REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Importanța nutriției plantelor în primele momente după iernare

1/3/2022

0 Comments

 
Picture
Care ar trebui să fie prima măsură de îngrijire după sezonul de iarnă?
Culturile ar trebui inspectate și apoi trebuie să se evalueze dacă s-au au iernat bine sau dacă există o pierdere semnificativă a foliajului; dacă au un sistem radicular sănătos și bine dezvoltat; dacă s-au format suficient de mulți frați de toamnă bine dezvoltați la grâu și orz sau rozeta la rapiță. Orice este în neregulă cu dezvoltarea, avem puțin timp pentru a ajuta culturile să revină la creșterea lor normală. Pentru că procesul de înfrățire de primăvară este scurt, iar pentru rapiță ramificația de la bază este esențială. Atât culturile mai slabe, cât și cele puternice vor fi recoltate aproape la același termen, ceea ce înseamnă că cele mai slabe vor trece rapid prin faze, va avea loc un proces de creștere fără dezvoltare, va exista masă foliară, dar fără randament.
 
Ce se întâmplă cu culturile mai slabe la începutul primăverii?
Este clar că dacă plantele de grâu au intrat în iarnă cu 1-2 frați mai puțin dezvoltați, epuizate și cu carențe, acestea vor ieși din iarnă în tot stare proastă, pentru că în condițiile temperaturilor negative de iarnă dezvoltarea plantelor a fost stopată. Și nu este nevoie să așteptați ca "zăpada să se topească", "să vedeți ce se întâmplă în câmp" etc. Rezultatul ar fi rădăcini slabe și puțini frați. În astfel de cazuri, plantele tinere ar trebui stimulate rapid. Ele trebuie ajutate cu nutrienți gata preparați pe care îi pot absorbi fără a pierde energie.
 
Ceea ce vom culege, depinde de prima aplicare a tratamentului
Lipsa de frați de toamnă suficienți în culturile de grâu mai slabe este o problemă serioasă. Ce se va întâmpla în martie, când vremea se va încălzi? Soarele va străluci mai mult, temperatura aerului va crește, culturile vor deveni verzi și acest lucru va crea senzația că totul este bine și plantele vor recupera întârzierea. Acest lucru nu se poate întâmpla fără ajutor. Se știe că temperatura solului crește mult mai târziu decât temperatura aerului și acest dezechilibru va stresa și mai mult cultura. Rădăcina va continua să fie mai slabă și nu va mai exista o nutriție completă. Procesul de înfrățire de primăvară va fi scurt, iar puținii frați vor predetermina randamentele scăzute. Masa supraterană a plantelor va crește rapid, dar fără dezvoltare, nu va exista o tranziție treptată de la o fază la alta. Prin urmare, trebuie acordată o atenție suplimentară pentru a stimula procesul de înfrățire și pentru a îmbunătăți înrădăcinarea culturilor mai slabe.  Un sistem radicular bine dezvoltat va asigura o mai bună explorare a solului și absorbția completă a nutrienților disponibili.
 
Ce măsuri ar trebui luate?
Stimularea de primăvară timpurie cu îngrășământ foliar complex încă de la primele semne de vegetație. Aceasta nu este o practică nouă.
În urmă cu mai bine de 15 ani, Ecofol a creat primul îngrășământ foliar specializat și extrem de eficient, care are efect activ și în același timp ușor și este special destinat stimulării plantelor în stadii incipiente.
 
Care este produsul care va oferi un efect maxim?
Este extrem de important ce produse vom aplica plantelor tinere. Foarte puține îngrășăminte foliare sunt de fapt aplicate în astfel de condiții.
Să o spunem direct: îngrășămintele foliar cu destinație principală la legume, pomi fructiferi sau chiar plante ornamentale nu pot fi incluse direct, automat în tehnologia culturilor de câmp, iar astfel de produse și recomandări există adesea în piață.
Îngrășămintele foliare Ecofol pentru stimulare timpurie au eficacitatea garantată, deoarece sunt create special pentru a rezolva problema culturilor subdezvoltate și stresate. Filozofia Ecofol este ca "Întâi să studiem nevoile plantelor în fazele de importanță critică pentru randamentul lor și apoi să creăm produse".
AMINO EXPERT® PROTEKT este un adevărat platou cu alimente - conține azot (inclusiv organic), fosfor, potasiu, sulf, oligoelemente bor, cupru, fier, mangan, molibden, zinc (chelatat), aminoacizi, fitohormoni de creștere - auxină si citokinină, adeziv și agent de umectare. AMINO EXPERT® PROTEKT garantat stimulează înfrățirea și dezvoltarea accelerată a rădăcinilor. Acesta oferă plantelor tinere substanțele nutritive și stimulentele necesare timp de cel puțin 30 de zile, iar dezvoltarea lor este asigurată cu tot ceea ce este nevoie.
 
Când ar trebui luate măsuri?
Este foarte important să nu așteptați ca această stimulare specială să fie combinată cu un alt eveniment, cum ar fi tratamentul cu erbicide sau tratamentul fungicid etc., deoarece va fi fatal dacă momentul apariției fraților de primăvară este ratat.
Dacă procesul de înfrățire s-a încheiat, nu există nici o modalitate de a influența randamentul cu măsuri de îngrijire ulterioară; cu îngrășământul foliar aplicat mai târziu îi hrănim pe frații deja formați! Dacă aceștia nu sunt formați, randamentul este deja limitat.
Fermierii ar trebui să fie pregătiți să aplice biostimulatorul AMINO EXPERT® PROTEKT în intervalul scurt de aplicare a acestuia și în conformitate cu condițiile meteorologice în schimbare la începutul primăverii.
 
Cele mai frecvente întrebări legate de dezvoltarea timpurie de primăvară a culturilor de toamnă!
"De ce trebuie să aplicăm îngrășăminte foliare? Nutriția cu azot nu va asigura hrana necesară? Nu este suficient?"
Dacă plantele sunt slabe, după fertilizarea cu azot nu vor absorbi azotul și adesea există chiar și o întârziere în dezvoltarea lor (problema devine mai mare odată cu creșterea cantității de îngrășământ utilizate pentru o fertilizare). AMINO EXPERT® PROTEKT acționează ca un activator al proceselor din plantele tinere. Semnificația fiziologică a acestei fertilizări foliare avansate este de a restabili rapid echilibrul dintre nutriția minerală și fotosinteza crescută a grâului și orzului. Acest tip special de stres este cauzat de diferența dintre temperatura solului și a aerului și de concentrația ridicată de săruri minerale din stratul de sol de suprafață. Lipsa fluxului de nutrienți către frunzele care realizează fotosinteza poate duce la o reutilizare timpurie, ceea adică la transferul compușilor asimilați de la frunzele formate anterior la cele mai tinere, ceea ce înseamnă în practică îngălbenirea frunzelor inferioare și pierderea permanentă a participării lor la creșterea boabelor. Și acest lucru va duce la reducerea recoltei.
 
"Nu pierdem îngrășăminte când pulverizăm plante mici, o mare parte din ele se duc în sol?"
Pentru a avea efect maxim, stimularea trebuie făcută într-o anumită fază și acesta este cel mai important lucru! Plantele mici au nevoie de o cantitate mică de îngrășământ foliar, dar trebuie hrănite la timp. Adezivul din AMINO EXPERT® PROTEKT ajută în plus la distribuirea acestuia pe suprafața frunzei, iar plantele mici pot absorbi rapid nutrienții fără reziduuri. Culturile stimulate își schimbă aspectul și dezvoltarea în câteva zile.
 
"În toamna anului 2021, am aplicat o cantitate mai mică de îngrășăminte la sol. Ce se poate face în astfel de cazuri?"
Nu există fertilizare foliară care să poată înlocui lipsa fertilizării solului, și acesta este un fapt. Cu toate acestea, cu alegerea corectă a îngrășământului foliar și a momentului potrivit pentru aplicarea acestuia, rata mai mică de îngrășăminte poate fi mai bine absorbită și utilizată de plante. Și acesta este, de asemenea, un fapt. Cât mai curând posibil după fertilizarea solului, este bine să aplicați îngrășământ foliar, astfel încât să poată funcționa pentru o mai bună absorbție a nutrienților introduși în sol! Voi împărtăși rezultatele experimentelor în care la șapte zile după un tratament cu îngrășământ foliar se măsoară doi indicatori cu un dispozitiv electronic automatizat specializat: clorofila și conținutul de azot în masa foliară.
Au fost efectuate analize pe 6 câmpuri și au fost prelevate 30 de probe din diferite puncte ale fiecărui câmp. Care este rezultatul acestui experiment?
Valori mai mari ale parametrului "conținut de clorofilă" au fost raportate în toate zonele cu biostimulator aplicat. Acest lucru înseamnă practic o fotosinteză mai activă, o garanție pentru o dezvoltare mai bună și o rezistență mai mare la factorii adverși.
Măsurătorile arată cea mai mare prezență a azotului în zonele cu hrănire foliară, cu 20 - 30% mai mult. Și acest azot nu a provenit din îngrășământul foliar, deoarece este în cantități mici, ci din absorbția îmbunătățită a nutrienților introduși în sol.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Este acesta un rezultat accidental?
Am făcut cercetări serioase cu privire la mecanismul de îmbunătățire a nutriției, dar, în general, acțiunea este în două direcții:
Impactul asupra sistemului radicular - Fertilizarea foliară a crescut activitatea fiziologică, absorbția și funcțiile de sinteză ale sistemului radicular și acesta funcționat mai bine.
Activarea reducerii nitraților în frunzele tinere - Îngrășământul foliar complex a ajutat azotul intrat în plante să fie redus la compuși organici și să fie pe deplin absorbit, într-o măsură mai mare.
Împărtășim această experiență ca o companie care lucrează în domeniul nutriției culturilor de mai bine de 30 de ani, deoarece acest lucru este deosebit de important în acest an.
Puteți obține recomandări specifice în conformitate cu condițiile fermei dvs de la agronomii din echipa Ecofol. Contactați-i și faceți împreună toate eforturile pentru o mai bună dezvoltare a culturilor.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE