REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Implicarea, ca datorie!

15/6/2015

0 Comments

 
Picture
"Eroi sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie pentru semeni, indiferent de consecinţe pe plan personal“

Octavian PALER
Cel puţin trei evenimente cu efecte majore au marcat în ultima perioadă viaţa economică şi socială a românilor. Ne referim în primul rând la recenta decizie a CE, care a aprobat pentru agricultură şi dezvoltarea rurală din România, în cadrul PNDR aferent perioadei 2014-2020, suma de 8,1 miliarde euro. Această importantă decizie este, în fapt, şi rodul muncii specialiştilor noştri implicaţi în ultimii şapte ani, care au reuşit cu argumente tehnice aprobarea modificării PAC şi potrivit cerinţelor specifice ale agriculturii din ţara noastră. Pe fondul acestor facilităţi financiare aprobate de CE, factorii cu responsabilităţi în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale urmează să promoveze un cadru juridic adecvat, pentru ca absorbţia fondurilor comunitare să se realizeze potrivit necesităţilor majore ale agriculturii şi mediului rural, în scopul ridicării calităţii vieţii românilor.

Legat de acest subiect, este păcat că după două decenii de tatonări nu toate camerele agricole sunt funcţionale, iar proiectele vizând sectorul de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor agricole, inclusiv a legumelor şi fructelor, nu sunt realizate potrivit cerinţelor producătorilor şi pieţei de desfacere! Aceste structuri profesionale şi de investiţii ar putea beneficia de susţineri financiare comunitare parţiale prin programe de dezvoltare rurală, cu condiţia ca ele să fie funcţionale. În această conjunctură financiară comunitară favorabilă sunt deschise o serie de măsuri cuprinse în noul PNDR 2014-2020. Presa de specialitate agricolă, şi nu numai, va urmări şi va informa opinia publică asupra modului de derulare a proiectelor aferente acestor măsuri şi a gradului de absorbţie a fondurilor aferente programelor. Decizia diminuării TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi în alimentaţia publică, începând cu data de 1 iunie 2015, a fost apreciată de optimişti ca fiind un act istoric de mare curaj dispus de Guvern. Potrivit iniţiatorilor şi unor specialişti avizaţi, această măsură va înlesni realizarea unor economii semnificative în bugetul secătuit a cel puţin 75% din populaţia României.

De asemenea, va reprezenta o lovitură decisivă dată evazioniştilor, iar pe termen lung, chiar o majorare a încasărilor bugetare, prin încurajarea consumului. Noi apreciem că măsura reducerii TVA în condiţiile sus-menţionate va fi benefică şi cetăţeanului, şi statului dacă Guvernul, prin structurile de control de care dispune, va monitoriza şi va sancţiona, după caz, încălcarea reglementărilor legale aferente aplicării TVA diminuată la gama de produse respective. Vom trăi şi vom vedea dacă socoteala din târg se potriveşte cu cea de acasă! De la un an la altul lumea se schimbă, dar şi clima! Clima se schimbă în defavoarea agricultorilor, care, din păcate, nu sunt pregătiţi tehnic să contracareze efectele secetei, inundaţiilor, combaterii excesului de umiditate etc. În acest sens, apreciem atât prestaţia domnului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cât şi declaraţiile sale de intenţie lansate cu diverse ocazii, însă concret, la anumite capitole importante ale activităţii sale, din păcate înregistrează evidente neîmpliniri. De exemplu, realizarea investiţiilor aferente reabilitării marilor sisteme de irigaţii, sintetic, la tot ce se înţelege prin activitatea de îmbunătăţiri funciare.

A rămas doar declaraţie de intenţie contracararea, în colaborare cu alte structuri specializate, a efectelor inundaţiilor, prin supraînălţarea şi reabilitarea unor diguri, finalizarea Canalului magistral Siret-Bărăgan-Dunăre, care ar putea asigura apa pentru irigarea a 700-750 mii ha, atât de mediatizat în urmă cu 2-3 ani etc. Seceta pedologică instalată şi confirmată de INMH în Moldova şi în alte zone, la care se adaugă inundaţiile din NV ţării şi Oltenia ar fi în sinteză tabloul afectării culturilor agricole şi al distrugerii avutului a zeci de mii de cetăţeni de către apele ieşite din matcă până în prezent. Fermierii, şi în general mulţi cetăţeni din această ţară, apreciază că acordarea de ajutoare sociale cu generozitate şi persoanelor valide este contraproductivă. Guvernul ar putea deschide şantiere pentru realizarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare, prioritar pentru regularizarea cursului unor râuri, creând astfel şi locuri de muncă. Aceste investiţii ar putea fi finanţate treptat, din fonduri europene, din parteneriate public-private negociate, chiar şi cu investitori din spaţiul extracomunitar, dar şi prin alocarea anuală a 3-4% din bugetul MADR. Aceste proiecte vitale pentru evoluţia economică şi socială a României se vor putea edifica numai dacă se va realiza acel mult visat consens politic pe chestiuni de interes naţional.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE