REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Imaginea Alianţei Industriei Seminţelor din România după patru ani de activitate

16/6/2016

0 Comments

 
Picture
La aproape patru ani de la lansarea asociaţiei, discutăm despre ceea ce s-a realizat în cadrul proiectelor alianţei, în special din punct de vedere al modului de a comunica către publicul larg acţiunile menite să explice importanţa SEMINȚELOR. Antonia Ivaşcu, directorul executiv al asociaţiei, a menţionat că astfel de iniţiative a avut şi ESA (European Seed Association), care a lansat în 2014 documentul „Să vorbim despre seminţe“.
Documentul a avut prevăzute propriile idei conturând priorităţile curente şi de viitor ale sectorului seminţelor. AISR este membru activ în ESA din 2013, participă şi susţine acţiunile acesteia.

În ce mod încearcă AISR să demonstreze importanţa sectorului seminţelor?

În cadrul asociaţiei s-a discutat mult despre importanţa sectorului de ameliorare a plantelor în ceea ce priveşte productivitatea, biodiversitatea, sănătatea şi calitatea agriculturii, horticulturii, producţia hranei şi alimentelor şi mediul înconjurător, dar mai ales despre utilizarea seminţelor certificate de către fermieri, în scopul susţinerii dezideratelor de mai sus. În cadrul asociaţiei, grupul de lucru stabileşte mesajele-cheie pentru comunicarea despre „seminţele certificate“ versus „seminţe necertificate“, iar fermierii iau contactat ulterior cu aceste mesaje, cerând detalii legate de seminţele certificate, dar şi despre cele contrafăcute. Pe plan naţional, conform rapoartelor Kleffman, se pare că s-a înregistrat o scădere reală de aproximativ 15% de utilizare a seminţelor necertificate la nivelul ultimului an. Asociaţia are un dialog permanent cu factorii de decizie în domeniul regulilor la nivel european, cu experţii media naţionali, şi, nu în ultimul rând, cu publicul larg, cu consumatorul interesat, tocmai pentru a comunica intenţiile industriei noastre. Participarea AISR la zilele câmpului organizate de diverse asociaţii cu loturi demonstrative sau la alte evenimente de profil, arată tocmai implicarea pe care şi-o doreşte asociaţia în viaţa reală. Faptul că tot mai multe companii se alătură asociaţiei noastre, şi nu pot să nu menţionez aderarea ca membru de onoare a INCDA Fundulea, legitimează acţiunile şi forţa industriei de seminţe. Noul protocol de colaborare cu ROMAPIS, prin care vom contribui împreună la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea şi realizarea obiectivelor comune în sprijinul creşterii eficienţei şi competitivităţii agriculturii şi apiculturii naţionale, ne arată tocmai dorinţa de atragere şi antrenare a partenerilor la sprijinirea şi susţinerea realizării activităţilor specifice agriculturii şi apiculturii.

Una dintre audienţele ţintite de AISR este media. Puteţi să-mi spuneţi mai mult despre cum a colaborat AISR cu aceasta?

Cu orice ocazie grupul de comunicare al AISR prezintă şi poate informa grupuri diferite care nu au pregătirea tehnică şi cunoştinţe despre sector, asupra acţiunilor sale. Colaborarea cu presa specializată la evenimentele asociaţiei este permanentă, având în vedere faptul că este provocator să aduci în atenţia media o industrie mai puţin cunoscută. Prin toate mijloacele de comunicare moderne, asociaţia doreşte să prezinte viitorul sectorului, fie în cadrul evenimentelor sale proprii, fie cum a procedat în anul 2015 la manifestările altor asociaţii ca: LAPAR, APPR, AIPROM, PROAGRO, ABR sau ale organizatorilor specializaţi de evenimente ca Mediafax, PriaEvents sau oriunde va fi o ocazie potrivită.

Există o cale de a face cunoscut publicului larg acţiunile industriei de seminţe?

Ţinta principală este publicul larg, care trebuie să înţeleagă acţiunile asociaţiei, dar şi factorii de decizie, la nivel naţional, precum şi alte asociaţii şi ONG care pot fi potenţiali parteneri ai AISR în diverse domenii. Ajungerea la un public mai larg ar fi destul de dificilă şi ar cere resurse semnificative. Documentele pe care le postăm pe site-ul AISR sunt un mijloc disponibil pentru toţi cei interesaţi. În timpul evenimentelor organizate de alte asociaţii naţionale, AISR a distribuit participanţilor broşuri privind activitatea sa. Totodată, companiile au folosit materialele editate de AISR când au avut iniţiative care implicau fermierii. Este important să se înţeleagă că asociaţia îşi doreşte o strategie de comunicare mai largă, care trebuie să îmbunătăţească imaginea acestui sector în viitor.

Care sunt practic metodele, tehnicile de comunicare ale AISR?

O întrebare deosebit de interesantă şi de actualitate. Toată lumea utilizează acest cuvânt, ca şi cum ar fi magic. Este în fapt un domeniu mai nou care este extrem de larg şi întrebuinţează mai multe tipuri de instrumente. AISR are ca scop comunicarea către publicul larg, cel ţintă, şi anume fermierii, şi către specialiştii în agricultură din instituţii specializate. În aceste scopuri sunt utilizate cele mai variate instrumente de lucru şi aş începe cu revistele de specialitate, numeroase şi variate de la noi din ţară, cu care asociaţia are cele mai bune contacte. Alt mod de comunicare este site-ul AISR (www.aliantasemintelor.ro) pe care publicul larg poate regăsi toate informaţiile de specialitate legate de AISR, postate în timp real. Direct din site se poate accesa un instrument mai nou, şi anume Linkedin, o reţea de socializare care asigură şi informaţia la zi, dar şi contacte cu persoane interesate în domeniu din toate colţurile lumii. Nu trebuie să uit bineînţeles nici formatul de generare a informaţiilor prin mailuri sau telefoane, mult utilizate la noi în ţară. Un alt tip de comunicare al AISR este organizarea sau participarea la mese rotunde, târguri, expoziţii, workshopuri, unde se popularizează imaginea asociaţiei prin pliante, broşuri, banere, roll-upuri, materiale promoţionale personalizate cu logoul nostru. Aş aminti workshopul organizat în luna mai la Bucureşti, cu concursul ESA, legat tocmai de metodele de îmbunătăţire a tehnicii de comunicare către public, la care au participat, pe lângă reprezentanţi ai industriei de seminţe, instituţii ale statului, asociaţii, presa de specialitate. Am lăsat intenţionat la urmă discuţiile directe cu fermierii, care sunt cele mai importante pentru noi, prin care încercăm să le explicăm în fapt importanţa utilizării seminţelor certificate. Participările la conferinţele naţionale ale fermierilor sau la zilele câmpurilor ne apropie mai mult de necesităţile acestora. AISR are un grup de lucru specializat pe domeniul de comunicare, care se întâlneşte cu membrii asociaţiei frecvent şi care generează planurile de acţiuni ale asociaţiei în această direcţie.

Cum percepe AISR schimbările care vin din partea reglementatorilor? Cu alte cuvinte, ce altă mentalitate aţi dori să vedeţi din partea lor?

Asociaţia este în contact permanent cu factorii de decizie, iar Ministerul Agriculturii şi celelalte instituţii colaborează cu asociaţia la nivel de partener. Având mijloacele potrivite pentru a reprezenta şi prezenta sectorul şi a-i face să înţeleagă ce fac cu adevărat amelioratorii de plante şi companiile de seminţe, asociaţia poate deveni factorulcheie pentru a le câştiga susţinerea. Membri ai Parlamentului şi reprezentanţi României în Parlamentul European şi ai Comisiei de Agricultură au devenit familiari cu sectorul şi recunosc pe zi ce trece importanţa ameliorării plantelor, a industriei de seminţe şi înţeleg beneficiile aduse de acest sector în viaţa noastră zilnică. Reglementările trebuie să fie deschise discuţiilor, să fie înţelese opiniile sectorului şi să se ia deciziile pe baze ştiinţifice. Pentru a ajunge acolo avem nevoie de o abordare, care trebuie să fie mai generală şi capabilă să-i facă să înţeleagă problemele industriei când argumentează în favoarea sectorului. Factorii de decizie trebuie să fie fără idei preconcepute, dornici să fie informaţi şi pro inovaţie.

A existat o bună colaborare cu aceştia până acum?

Membrii Parlamentului European sunt fericiţi, în general, să primească informări, materiale de la asociaţii. Acest lucru le permite să aibă o idee despre sector fără să se piardă în detalii. Cei care nu cunosc domeniul sectorului sunt de cele mai multe ori surprinşi în mod pozitiv când descoperă ce fac amelioratorii şi industria de seminţe, legătura directă cu mâncarea din farfuria lor, cu ceea ce poartă sau cu ceea ce admiră în grădina lor. Acest gen de comunicare este mult mai eficient decât orice grafic sau lucrare ştiinţifică pe care ar putea-o obţine. De cele mai multe ori transmit şi mesaje de mulţumire la adresa asociaţiei. În acest sens, AISR va continua să facă lobby pentru acest sector şi sperăm să obţinem mult mai mult sprijin în viitor şi să avem mult mai mulţi factori de decizie de partea noastră.

Care este mesajul-cheie al viziunii AISR pe care aţi dori să-l identifice cititorii şi să vorbească despre el cu prietenii şi colegii?

Fără grijă pentru tehnologii, maşini şi utilaje sau produsele de protecţia plantelor, agricultura ar fi foarte dificilă, dar fără seminţe ar fi imposibilă! În spatele peisajelor minunate, în spatele fiecărei plante, există o SĂMÂNŢĂ. În contextul în care mecanizarea atinge limitele sale şi alte inputuri, ca fertilizatorii sau produsele de protecţie a plantelor, sunt din ce în ce mai restricţionate, inovarea trebuie să fie inima lanţului alimentar. Sectorul seminţelor investeşte peste 20% în cercetare/dezvoltare pentru a îmbunătăţi plantele, a inova recoltele, a susţine securitatea alimentară. Alegerea şi calitatea seminţelor stau la îndemâna fermierului, iar în viitor fermele vor trebui să fie sustenabile şi să dea diverse utilizări plantelor într-o economie bio, modernă, care acţionează în direcţia dezvoltării zonelor rurale ale Europei. Pentru toate aceste motive, sectorul industriei de seminţe trebuie să fie recunoscut ca sector-cheie, ca ajutor pentru obiectivele politicilor de stat şi trebuie susţinut că să-şi ridice competitivitatea, să dezvolte soluţii pentru provocările viitorului.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE