REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

HOTARARE privind cerintele pentru inscrierea operatorilor in RIA

15/9/2011

0 Comments

 
Picture
HOTĂRÂRE privind cerinţele pentru înscrierea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare în Registrul Industriilor Alimentare şi condiţiile de respectare a procesului tehnologic, a compoziţiei produselor alimentare prelucrate şi/sau procesate, destinate comercializării pe piaţă

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, a art. 30 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată prin Legea nr. 57/2002, republicată, având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale şi definiţii
Art. 1. (1) Prezenta hotărâre reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, în vedrea înscrierii în Registrul Industriilor Alimentare, denumit în continuare RIA. (2) Operatorii economici pot desfăşura activităţi privind producerea şi comercializarea produselor alimentare numai dacă sunt înregistraţi în RIA şi deţin certificatul de înscriere în RIA, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia vieţii şi sănătăţii populaţiei. (3) Prezenta hotărâre stabileşte condiţiile de respectare a procesului tehnologic, a compoziţiei produselor alimentare prelucrate şi/sau procesate, destinate comercializării pe piaţă.
Art. 2.(1) Prevederile prezentei hotărâri sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice. (2) Reglementările prezentei nu se aplică alimentelor produse în gospodării individuale pentru consumul propriu.
Art. 3.(1)În vederea producerii şi comercializării produselor alimentare, operatorii economici au obligaţia să se înscrie în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi să solicite Certificatul de înscriere în Registrul Industriilor Alimentare. (2) În vederea înscrierii în RIA şi obţinerii certificatului de înscriere, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, depun la direcţiile judeţene pentru agricultură, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia se află amplasată unitatea de producţie, o cerere –tip, însoţită de un caiet de sarcini. (3) Caietul de sarcini cuprinde în principal: statutul societaţii; obiectul activităţii economice desfăşurată în cadrul producerii şi comercializării produselor alimentare; specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic; etapele fluxului tehnologic al produsului, etc. (4) Reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din cadrul direcţiilor judeţene pentru agricultură, respectiv a municipiului Bucureşti, analizează dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor normelor de aplicare a prezentei hotarâri şi le transmit structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, însoţite de un proces verbal de constatare. (5) Persoanele prevăzute la alin.(4) sunt obligate să păstreze confidenţialitatea
datelor înscrise în documentele primite. (6) RIA este gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin structurile de specialitate.
Art. 4.(1) În înţelesul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc după cum urmează: a) operatori în sectorul alimentar - persoanele fizice sau juridice care răspund de îndeplinirea cerinţelor legislaţiei alimentare în cadrul întreprinderii cu profil alimentar aflată sub controlul lor, conform prevederilor art.3 pct.3 din Regulamentul 178/2002/ CE de stabilire a principiilor şi cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu modificările şi completările ulterioare; b) întreprindere cu profil alimentar - orice întreprindere, indiferent dacă are sau nu drept scop obţinerea de profit şi indiferent dacă este publică sau privată, care desfăşoară oricare dintre activităţile legate de orice etapă de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor alimentare; c) produs alimentar - orice substanţă sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut a fi ingerat de oameni, conform prevederilor art.2 din Regulamentul 178/2002/CE; produsele alimentare includ băuturile, guma de mestecat şi orice substanţă, inclusiv apa, încorporată în mod intenţionat în produse alimentare în timpul producerii, preparării sau tratării lor. d) calitatea produsului - ansamblul de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs, care îi conferă aptitudinea de a satisface, conform destinaţiei acestuia, necesităţile explicite sau implicite; e) compoziţia produsului – totalitatea ingredientelor care alcătuiesc un produs alimentar; f) proces tehnologic – totalitatea etapelor de procesare, de la materia primă până la produsul finit; g) Registrul Industriilor Alimentare (RIA) – registru în format electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care conţine: denumirea operatorului economic, datele de identificare şi de contact ale acestuia, activitatea economică desfăşurată în cadrul producerii şi comercializării produselor alimentare, denumirea produsului conform caietului de sarcini, numărul certificatului de înregistrare în RIA, etc. h) certificat de înscriere în RIA - document care atestă că operatorul
economic desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, în conformitate cu legislaţia comunitară şi/sau naţională în vigoare. (2) Noţiunea de aliment nu include: a) hrana pentru animale; b) animalele vii, în afara cazurilor în care ele sunt pregătite pentru introducerea pe piaţă pentru consumul uman; c) plantele înainte de a fi recoltate; d) medicamentele în sensul specificat de Directiva Consiliului nr. 65/65/ CEE din 26 ianuarie 1965 privind apropierea actelor cu putere de lege, regulamente sau acţuni administrative referitoare la produse medicamentoase şi de Directiva Consiliului nr. 92/73/
CEE din 22 septembrie de extindere a domeniului de aplicare a Directivelor 65/65/CEE şi 75/319/CEE de apropiere a actelor cu putere de lege, regulamente sau acţiuni administrative referitoare la produsele medicamentoase şi de stabilire a unor dispoziţii suplimentare privind medicamentele homeopate; e) cosmeticele în sensul Directivei Consiliului nr. 76/768/CEE din 27 iulie 1976 privind apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la produsele cosmetice; f) tutunul şi produsele din tutun în sensul Directivei Consiliului nr. 89/622/CEE din 13 noiembrie 1989 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte etichetarea produselor din tutun; g) substanţele stupefiante sau psihotrope în sensul Convenţiei Unice asupra substanţelor stupefiante din 1961 şi al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Substanţele Psihotrope din 1971; h) reziduurile şi substanţele contaminante.

CAPITOLUL II
Compoziţia şi calitatea produselor alimentare prelucrate şi /sau procesate
Art. 5. Compoziţia produselor alimentare prelucrate şi/sau procesate, trebuie să nu constituie un pericol pentru organismul uman, din punct de vedere fizic, chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al nivelului de radioactivitate.
Art. 6.(1)Operatorii economici care produc produse alimentare sunt obligaţi ca la fabricarea acestora, să respecte: a) etapele procesului tehnologic de fabricaţie declarat în caietul de sarcini; b) compoziţia produsului declarată în caietul de sarcini; c) etapele procesului tehnologic de fabricaţie obligatoriu, la categoriile de produse alimentare pentru care au fost elaborate norme specifice privind natura, conţinutul şi fabricarea acestora. (2) Operatorii economici care produc produse alimentare sunt obligaţi să utilizeze numai materii prime şi materiale care să corespundă condiţiilor de calitate impuse de normele legale în vigoare.
Art. 7. Operatorii economici care produc produse alimentare sunt obligaţi să permită accesul în unitate şi secţia de producţie, organelor de inspecţie şi control, să pună la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate.

CAPITOLUL III
Certificatul de înscriere în Registrul Industriilor Alimentare
Art. 8. Operatorii economici pentru care se eliberează certificat de înscriere în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) sunt din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi a produselor de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi a sosurilor utilizate în industria alimentară, fabricării altor produse alimentare.
Art. 9.(1) Certificatul de înscriere în RIA se solicită de către operatorii economici, astfel : a) în 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pentru operatorii economici aflaţi în funcţiune; b) în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi/ punct de lucru nou înfiinţat; (2) Certificatul de înscriere în RIA se eliberează în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cererii operatorului economic. (3) Certificatul de înscriere se acordă pentru fiecare grupă de produse alimentare. (4) În cazul unei documentaţii incomplete şi/sau neconforme caietului de sarcini operatorul economic este informat în 15 zile lucrătoare de la depunerea acesteia, cu privire la necesitatea transmiterii de documente suplimentare. Documentaţia suplimentară se transmite de operatoarul economic în 15 zile
lucrătoare de la data primirii solicitării. (5) În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberarea certificatului, autoritatea emitentă comunică în scris în termen de 30 de zile calendaristice motivul neacordării acestuia. (6) Certificatul de înscriere în RIA
este valabil pentru o perioadă de 5 ani de la data emiterii sau până la modificarea condiţiilor şi criteriilor pentru care a fost eliberat. Cu 60 de zile calendaristice înainte de expirarea acestei perioade, operatorul economic va solicita prelungirea valabilităţii certificatului de înscriere în RIA . (7) În cazul încetării activităţii unităţii, operatorul economic, proprietarul şi/sau administratorul au obligaţia să solicite radierea şi să restituie certificatul. (8) Modificarea condiţiilor care au stat la baza acordării certificatului de înscriere în RIA a produselor alimentare obligă operatorul economic să solicite în termen de 30 de zile un nou certificat.
Art. 10. Normele metodologice privind procedurile de eliberare, suspendare, prelungire, anulare şi radiere a certificatului de înscriere în RIA, modelul cererii de înscrierii în RIA, modelul caietului de sarcini, modelul certificatului de înregistrare RIA, modelul procesului verbal de constatare, precum şi modelul RIA se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

CAPITOLUL IV
Sancţiuni
Art. 11.(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei hotărâri se fac de către organele de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează: a) Desfăşurarea de activităţi privind producerea şi comercializarea produselor alimentare de către operatorii economici, fără înscrierea în RIA, aşa cum este prevăzut la art. 1 alin.(2) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei; b) Nerespectarea prevederilor art.6 alin. (1) lit.a) privind etapele procesului tehnologic de fabricaţie declarat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei; c) Nerespectarea prevederilor art.6 alin. (1) lit.b) privind compoziţa produsului declarată se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.000 lei şi 8.000 lei; d) Nerespectarea prevederilor art.6 alin.(1) lit.c) privind etapele procesului tehnologic de fabricaţie obligatoriu, la categoriile de produse alimentare pentru care au fost elaborate norme specifice privind natura, conţinutul şi fabricarea acestora, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.000 lei şi 8.000 lei. e) Nerespectarea prevederilor art.7 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.000 lei şi 8.000 lei. (3) Contravenţiilor prevăzute la alin. (2) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Art.12. Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE