REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Implicarea AISR în creşterea productivităţii

15/5/2017

0 Comments

 
Picture
Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a organizat la data de 11 mai a.c., la Brăila, evenimentul intitulat „Ziua seminţelor certificate“. Acest demers se numără printre numeroasele acţiuni desfăşurate în cei 5 ani de activitate ai asociaţiei pentru a încuraja fermierii să utilizeze seminţe de calitate genetică superioară.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa oficialilor centrali şi locali din cadrul Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) şi a Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Brăila (ITCSMS), de cea a reprezentanţilor companiilor producătoare de seminţe din cadrul AISR, precum şi de cea a unor fermieri veniţi din judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea. În prima parte a întâlnirii s-a vorbit despre activitatea ITCSMS privind controlul calităţii seminţelor, certificatele oficiale de atestare a calităţii acestora, acreditarea agenţilor economici furnizori de seminţe şi alte subiecte  de interes pentru fermieri. La nivelul ţării, judeţul Brăila ocupă un loc fruntaş în producerea de seminţe. Dna Cristina Dincă, din cadrul ITCSMS Brăila, a oferit date privitoare la suprafaţa semănată cu culturi semincere, precizând faptul că aceasta a crescut faţă de anul trecut. La finalul prezentării sale, dna Dincă a subliniat faptul că „o sămânţă sănătoasă este baza unei recolte sănătoase“. Reprezentantul LCCSMS, dna Adina Târziu, a furnizat informaţii referitoare atât la limita de impurificare cu OMG, de maximum 0,1%, cât şi  la importanţa analizelor de detectare a OMG în masa de seminţe.

Încă se mai foloseşte sămânţă necertificată
AISR este o asociaţie profesională care doreşte să sprijine agricultura românească. Misiunea ei este să promoveze şi să susţină utilizarea de seminţe certificate de către agricultori, în scopul creşterii producţiei agricole în România. AISR apără interesele industriei de profil atât la nivel naţional, cât şi european şi este membru al  Asociaţiei Europene a Seminţelor (ESA). În cadrul manifestării, dna Antonia Ivaşcu, director executiv al AISR, a vorbit despre beneficiile utilizării seminţelor certificate, care se reflectă în productivitatea culturilor. A fost prezentată o situaţie, la nivelul ţării şi pe regiuni, cu privire la ponderea seminţelor necertificate utilizate la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Potrivit directorului executiv, comparativ cu alţi ani, suprafeţele cultivate cu sămânţă necertificată au scăzut, însă, în ciuda acestor rezultate, ponderea acestora rămâne în continuare mare. La porumb, în anul 2016, s-a cultivat o suprafaţă de 878 mii ha cu sămânţă necertificată, preponderent în fermele mici, cu suprafeţe cuprinse între 0 şi 3 ha. Asociaţia de profil se implică în promovarea folosirii de seminţe certificate, demarând chiar şi o campanie de informare la nivel naţional, împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fenomenul de contrafacere este real
Fermierii trebuie să fie atenţi de unde cumpără sămânţa, dacă furnizorul este de încredere, dacă este autorizat, iar sacii trebuie să fie originali, sigilaţi şi etichetaţi. Sămânţa contrafăcută nu corespunde indicilor cantitativi şi calitativi pentru semănat.

Dna Ivaşcu le-a atras atenţia agricultorilor la discount-urile excesive pentru că acestea ascund, de regulă, neregularităţi. În saci, de cele mai multe ori, sunt ambalate seminţe din alte specii, amestec de seminţe din specia dorită, dar cu spărturi, seminţe de buruieni, pietriş etc. Sacii originali sunt sigilaţi şi etichetaţi şi au elemente de siguranţă (holograma originală) şi o singură cusătură pe sac.  Există câteva elemente definitorii care fac diferenţa între original şi contrafacere la care cumpărătorii trebuie să fie extrem de atenţi, şi anume faptul că etichete originale nu se rup uşor, sunt tipărite profesional. Fiecare sac are număr de ordine, număr de lot care pot fi verificate la companiile producătoare în cazul în care apar dubii. „AISR nu doreşte ca încrederea în ameliorarea românească şi străină din domeniul seminţelor să fie afectată din cauza contrafacerilor. De aceea, asociaţia doreşte să depisteze grupurile infracţionale şi a început colaborarea cu un cabinet privat de detectivi. Am fost şi noi uimiţi de «măiestria» celor care fac contrabandă cu seminţe! Chiar şi reprezentanţii companiilor care se ocupă cu vânzările n-au reuşit decât cu mare greutate să îşi dea seama că sacii sunt contrafăcuţi. Au fost depistate cantităţi mari de sămânţă contrafăcută“, a spus dna Ivaşcu.

Evenimentul a fost unul interactiv, s-au spus multe puncte de vedere, unele dintre ele sunt prezentate în rândurile care urmează:

Valentin Mihai, director tehnic Pioneer România
„Povestea agriculturii începe de la sămânţă! Întotdeauna am spus cât de important este să semănăm o sămânţă de calitate. România este al doilea jucător din Europa în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb, cu 2,5 milioane ha, după Franţa, care are 3 milioane ha, şi ocupăm primul loc în ceea ce priveşte porumbul pentru sămânţă. Cu toate acestea, la porumb, media naţională este de 3,5-3,6 t/ha. Franţa obţine o producţie medie de aproape 9 t/ha, iar Bulgaria de 6,8-6,9 t/ha. SUA, cel mai mare jucător din lume în ceea ce priveşte cultura porumbului, cu o suprafaţă de 39 milioane ha, obţine o producţie medie de 10,8 t/ha. Singura şansă a României este creşterea productivităţii, iar aceasta o putem face utilizând tehnologiile cele mai bune. Pioneer vă provoacă la aplicarea tehnologiilor de vârf. De 5 ani, Pioneer a lansat o gamă de top, denumită AQUAmax.“

Eugen Diaconu, director de producţie Monsanto România
„Prezenţa numeroasă la acest eveniment denotă faptul că noi contăm în fermele dumneavoastră, suntem partenerii dvs. de lucru şi vă oferim seminţe de foarte bună calitate. În loturile de hibridare, acolo unde folosim linii consangvinizate, trebuie să fim extrem de atenţi la tratamentul seminţelor. Trebuie să facem lobby la Ministerul Agriculturii pentru a ni se permite ca aceste linii consagvinizate să fie tratate cu insecticide înainte de semănat.  Este important să facem în continuare lobby pentru ca toţi fermierii să folosească seminţe certificate şi eventual să fie excluşi de la subvenţie dacă nu folosesc sămânţă certificată. Vom creşte şi vom reuşi să avem producţii mari doar dacă folosim sămânţă certificată.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE