REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Importanta porumbului in UE

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_La data de 20 octombrie a.c., Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), a organizat la Bucureşti, IndAgra, o conferinţă de presă cu tema „Mizele europene ale porumbului”. Prezentarea datelor privind producţia şi piaţa porumbului din Europa a fost realizată de Luc Esprit, secretar permanent al CEPM, împreună cu Anna Kolakowska, şef de proiect în cadrul Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM).

_Pentru început, secretarul permanent al confederaţiei, dl Luc Esprit, a accentuat importanţa marilor ţări producătoare de porumb la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile actuale de creştere demografică. „Principalele ţări producătoare din UE sunt Franţa, România şi Ungaria. Având în vedere creşterea populaţiei globale, este foarte important să producem mai mult şi să folosim toate mijloacele pentru a mări productivitatea, iar în acest sens avem la dispoziţie mai multe instrumente, precum protecţia fitosanitară, irigaţiile şi mai ales cele din domeniul genetic”, a spus dl Esprit. Ca importanţă, porumbul este prima cultură cerealieră din lume. După producţia de porumb, Uniunea Europeană se află pe locul 3, după Statele Unite ale Americii şi China. Conform estimărilor realizate de CEPM, suprafaţa ocupată cu porumb în UE în 2011 a fost de 14,3 milioane ha, din care 8,5 milioane ha cu porumb boabe (60% din total), 5,6 milioane ha cu porumb furajer (39% din total), 127.000 ha cu porumb sămânţă şi 65.000 ha cu porumb dulce. Porumbul dulce reprezintă principala suprafaţă cultivată în România (29%), Franţa (18%), Ungaria (14%) şi Italia (10%). În termeni de volume produse, principalele trei ţări sunt Franţa (1/4), Italia (16%) şi Ungaria (14%). Suprafaţa de porumb furajer în Europa a crescut până la 5,6 milioane ha, în special datorită debuşeului biogaz în Germania. Germania şi Franţa adună 60% din suprafaţa totală din UE-27. Porumbul sămânţă este cultivat cu prioritate în Franţa, Ungaria şi România, care deţin împreună circa 80% din suprafeţele europene. Programul de producţie 2011, cu ceva mai mult de 127.000 ha, este în creştere cu 24% faţă de 2010, datorită unei creşteri generalizate pe ansamblul ţărilor, dar mai ales în cazul principalilor actori (Franţa, Ungaria, România). Piaţa ar trebui să fie în continuare favorabilă pentru sezonul 2011/2012, cu însămânţări la porumb estimate în creştere pentru 2012, datorită dezvoltării debuşeului biogaz pentru porumbul furajer şi preţurilor în continuare atractive la porumbul boabe. În cazul porumbului dulce, programul de producţie se referă la 65.000 ha în Europa şi provine în principal din Ungaria şi din Franţa. Potrivit datelor furnizate de confederaţie, în toate ţările europene, cu excepţia Franţei, se constată creşterea suprafeţelor cultivate cu porumb boabe. Pe ansamblul UE, aceste suprafeţe s-au mărit cu 8% în 2011/2012. În ceea ce priveşte rezultatele tehnice, principalele ţări producătoare de borumb boabe au înregistrat performanţe foarte bune, în Franţa şi Italia randamentele fiind chiar excepţionale. „La nivelul UE, producţia medie obţinută la porumb este de 7,3 t/ha, iar în Franţa anul acesta am atins un record de 10,3 t/ha”, a precizat dl Esprit. La nivelul UE, producţia de porumb estimată în acest an este de aproximativ 62 de milioane de tone, faţă de 57 de milioane de tone cât s-a înregistrat în 2010.

Importuri în scădere
Pe ansamblul UE, se aşteaptă ca importurile de porumb să fie în scădere în campania 2011/2012. În opinia Confederaţiei Europeane a Producătorilor de Porumb, disponibilităţile intracomunitare şi o competitivitate excepţională a soiurilor de porumb europene pledează, dimpotrivă, pentru exporturi de porumb către ţări terţe: acestea s-ar putea ridica la 3 sau 4 milioane de tone. Chiar dacă provenienţa UE este competitivă în momentul de faţă, atât pe piaţa comunitară, cât şi în ţări terţe, vigilenţa rămâne de actualitate în ceea ce priveşte provenienţa ucraineană. O producţie record ar trebui să-i permită Ucrainei să exporte cantităţi în consecinţă, în ciuda unor politici de exporturi instabile, aflate în concurenţă directă cu provenienţa UE, în primul rând către ţările din sudul Mediteranei, ba chiar către ţările importatoare din sudul Comunităţii europene. „Porumbul european, cel produs în principal în Franţa şi România, se află în competiţie cu cel venit din ţările terţe. Ucraina este un producător important de porumb, în măsură să exporte 10 milioane de tone în cadrul campaniei 2011/2012. Aceasta şi-a crescut suprafaţa ocupată cu porumb cu circa 20%, ajungând astfel la un total de circa 3 milioane de hectare. În plus, Guvernul Ucrainei a suspendat taxa de export”, a afirmat dl Esprit. Pentru porumbul european, riscurile sunt importante, în condiţiile în care UE are capacitatea de a-şi asigura consumul. Situaţia s-ar putea agrava în urma încheierii unui acord cu Ucraina, cu privire la fixarea unor contingenţe anuale referitoare la peste 1,5 milioane de tone de cereale pentru următorii trei ani, dintre care 0,4 milioane de tone de porumb. Acest contingent ar putea fi extins la o perioadă de 5 ani şi la 2 milioane de tone de cereale, dintre care 0,65 milioane de tone de porumb. În privinţa biocarburanţilor şi în special a biogazului, CEPM consideră că reprezintă o oportunitate pentru porumb. Confederaţia apreciază planurile de acţiune ale statelor membre pentru faptul că prevăd o creştere de 2,5 ori a producţiei de biogaz între 2010 şi 2020, pentru a atinge 10,5 milioane de tone echivalent petrol. Pentru a da mai multe şanse porumbului, CEPM elaborează o fişă care susţine interesul pe care îl reprezintă porumbul pentru producţia de biogaz. Astăzi, acest debuşeu se referă la 0,65 milioane ha de porumb furajer. În privinţa organismelor modificate genetic, Confederaţia consideră că acestea nu mai pot fi oprite la graniţele Europei, care are atât de multă nevoie de ele, în special pentru a-şi hrăni sectorul zootehnic. În timp ce suprafeţele cultivate cu OMG se extind în lume, ajungând la 148 de milioane de hectare în 2010, în UE culturile MG ocupă o suprafaţă de până la 100.000 ha.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE