creşte procentul de ulei cu 2-5%, a spus şi directorul SCDA Caracal.

Porumb

Ca şi la floarea-soarelui, specialiştii Syngenta au insistat pe erbicidare în preemergenţă şi beneficiul acestei aplicări de GardoPrim Plus Gld devreme în cultură. Unul dintre elementele-cheie la care fermierul trebuie să aibă grijă, în afară de alegerea corectă a hibridului, este combaterea buruienilor. Două erbicide care fac diferenţa în postemergenţă: Calaris Pro, produs nou intrat anul acesta, cu o recomandare specială de se folosi doza de 2,3 l/ha, pentru eficienţă foarte bună împotriva monocotilelor, împreună cu un adjuvant FixPro 2,1 l/ha. În spectru - şi buruieni dicotile, inclusiv volbura, pe care o afectează parţial. Cheia este aplicarea cât mai timpurie, când şi buruienile sunt în stadiu incipent. Elumis este al doilea erbicid recomandat, cu aplicare până la opt frunze la porumb, împotriva dicotilelor. Două variante au fost propuse pentru aplicarea Calaris Pro: postemergent timpuriu, când au răsărit dicotilele, iar monocotilele nu au apucat să înfrăţească (dacă au înfrăţit, are efect doar de fitotoxicitate), sau pentru costrei din rizom - nicosulfuron în postemergenţă târzie.

Rapiţa

Lotul prezentat la Caracal a fost semănat pe 19 septembrie şi a beneficiat de un tratament preemergent cu Brasan 2 l/ha şi trei irigări care au totalizat 140 l/mp. Erbicidarea postemergentă s-a făcut cu Teridox 2 l/ha, iar la 4-6 frunze s-a aplicat Toprex 0,5 l/ha şi Karate Zeon. În vegetaţie, înainte de înflorit şi după, AmistarGold 1 l/ha. Şi la această cultură, erbicidarea în preemergenţă a fost subliniată în tehnologia acestui an. Şi pentru că „Fiecare bob contează“, Syngenta a pregătit pentru sezonul 20192020 un pachet special la această cultură. Din ofertă fac parte hibrizii NK Technic, SY Harnas, SY Vesuvio, SY Iowa. Astfel, la 10 saci+1, Syngenta oferă asigurare ReStart de nerăsărire. Promoţia este valabilă până la 31 august 2019. Înscrierile şi regulamentul sunt disponibile pe site-ul www.syngenta.ro.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE