REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Horsch Joker - un utilaj universal de cea mai mare valoare

15/2/2012

0 Comments

 
Horsch Joker - un utilaj universal de cea mai mare valoare - Agrimedia.ro
Constantin Curcă, specialist Horsch pentru România

Special conceput pentru dezmiriştirea solului după culturile de grâu, rapiţă, fl oarea-soarelui sau porumb, utilajul poate fi folosit cu succes pentru nivelarea arăturilor, a terenurilor scarifi cate sau chiar ca utilaj de pregătire a patului germinativ pentru culturile de toamnă. Comercializat pentru prima oară în 2008, Joker a ajuns, în 2011, să reprezinte aproape o pătrime din vânzările totale ale fi rmei Horsch, meritându-şi pe deplin numele de cartea cu cea mai mare valoare din pachetul Horsch.

Orice fermier care l-a utilizat, măcar o dată - luat cu împrumut, poate confirma valoarea lui Joker, discul scurt produs de Horsch, care prelucrează rapid şi exact miriştea. Gândit pentru viteze de lucru de până la 20 km/h, cu lagăre pentru discuri care nu necesită întreţinere şi o gamă de 6 tăvălugi, este un utilaj universal şi de nelipsit din orice exploataţie agricolă. Discurile cu diametrul de 52 cm sunt dispuse în perechi, sunt tensionate prin intermediul unui lagăr de cauciuc şi nu necesită o reglare prealabilă înaintea utilizării. Unul dintre fermierii încântaţi de acest utilaj este Cosmin Micu, de profesie inginer agronom, administrator al Procereal Agrosan, din localitatea Mănăştur, judeţul Arad. Acesta are exploataţie agricolă de aproape 1.000 ha, şi a achiziţionat de la MEWI Orţişoara, distribuitorul exclusiv în România al produselor Horsch, mai multe produse purtând această marcă. Rugându-l să-mi spună doar câteva cuvinte despre cum a lucrat Joker terenurile fermei sale, Cosmin Micu a fost de nestăvilit în a-şi prezenta utilajul preferat şi modul în care acesta îi vine de ajutor.

„Lăţimea mare de lucru, viteza mare de înaintare şi necesarul redus de putere în comparaţie cu utilajele care lucrează la aceeaşi adâncime, însă mult mai grele, fac acest utilaj Horsch incomparabil cu altele din clasa sa. La noi în fermă îl folosim pentru dezmiriştit după grâu şi rapiţă, pentru nivelarea arăturii şi a terenului scarificat şi pentru prelucrarea după floarea-soarelui sau porumb. Consumul de motorină se situează între 4,5 şi 6 l/ha la lucrările de dezmiriştit după culturile grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb, iar pentru lucrări de nivelare a arăturilor sau a terenurilor scarificate consumul este între 5 şi 7 l/ha, în funcţie de cât de nivelat este terenul şi de viteza de înaintare a tractorului. Un aspect foarte important pentru noi este reprezentat de timpii de întreţinere. La acest utilaj aceştia sunt minimi, necesitând întreţinere doar la sistemul de prindere al tăvălugilor (6 nipluri) şi la sistemul de rabatare. De asemenea, lagărele discurilor nu necesită întreţinere. Ba mai mult, datorită sistemului constructiv cu două talere pe un singur braţ, se reduce numărul braţelor (pentru ca resturile vegetale să treacă mai uşor) şi numărul lagărelor din cauciuc, astfel încât acestea sunt mult mai mari, mai stabile şi permit menţinerea agresivităţii discurilor în sol în timpul lucrului. Joker mărunţeşte foarte bine resturile vegetale şi, datorită vitezei mari de lucru şi a discurilor scurte, produce foarte mult sol fin. Pentru noi, mărunţirea arăturilor de toamnă reprezintă un element foarte important. Astfel, în luna decembrie a anului trecut, după o secetă prelungită, am prelucrat întreaga suprafaţă arată cu discul Joker. Rezultatele sunt foarte bune în ceea ce priveşte nivelarea şi mărunţirea.

Avantajul agronomic al acestei lucrări este că, în primăvară, vom avea un sol nivelat, pe care umiditatea este distribuită uniform, nu ca în cazul în care coamele arăturii se usucă mai rapid, iar la baza acestora rămâne umiditate în exces. Această nivelare ne permite să aplicăm în orice moment, din decembrie până în aprilie, îngrăşăminte pe baza de fosfor sau potasiu. De exemplu, dacă efectuăm două treceri cu Joker după floarea-soarelui sau porumb, reuşim să pregătim patul vegetativ pentru cultura de grâu sau orz, semănând apoi cu Horsch Sprinter, o semănătoare de 6 metri. În toamna anului 2011 am înfiinţat cultura de grâu cu un consum de 12 litri pentru prelucrare şi alţi 6 litri pentru semănat plus 0,5 l pentru fertilizare. Preconizez pentru primăvara aceasta efectuarea a încă două lucrări de fertilizare plus câte două sau trei lucrări de erbicidare şi tratamente. În contextul economic actual, când preţurile motorinei şi ale tuturor celorlalte materiale de bază cresc, trebuie să fim pregătiţi din punct de vedere tehnic să facem faţă acestor provocări, fără însă a ne limita sau a reduce producţiile. În timpul unei vizite din anul 2009 la firma Horsch, am reţinut din prezentarea lui Michael Horsch că orice fermier se poate considera competitiv dacă reuşeşte să se încadreze într-un consum de 50 l motorină la hectar, incluzând recoltarea şi transportul. Ţelul meu este să scad sub această cifră, până acolo unde să nu-mi afecteze producţia. De aceea am investit masiv în ultimii ani pentru a-mi dota ferma cu cele mai performante utilaje şi tractoare existente pe piaţă, toate acestea fără a beneficia de nici un proiect FEADR.

Acum, după 2.500 de hectare lucrate şi după cum arată culturile şi terenurile, pot afirma că fiecare cent plătit pentru achiziţionarea acestui disc scurt Horsch Joker a meritat din plin!”
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE