REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Importam, desi avem productie record de legume

15/8/2011

0 Comments

 
Picture
Mulţumiţi de recolta din acest an, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin totuşi că importurile de fructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziunea fiscală din domeniu le creează probleme în valorificarea producţiei. Aceştia spun că vina este împărţită.

Astfel, pe de o parte, aparţine autorităţilor, care nu îi sprijină suficient, pe de altă parte, producătorilor, care nu reuşesc să se asocieze. „Importurile ne sufocă, inclusiv când vine vorba să livrăm pentru supermarketuri. Avem contract cu supermarketurile. Noi le-am spus că preţul roşiilor este de 0,85 lei per kilogram plus TVA, însă ei ne-au transmis că au roşii din Turcia la un preţ mai mic”, a declarat Mircea Croitoru, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe şi director executiv al Societăţii Agricole „Legume-Fructe” Matca (judeţul Galaţi), una dintre cele mai mari zone legumicole din România. În prezent, la Matca, roşiile nu se mai vând la kilogram, ci la bax, astfel că un kilogram de tomate ajunge să coste 30 de bani, mai spune Croitoru. Din păcate, mare parte din producţia de legume din zonă ajunge la groapa de gunoi, pentru că producătorii nu reuşesc să o vândă şi nici nu deţin depozite frigorifice. Potrivit acestuia, în acest an producţia este mai bună faţă de alţi ani, „însă nu chiar atât de bună pe cât se spune la televizor”. Cu toate acestea, Croitoru arată că, de exemplu, producătorii de pepeni nu şi-au recuperat nici măcar cheltuielile, pentru că, atunci când au dorit să livreze marfa la un supermarket cu care aveau contract, li s-a spus că deja acolo aveau pepeni din Grecia, cu 0,3 lei per kilogram. Deşi are condiţii pedoclimatice propice pentru cultivarea legumelor, România nu reuşeşte să-şi asigure nici măcar jumătate din necesarul intern pentru consum. Potrivit estimărilor cultivatorilor, ţara noastră importă circa 60-70% din totalul legumelor proaspete care se vând în pieţe şi în magazine. Lipsa de sere şi solarii încălzite face ca ponderea legumelor de import să ajungă la 90% iarna. „Ne uităm la vecinii noştri. În Ungaria, 70% din ce se găseşte pe piaţă este din producţie internă. La noi este invers: 70% din legume sunt din import. Dar ei au început cu 15 ani înaintea noastră”, spune Ioan Moţ, preşedintele grupului de producători Paradisul Legumelor din Curtici, judeţul Arad, care cuprinde 20 de hectare de solarii neîncălzite şi 80 de hectare de legume de câmp. În România, ferme legumicole moderne, pe zeci sau chiar sute de hectare, unde lucrările agricole se fac mecanizat, dotate cu depozite frigorifice şi echipamente de sortat, spălat şi ambalat sunt încă puţine. Pe de altă parte, fermierii nu sunt obişnuiţi să respecte contractele şi preferă să vândă fără factură intermediarilor, stimulând economia neagră, la fel cum se întâmplă şi cu cea mai mare parte a legumelor de import, care nu au acte de provenienţă şi fac astfel concurenţă neloială fermierilor locali care lucrează legal.
Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE