REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii - IULIE 2017

15/7/2017

0 Comments

 
Picture
În dialog cu fermierii - IULIE 2017

- Cum decurge campania de recoltare?
Picture
Gheorghe Albu, administrator SC Agonaut SRL, localitatea Viişoara, judeţul Constanţa

„Campania de recoltare decurge bine. La culturile de orz (520 ha) şi rapiţă (550 ha) am terminat recoltatul, obţinând o producţie medie la orz de aproape 8 t/ha şi de 3,5 t/ha la rapiţă. Recolta de rapiţă am valorificat-o şi am obţinut un preţ relativ bun. La cultura de grâu suntem în plină campanie de recoltare. Am cules aproape jumătate din cele 2.200 ha cultivate cu grâu.  Producţiile sunt bune, anumite sole promit 8-9 t/ha, dar, per total, sperăm să ne închidem cu o medie de 7 t/ha. Diferenţa de producţie de pe anumite suprafeţe este dată de specificul soiului cultivat şi de precipitaţiile căzute. Noi ne desfăşurăm activitatea pe circa 6.000 ha pe care le lucrăm pe un areal mai mare. Au fost zone unde au căzut precipitaţii şi acolo producţiile sunt pe măsură, dar au fost şi sole unde au căzut în cantităţi mai mici, iar producţiile rezultate au fost mai slabe. Cantitatea pe care am recoltat-o la grâu nu am valorificat-o încă pentru că nu suntem mulţumiţi de preţ. Grâul are un conţinut în proteină de aproape 12%, îl considerăm bun pentru panificaţie şi ne dorim să-l depozităm dacă nu găsim un cumpărător care să ne ofere un preţ bun. În momentul acesta preţul la grâu este nesatisfăcător şi de aceea nici nu vindem acum. Aşteptăm să vedem ce cantitate obţinem şi ce valoare de panificaţie are producţia. Şi producţia de orz am stocat-o. Dispunem de spaţiii de depozitare cu o capacitate de 25.000 de tone.   La grâu folosim şi soiuri româneşti şi străine. Toate se comportă bine dacă administrezi îngrăşăminte chimice şi dacă benifciază de apă atunci când trebuie. În general, noi suntem mulţumiţi de soiurile de grâu pe care le-am introdus în cultură, mai ales că toate au un conţinut bun de proteină. Culturile de primăvară, însemnând floarea-soarelui (1.700 ha) şi porumb (500 ha), arată bine. Cultivăm şi plante furajere deoarece unitatea deţine circa 4.500 de oi-mamă şi o suprafaţă însemnată, de aproape 300 ha, este bază furajeră (lucernă, borceag). Sperăm să obţinem producţii bune şi la culturile de primăvară, dar acum depinde de cum va evolua vremea.“

Picture
Nae Anghel, administrator SC Arend Crai Nou, localitatea Buzoeşti, judeţul Argeş

„După trei ani dificili, putem să râdem şi noi şi să ne declarăm mulţumiţi pentru culturile noastre, având în vedere şi solul şi condiţiile de care beneficiem în această regiune. Campania de recoltare decurge destul de bine în acest moment atât sub aspect cantitativ, cât şi calitativ. Cultura de grâu a fost cultivată pe 270 ha şi la oara actuală (11 iulie) am recoltat circa 40 ha, iar producţia s-a situat puţin peste 6 t/ha. Anul acesta am folosit în totalitate soiul românesc Glosa, pentru că sunt mulţumit de producţie, de calitatea acestuia, precum şi de rezistenţa la boli. Spre sfârşitul primăverii a fost un atac masiv de fuzarioză şi soiul Glosa s-a comportat mai bine decât alte soiuri, deşi pe circa 90 ha a trebuit să intervin şi eu cu încă un tratament, rezultând în total trei tratamente cu fungicide. Cultura de rapiţă am înfiinţat-o pe o suprafaţă mai mică, de 60 ha, pentru că în toamnă a fost secetă. Producţia realizată a fost de 3.000 kg/ha, iar preţul de valorificare a fost de 1.560 lei/tonă. Culturile de primăvară, floarea-soarelui şi porumbul, arată bine pentru că a plouat în urmă cu două săptămâni, altfel exista pericolul să se usuce de jos. Şi-au revenit foarte bine, iar acum se anunţă iarăşi ploi. Pe de o parte, ploile ne încurcă la recoltarea grâului, iar pe de altă parte, ne bucură că sunt prielnice pentru culturile de primăvară. Fac parte dintr-o cooperativă agricolă, denumită Biosud Argeş, şi am obţinut un preţ pentru grâul de panificaţie de 135 euro/t, iar pentru cel nepanificabil de 130 euro/t. Ce am recoltat până acum este panificabil. Anii trecuţi am cultivat şi soiul austriac Josef, care s-a comportat foarte bine şi am obţinut o calitate bună a producţiei, însă preţul la sămânţă este destul de mare.“

Picture
Daniel Ciobanu, administrator SC Prodagras, localitatea Dămieneşti, judeţul Bacău

„Abia am început campania de recoltare (11 iulie). De săptămâna trecută s-a început recoltarea la rapiţă în judeţul Bacău, iar noi de 3-4 zile am început culesul. Cultura de orz s-a recoltat în judeţ, iar producţia este mai mică decât cea de anul trecut. Nu s-au obţinut producţii extraordinare, dar nici suprafeţe mari nu se cultivă la noi în zonă pentru că nu există cerere şi, în plus, preţul de valorificare este mic, iar fermierii au renunţat la această cultură. La rapiţă, preţul este de 1,55-1,60 le/kg. În cadrul fermei, avem 60 ha cultivate cu rapiţă. Cred că o să obţinem în jur de 3 t/ha – nu sunt producţiile pe care le aşteptam. Din cauza zăpezii căzute de Paşte, atunci a nins în continuu 30 de ore şi plantele au avut de suferit, au fost culcate plantele. La cultura de grâu încă nu am început culesul. Avem o suprafaţă de 100 ha ocupată cu grâu, soiul românesc Glosa şi nemţesc Exotic. Nu am făcut o evaluare a producţiei. Mai întâi trebuie să terminăm de recoltat rapiţa şi apoi intrăm la grâu. Săptămâna trecută am auzit că la grâu se oferă un preţ de 0,63-0,64 lei/kg; acum, sub presiunea recoltatului, am înţeles că traderii au mai scăzut preţul. Dacă nu va fi un preţ satisfăcător, vom depozita producţia. La culturile de primăvară, până acum starea lor de vegetaţie este bună. Să vedem cum vor trece de valul de căldură şi de stresul hidric. În zona noastră, din fericire, cam la fiecare săptămână au căzut ploi de circa 10 l/mp şi încă nu au suferit plantele de lipsa apei. Putem să spunem că a ţinut vremea cu noi, cei din zona asta care a fost grav afectată de secetă în anii trecuţi, cum au fost 2012, 2015, o parte din 2016. Noi ne punem speranţa în toate culturile, altfel te trage înapoi. Toate trebuie să aducă profit. Este obligatoriu să menţinem structura de culturi pentru a nu avea fluctuaţii de preţuri pentru că schimbând în funcţie de preţul de valorficare facem o greşeală. Trebuie să avem o structură diversificată pentru că nu ştii în ce an va avea o anumită cultură un preţ mai bun. Nu ştii nici cum vor fi condiţiile climatice şi nici preţurile de valorificare. Nu este favorabil schimbările dese ale structurii culturilor. Pentru zona noastră, anul acesta este mai bun decât cei anteriori, deoarece am intrat la semănat cu o rezervă mai bună de apă în sol şi ne-au ajutat şi ploile din lunile aprilie-mai-iunie. Până acum în zona noastră este bine, dar să vedem ce preţuri obţinem la valorificare. Nu trebuie să facem greşeala de a ne lăuda prea devreme cu producţiile pentru a nu influenţa preţurile. De exemplu, la rapiţă preţul a scăzut de la 1,7 lei/kg, cât era în contracte, până la 1,5, iar acum a mai crescut pentru că sunt producţii mai mici în sudul ţării şi a ajuns la 1,6 lei/kg. Sunt foarte de mulţi factori care contribuie asupra producţiei, pe lângă tehnologia pe care o aplicăm.“

Picture
Arnaud Perrein, administrator SC Sopema, localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Ialomiţa

„Campania de recoltare decurge bine. Am recoltat orzul pentru bere, care a ocupat în cadrul asolamentului o suprafaţă de 330 de hectare, iar producţia realizată a fost de 7.300 kg/ha. Recolta am valorificat-o la Soufflet Malt, la un preţ de 144 euro/tonă. La cultura de rapiţă am realizat o producţie medie de 4 t/ha, care pentru noi este o recoltă foarte bună deoarece în cadrul fermei obţineam de regulă între 3 şi 3,5 t/ha. Suprafaţa cultivată a fost de 350 ha. Vrem să mărim suprafaţa cu rapiţă, dar în zona noastră poţi avea parte de multe eşecuri. Practic, este primul an în care nu am întors cultura de rapiţă. Sperăm ca în toamnă să reuşim să dublăm suprafaţa cu această cultură şi să ajungem la circa 700 ha. La cultura de grâu folosim soiuri româneşti, mai ales Alex şi Glosa, dar şi străine. În toamnă vom încerca să avem jumătate soiuri româneşti şi jumătate străine. Avem o suprafaţă de 1.000 ha cu grâu şi la ora actuală (11 iulie) ne aflăm la jumătatea recoltatului. Realizăm o producţie medie de 6,5 t/ ha, dar sperăm să obţinem 7 t/ha. Am valorificat doar orzul pentru bere, restul producţiei am depozitat-o. Avem spaţii de depozitare cu o capacitate de 12.000 de tone. Putem stoca grâu şi rapiţă până când vor fi preţuri mai bune. La grâu sperăm să fie de cel puţin 160 euro/t. În depozit mai avem porumb de anul trecut, circa 2.000 de tone. Grâul şi orzul sunt, de regulă, culturi neprofitabile, de aceea vom creşte suprafaţa cultivată cu rapiţă. Celelate culturi rentabile pentru noi sunt soia şi porumbul în sistem irigat.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE