REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Îmbunătăţirea capacităţii plantelor de cultură pentru o dezvoltare optimă

1/5/2020

0 Comments

 
Picture
Nevoile plantelor de cultură cresc în primele etape de creştere vegetativă, în special cele de nutriţie. Preîntâmpinarea carenţelor nutriţionale capătă importanţă, mai ales că în această perioadă culturile agricole sunt supuse acţiunii unor factori de stres greu controlabili, cum sunt, de pildă, cei de ordin climatic. Pentru a afla cu ce produse se poate interveni în culturile de porumb şi floarea-soarelui pentru a le asigura o dezvoltare optimă, astfel încât să poată susţine producţii ridicate, le-am solicitat specialiştilor Timac Agro informaţiile necesare.
În portofoliul companiei se regăseşte gama biostimulatorilor Fertileader, care cuprinde mai multe produse, cu conţinut diferit în elemente nutritive, în funcţie de nevoile culturii de interes. Pentru cultura de porumb reprezentanţii Timac Agro recomandă aplicarea produsului Fertileader Axis deoarece asigură plantei nutrienţii esenţiali de care are nevoie (N, P, Mn, Zn), dar şi alte beneficii asigurate prin specificitatea Sectiv.

Când plantele de porumb vor fi în stadiul de 6-10 frunze (BBCH 12-16), în interiorul acestora are loc o serie de transformări fiziologice, precum: încetarea aprovizionării plantei din bob; creşterea şi dezvoltarea rădăcinilor secundare, cu rol major în nutriţie; dezvoltarea frunzelor şi tulpinii; iniţierea inflorescenţei, stabilirea numărului de rânduri în ştiulete (componenta de randament); creşterea şi dezvoltarea rădăcinilor nodale superioare. Potrivit specialiştilor, aceste procese fiziologice determină sensibilităţi la diferiţi factori de natură termică, hidrică, chimică şi biologică, care au o acţiune directă asupra viitoarelor fenofaze de creştere vegetativă, înflorire, fecundare, formare şi umplerea boabelor, care hotărăsc celelalte componente de randament, cum ar fi numărul de boabe şi MMB. Această fenofază este una dintre cele mai solicitante pentru cultura de porumb şi pentru că are loc o serie de lucrări agrotehnice (erbicidare, prăşile mecanice etc).

Pentru a ajuta plantele de porumb să depăşească cu bine această etapă se poate aplica biostimulatorul Fertileader Axis, deoarece asigură o serie de beneficii: asigură plantei protecţia antistres prin aportul de osmo-regulatori de care are nevoie; asigură o mai bună intensificare a fotosintezei, rezultând mai multă energie pentru plantă pentru a susţine ritmul de creştere extrem de alert de care are nevoie în perioada următoare. Totodată, asigură o redistribuire mai bună şi mai eficientă a asimilatelor în toată planta, îndeosebi către vârfurile de creştere, fie aeriene, fie radiculare. Deoarece produsul are o acţiune sistemică şi de durată în plantă, acesta se va regăsi şi va acţiona şi în frunzele care încă nu au apărut.
​

Un alt beneficiu este acela că are loc o valorificare mai bună a azotului granulat aplicat până acum, prin intensificarea acţiunii metabolice, inclusiv a absorbţiei radiculare.
​

O creştere şi legare optimă ale florii-soarelui

Potrivit reprezentanţilor Timac Agro pentru floarea-soarelui, una dintre etapele de dezvoltare cele mai importante este cea de creştere vegetativă puternică, care se înregistrează de la BBCH 17-18 până la BBCH 51-59. Atunci are loc formarea tuturor perechilor de frunze, precum şi iniţierea florală, iar această perioadă durează în medie 3 săptămâni şi se încheie când mugurele floral este vizibil şi are o dimensiune de circa 3 cm. Această fenofază este extrem de importantă în evoluţia plantei, iar stresurile care apar, de ordin termic, hidric, chimic sau biologic, vor influenţa dezvoltarea vegetativă a plantei, mărimea capitulului şi numărul de boabe fertile pe fiecare plantă.

Pentru a avea o dezvoltare vegetativă şi legare optimă la floarea-soarelui, specialiştii recomandă să fie asiguraţi toţi nutrienţii necesari, îndeosebi azotul, fosforul, potasiul, sulful, dar şi borul şi molibdenul, iar cultura să fie protejată împotriva bolilor specifice (mana, putregaiul cenuşiu, sclerotinia, pătarea brună, septorioza) şi a factorilor de stres. Conform acestora, pot apărea stresuri provocate de aplicarea tratamentelor cu erbicide în prima fază, apoi cu fungicide şi insecticide, valuri de frig accentuate sau temperaturi foarte ridicate care vor influenţa dezvoltarea vegetativă şi iniţierea florală.

Specialiştii atenţionează că dacă nu se reuşeşte menţinerea plantei la un ritm de dezvoltare cât mai optim, asigurându-i cantităţile de nutrienţi necesare, reducând efectul factorilor de stres, se va obţine în final o plantă mai slab dezvoltată, iar mărimea capitulului şi a numărului de boabe fertile vor fi influenţate negativ. Una dintre soluţiile recomandate constă în aplicarea produsului Fertileader Gold datorită faptului că asigură florii-soarelui nutrienţii esenţiali de care are nevoie în această perioadă.

​De asemenea, limitează efectul negativ al acţiunii factorilor de stres, permite o intensificare a fotosintezei şi o absorbţie mai bună a asimilatelor şi o distribuţie uniformă a acestora în plante, atât la nivel aerian, cât şi radicular. Efectul produsului în plantă este de lungă durată, ceea ce reprezintă un sprijin în susţinerea componentelor de randament.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE