REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În ce condiţii poţi dezvolta o afacere de producere răsaduri profesionale de legume

15/3/2020

0 Comments

 
Picture
Bazinul legumicol din Băleni Sârbi, judeţul Dâmboviţa, nu mai are nevoie de nicio descriere. Este unul dintre cele mai închegate bazine din sud, cu fermieri foarte atenţi la ceea ce produc. Aici familia Dumitru a dezvoltat de mai bine de 15 ani o afacere prosperă, în care a investit mult şi în care aproape toţi membrii au câte o responsabilitate.
Afacerea este împărţită pe trei direcţii principale: producţie de legume, producţie de răsaduri şi comercializare inputuri agricole, activităţi care se completează reciproc. În plus, mai oferă şi consultanţă, dată fiind experienţa lor. Director este Ionuţ Dumitru, care are în grijă dezvoltarea afacerii şi investiţiile. În fermă se produce o gamă largă de legume, de la verdeţuri, tomate, ardei, ridichi, chiar şi ţelină pe o suprafaţă totală de 5 ha, din care 1,5 ha sunt spaţii protejate. Întreaga producţie este destinată consumului proaspăt, 2008 fiind primul an în care au livrat către hipermarket, dar prin intermediari. Acum livrează direct, au colaborări cu mai multe lanţuri de magazine, au brand propriu şi folosesc lădiţe de carton noi, pe care se află şi eticheta lor cu cod QR. Acesta înseamnă că oricine poate scana codul şi vedea un filmuleţ de 90 de secunde cu activitatea din fermă şi cu recomandările seniorului Dumitru, tatăl. Este şi o formă de promovare a brandului NuOricum, numele fermei, care are şi el o istorie.

Producerea de răsaduri profesionale, ca activitate de sine stătătoare, a venit ca o completare a celei de producere de legume. Pornind de la nevoile proprii, din ce în ce mai mari, au construit o seră special dedicată răsadurilor, cu toată dotarea necesară, inclusiv o maşină de semănat (capacitate 200 seminţe/30 secunde). Investiţia totală - circa 80.000 euro. În funcţie de nevoile specifice ale plantelor, sera poate fi compartimentată în mai multe „celule“ pentru a se asigura necesarul de căldură şi a putea produce concomitent răsaduri pentru specii diferite, de la salată şi alte verdeţuri specialităţi (rucola, kale etc.), la ardei, tomate, ţelină, ceapă. Camera de germinare le dă posibilitatea să producă şi răsaduri de flori, doar până la primul repicat. Un alt motiv: ocuparea oamenilor specializaţi în fermă şi pe timp de iarnă, pentru că sunt angajaţi, şi în plus au un nivel superior de pregătire şi responsabilitate, spune Ionuţ Dumitru: „Dacă pleacă, primăvara nu îi mai găseşti uşor! Este o activitate care necesită multă atenţie, avem multe varietăţi, de la mulţi clienţi. Sunt în jur de 100 de clienţi, fiecare cu speciile/hibrizii lui. În felul acesta avem sera ocupată 80-90%, 8-9 luni/an“. Se produce în cuburi de 7/7 cm, destul de mari, ceea ce permite obţinerea unui răsad de foarte bună calitate şi care, în caz de întârziere a plantării, să poată menţine plăntuţele în parametri optimi. Aceste avantaje, la care se adaugă distanţa scurtă, deci rapiditatea la livrare, contează atunci când ai de ales între oferta unui producător intern şi răsadul din import. Producătorii din Grecia sau Turcia nu îşi pot permite aceste dimensiuni, costurile de transport măresc preţul (1,5 lei faţă de 0,8-1 leu la noi la aceeaşi calitate) şi depind de un număr suficient de comenzi pentru a încărca un tir. Ionuţ Dumitru are maşini speciale, mai mici, cu care poate ajunge în orice colţ din ţară în câteva ore. Până acum cea mai mare comandă de răsad a fost de circa 100.000 de fire pentru o seră din Matca, iar distanţa cea mai mare la care a livrat - 300 km. Are însă şi câteva condiţii la preluarea comenzilor: să fie făcute cu minim 30 de zile înaintea momentului plantării, marfa să fie ridicată cu câteva zile înainte de plantare, sămânţă curată (lucru uşor de îndeplinit, pentru că majoritatea cumpără sămânţa chiar de la ei). „Afacerea este una profitabilă, dar trebuie oameni serioşi, specializaţi. Am vrea să o dezvoltăm ca pe o activitate de sine stătătoare, dar integrată în acelaşi timp, care completează pe cea de producţie, mai ales pentru a ne ţine oamenii aproape“, mai spune Ionuţ Dumitru. Tot în acest sens, o altă investiţie a familiei va fi în două hale de sortare-ambalare, dotate cu condiţii de păstrare la frig, în care marfa să nu stea mai mult de 1-2 zile de la recoltare, valoarea proiectului fiind circa 500.000 de euro, fonduri proprii. Acesta este şi mesajul său către colegii legumicultori: cooperarea şi dezvoltarea. Oricât de mică este afacerea. Altfel, o producţie mică şi făcută la „ghici“ (fără să ai garanţia vânzării), nu este competitivă, nu mai este atractivă nici măcar pentru un intermediar, pentru că şi el vrea preţ mic, preţ la care nu poţi produce de unul singur“, explică tânărul legumicultor din Băleni.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE