REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Cum a decurs campania de recoltare și care este situația actuală în câmp?
Picture
​Bogdan Furfurică, adm. Danagri SRL, localitatea Silistraru, județul Brăila
„Este o situație foarte dificilă. Acolo unde am reușit să irig am obținut producții la grâu de 5, 6, 7 t/ha, însă acolo unde nu am putut să furnizez apă la plante am realizat 1,5 - 2 t/ha - mai bine decât alți fermieri care au obținut doar 800 kg/ha - 1 t/ha.
La cultura de orz, înființată pe 100 ha, am obținut o recoltă mulțumitoare, de aproximativ 5 t/ha. Am irigat-o în proporție de 80% și i-am asigurat o udare pentru că nu avem multe echipamente de irigat și nici nu știam unde să irigăm mai întâi. Pentru că am irigat cerealele păioase, la cultura de porumb am ajuns târziu cu apa și a început să se usuce. Acum altă problemă care a apărut este aceea că nu mai este apă pe canale. Floarea-soarelui am puțină, 30 ha, dar arată bine și cultura promite.
În fermă, de la 1 ianuarie și până astăzi (14 iulie) au căzut doar 60 l/mp de precipitații. Aceasta este media de unde am stația, însă sunt alte sole unde cantitatea de apă este chiar mai mică. Cum poți să duci la bun sfârșit o cultură cu atât de puțină apă?
La începutul anului chiar îmi puneam mari speranțe, crezând că ne vom reveni după câțiva ani grei precum 2020, 2019. Anul trecut a fost unul bun sub aspectul producțiilor și anul acesta, văzând prețurile mari de valorificare și culturile foarte frumoase în primăvară, nu mă gândeam că în 6 luni nu va ploua deloc și ne vom confrunta cu atâtea probleme. Suntem descumpăniți pentru că volumul de muncă a fost foarte mare și fără realizări în spate este descurajant.”

Picture
​Victor Burciu, adm. SC Excelsior SRL, Țăndărei, județul Ialomița
„În condițiile în care seceta a fost evidentă încă din toamnă, noi am reușit să irigăm o parte din suprafață, iar unele sole au beneficiat de trei udări, altele de două sau doar de una. Am avut și suprafețe la neirigat. La cultura de grâu producția medie pe societate este de cca. 5.200 kg. Producția nu ne mulțumește în totalitate, dar ținând cont de rezerva mică de apă din sol, de defecțiunea survenită la stația Spiru Haret, care a durat 7-8 zile, dar și de contextul național, mă declar mulțumit. În solele unde am reușit să intervenim repede cu apa s-au văzut rezultatele, însă acolo unde culturile au fost parțial irigate sau chiar neirigate recolta s-a obținut numai din planta principală pentru că frații nu au supraviețuit. Sunt foarte mulțumit de producția seminceră de grâu pentru că am obținut 7,5 t/ha și astfel mi-am asigurat sămânța pentru următorul an agricol. Așteptăm să se stabilească ecoschemele și să vedem ce pretenții mai are UE de la agricultori, pentru a putea face o strategie pentru următoarea perioadă, căci deja ne întârzie. Știți proverbul: „Țara arde și baba se piaptănă” - așa este și cu UE care a găsit agricultura vinovată de poluare, însă uită că este furnizoare de hrană.
În câmp, cultura de porumb arată bine, urmează a patra udare deoarece temperaturile sunt foarte ridicate și plantele sunt în faza critică, de formare și umplere a boabelor. În 2020, din cauza secetei și a arșiței puternice, porumbul l-am irigat de 6 - 7 ori, iar pe 10 aprilie o mare parte din grâu se uscase și de pe 100 ha nu am recoltat nimic.
La ora actuală, floarea-soarelui se prezintă bine, am avut noroc de două ploi mai consistente și urmează să-i asigurăm o udare. La cultura de rapiță am renunțat de 3 - 4 ani, deși am avut rezultate spectaculoase, dar și dezamăgiri. Este o cultură pretențioasa, cu multe riscuri și din aceasta cauză am înlocuit-o cu floarea-soarelui.
Sistemul de irigații din zonă este funcțional dinainte de '89, însă din anul 1991 când a intervenit sistemul capitalist și până astăzi acesta a fost păzit în permanență pentru a nu fi distrus. Astăzi ne bucurăm că culegem roadele.”

Picture
​Andrei Petrică, adm. SC Agrilemi SRL, localitatea Mavrodin, județul Teleorman
„Producțiile nu sunt la fel de bune ca cele de anul trecut, fiind cu cca 30% mai mici, dar sub aspect financiar este mai bine având în vedere prețurile de valorificare și faptului că am achiziționat inputuri, cu precădere îngrășăminte chimice, la prețuri mai mici, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Pentru începutul noului an agricol va trebui să cumpăr inputuri la prețurile actuale. Pesticidele sunt cu până la 30% mai scumpe, iar îngrășămintele chimice costa chiar și de 3,5 ori mai mult comparativ cu anul trecut.
La cultura de grâu am obținut 5.500 kg/ha, la orz 6.800 kg/ha și la rapiță 3 t/ha. La mazăre am realizat cca 2.500 kg/ha. Nu cultivăm plante prășitoare, am renunțat la floarea-soarelui și am înlocuit-o cu rapița. Am luat această decizie pentru că regimul de precipitații în partea a doua a anului este destul de redus. Ca să beneficiem de puțina umiditate din sol, am reușit să semănăm 180 ha cu rapiță și muștar pentru înverzire. Acum încheiem lucrările de pregătire a solului pentru înființarea culturilor de toamnă. Seceta, care se manifestă și pare că este de durată, ne determină să prelucrăm trenul imediat după recoltare. Sperăm să vină ploile pentru că la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie, să demarăm semănatul rapiței. Deja facem achiziții, vom avea în curând o licitație pentru achiziția de inputuri, respectiv semințe de grâu, orz, rapiță și produse pentru tratamentul acestora.”

Picture
​Cozma Gheorge, adm. SC Agro Ilmar SRL, Targu Frumos, județul Iași
„La cultura de cereale păioase producțiile au fost un pic peste 2 t/ha, iar la rapiță între 1.800 și 2.000 kg/ha. Pe jumătate din suprafață nu a plouat nici anul trecut și nici anul acesta, iar pe cealaltă jumătate au fost doar câteva ploicele, însă acestea au venit cu întârziere pentru că plantele erau deja în deficit de apă. La ora actuală, porumbul este compromis în proporție de 80 - 90%, la fel și floarea-soarelui. De soia nici nu mai vorbesc, este compromisă în totalitate. Anul agricol 2020 a fost „parfum” pentru noi, comparativ cu ce ne confruntăm acum. Atunci, la cultura de grâu s-au putut obține ceva, am avut la grâu 3.500 kg/ha și la porumb 3.000 kg/ha, însă acum nu avem ce recolta. Și în 2007, când ne-am confruntat cu seceta, am mai reușit să recuperăm ceva și am reușit să reîncepem anul agricol. În acest moment nu avem perspective nici pentru porumbul sși floarea-soarelui din câmp și nici pentru semănăturile care vor urma. Rezerva de apa din sol este 0. Nici nu putem lucra solul. Ministrul Daea a fost prin zona Prutului unde este un alt microclimat și unde se mai poate iriga. La noi și dacă vrem nu avem posibilitatea să irigăm, iar ploile parcă ne înconjoară. Moldova pare, din acest punct de vedere, izolată de restul țării. Iar în regiunea noastră considerăm ca norii de ploaie sunt risipiți și de rachetele antigrindină care se trag de la stația din apropiere.
Situația este dificilă. Vom rămâne doar cu ce am cules la grâu și rapiță, cu producțiile de 2 t/ha, iar prețul de valorificare la rapiță este mai mic decât ne așteptam și se vehicula pe fondul creșterii prețului la barilul de petrol.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE