REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Îmbunătăţirea calităţii solului

1/9/2019

0 Comments

 
Picture
Fermierii cunosc deja beneficiile pe care le pot obţine dacă adoptă practici şi metode de conservare şi îmbunătăţire a calităţii solului. Aceste lucrări au efect asupra profitului şi pot reduce costurile de producţie, însă cuantificarea constantă a avantajelor economice este dificilă. De aceea, Departamentul pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii (USDA) şi Serviciul de Conservare a Resurselor Naturale (NRCS) au demarat un proiect ce conţine patru studii de caz pentru a face cunoscute efectele benefice asupra solului, producţiilor agricole şi apei
Prin implementarea practicilor de conservare a solului, fermierii nu speră doar la un randament mai bun al recoltelor, ci chiar garantează pentru acestea. Studiile de caz analizate de instituţiile americane evidenţiază beneficiile economice obţinute în urma implementării practicilor privind sănătatea solului. Cele patru studii de caz se concentrează pe: doi fermieri din Illinois şi Ohio care cultivă porumb şi soia; un producător de migdale din California şi un fermier din New York, cu o structură a culturilor diversă: porumb dulce, lucernă, porumb pentru însilozare şi cereale. Agricultorii au pus în practică acele lucrări care îmbunătăţesc calitatea solului, precum no-till sau strip-till, managementul nutrienţilor, înfiinţarea culturilor de acoperire, administrarea de compost şi mulcire. Combinând tehnologia de pregătire a terenului fără arătură, înfiinţarea de culturi de acoperire şi administrarea îngrăşămintelor chimice în rate variabile a condus la obţinerea de beneficii multiple. Într-unul din studiile analizate, ca urmare a practicilor aplicate, necesarul de azot la cultura de porumb a scăzut cu 5%, iar cel de fosfor şi potasiu cu 50%. Ca rezultat, fermierul a reuşit să economisească aproape 18 dolari per acru în fiecare an doar cu fertilizarea. Rezultatele studiilor de caz au fost următoarele: creşterea medie a producţiei pentru toate culturile cultivate a fost de 12%; randamentul mediu al investiţiilor a fost de 176%, cu o gamă cuprinsă între 35 şi 343%; practicile au condus la o infiltrare crescută a precipitaţiilor, reducând astfel scurgerile de apă şi eroziunea solului. „Cuantificarea acestor beneficii economice ale sistemelor de gestionare a sănătăţii solului în diferite condiţii de sol, climă şi sisteme de producţie a fost unul dintre punctele critice pentru creşterea rapidă a adoptării acestora“, a declarat Bianca Moebius-Clune, directorul Direcţiei pentru sănătate a solului NRCS. „Deşi mulţi fermieri sunt extrem de conservatori, un factor decisiv este modul în care costul este comparat cu rentabilitatea. Fiecare studiu de caz oferă un exemplu clar. Acest lucru îi face interesaţi pe producători să facă schimbări în modul lor de operare în ideea potenţialului randament al investiţiei lor şi modului în care aceste beneficii economice pot fi justificate. Cele patru studii de caz au fost dezvoltate ca parte a proiectului AFT 2018 NRCS, intitulat „Accelerarea sănătăţii solului prin cuantificarea rezultatelor economice şi de mediu şi depăşirea barierelor pe terenurile închiriate“. Studiul a folosit mai multe instrumente dezvoltate de USDA şi NRCS pentru a realiza prezenta analiză. AFT l-a angajat pe econimistul Florence Swartz, pentru a realiza analiza bugetară parţială a studiului şi s-a asociat şi cu dezvoltatorii Instrumentului de urmărire a substanţelor nutritive din cadrul USDA pentru a determina beneficiile calităţii apei ca urmare a practicilor efectuate şi a folosit instrumentul COMET-Farm al NRCS pentru a determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. „Am considerat că există un decalaj în informaţiile disponibile pentru producători - majoritatea fermierilor sunt conştienţi de beneficiile de mediu ale practicilor de sănătate a solului, dar costurile la nivel de fermă şi avantajele punerii acestora în aplicare nu au fost pe deplin disponibile. Am vrut să ajutăm să umplem acest gol. USDA şi NRCS au investit în oameni şi instrumentele care furnizează aceste evaluări cantitative. AFT foloseşte această infrastructură pentru a arăta beneficiile economice şi de mediu pentru o varietate de lucrări agricole“, a declarat Michelle Perez, directorul iniţiativei în domeniul apei şi cercetător principal al acestui proiect pentru AFT. Stabilirea profitabilităţii şi rentabilităţii investiţiilor realizate este esenţială pentru a ajuta fermierii să evalueze riscurile în încercarea de a începe ceva nou. Fermierii care au în vedere adăugarea practicilor pentru îmbunătăţirea calităţii solului pot folosi aceste studii de caz şi pot discuta cu proprietari despre beneficiile investiţiilor realizate în scopul creşterii sănătăţii solului. Dacă achiziţionează un teren nou, fermierii pot lua în considerare şi împărtăşirea studiilor de caz cu finanţatorii pentru a obţine fonduri suplimentare în vederea extinderii fermei.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE