REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/7/2023

0 Comments

 
Picture
​Cum a fost sezonul acesta pentru ciclul I de culturi din spaţiile protejate?
Picture
​Vlad Iosif, AF, Matca, judeţul Galaţi
„Am înfiinţat cultura în jurul datei de 15 martie, pentru că nu am considerat că merită să riscăm să plantăm mai devreme ţinând cont şi de faptul că vremea a fost foarte capricioasă şi am avut parte de multe furtuni. Avem o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp de spaţii protejate, plus cultură în câmp. În solar am plantat tomate Syngenta, hibrizii Dominet şi Devonet, ca să îi testez în condiţiile de la noi din zonă. Anul viitor vom încerca să plantăm puţin mai devreme, bineînţeles cu încălzire în solar. Din cauza temperaturilor oscilante am avut cultura întârziată, am făcut cred şi o greşeală în procesul tehnologic pentru că plantele s-au dezvoltat mai mult vegetativ. Fiind puţin mai izolat, sunt surprins, de exemplu, că la tomate nu am aplicat niciun insecticid până în această perioadă, cum am văzut că se practică la alţi producători, care astăzi au probleme cu Tuta absoluta. Am plantat şi ardei de producţia cărora sunt foarte mulţumit până acum. Dar unul dintre principalii dăunători cu care ne confruntăm este tripsul, poate şi pentru că am întârziat cu introducerea prădătorilor în cultură. Sperăm să reuşim să controlăm atacul şi să nu se virozeze plantele. Când vin aceste temperaturi caniculare, chiar şi în condiţii de fertilizare optimă şi protecţie a culturilor, recolta la tomate nu este atât de bună ca anul trecut. Am cules până în 4 tone de tomate, în schimb la ardei producţiile sunt mulţumitoare. Din păcate preţul este mic, şi în scădere, de exemplu, în angro-ul de la Matca, noi am vândut cu 2-2,5 lei/ kg. Ne-ar ajut dacă preţul ar fi 4-5 lei, însă din păcate piaţa se blochează pentru că se continuă importurile. Ne-am dori o cooperativă, un depozit de preluare a legumelor, însă oamenii nu vin, nu lucrează unitar, iar asta ne costă în final pe toţi.“

Picture
​Daniel Andrăşescu, PF, Tecuci, judeţul Galaţi
„A fost un sezon dificil, mai ales după plantare. Noi avem aproximativ 2.500 mp spaţiu protejat, în care am plantat doar tomate Dominet F1. Am ales să nu încălzesc solarul pentru că sunt costuri foarte mari atât cu centrala, cât şi cu întreţinerea şi exploatarea. Nu a fost o problemă aşa de mare pentru că ne-am încadrat cu recoltarea tomatelor până în termenul de 15 iunie. Am intrat în Programul Tomata fără probleme, fără încălzire suplimentară. Am recoltat destul de mult până acum pentru că am avut protecţie dublă. Producţiile au fost bune, au legat şi au fructe mari, până la ultimele inflorescenţe de sus. Mă aştept să închei ciclul cu 2-3 kg de fructe/plantă. Deşi am avut o perioadă destul de rece, care ne-a întârziat puţin, nu am avut situaţii deosebite cu atacul vreunei boli, cum am auzit la alţi colegi din zonă, cu putregaiul de exemplu, pentru că solarul este înalt şi bine poziţionat, cu ventilare destul de bună. La noi, nu atacul de afide a fost problema, ci atacul păianjenului roşu, care a fost mult mai agresiv anul acesta. Acum însă, Tuta absoluta (plus alte musculiţe miniere) este cea care ne creează necazuri. Este foarte greu de combătut. Dincolo de situaţiile acestea, piaţa de tomate este blocată la noi în zonă. Preţul este foarte redus, nici nu mai merită recoltat. Am cules de exemplu zilele trecute peste 2,5 tone de fructe, şi încă nu am reuşit să le vând, în condiţiile în care preţul acum în piaţă (2 iulie) este de 1 leu/kg!“

Picture
​Marius Spiridon, Comuna Ariceştii Rahtivani, Nedelea, judeţul Prahova
„Cel mai mult ne-a afectat vremea nefavorabilă de după perioada de plantare. A fost unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă, cu momente de frig survenite târziu în cultură. La început vremea a fost bună, am plantat timpuriu, la începutul lunii martie, apoi a venit frigul şi am fost nevoiţi să dublăm folia şi să încălzim. Fertilizarea plantelor la timp ne-a ajutat să traversăm destul de bine perioada de oscilaţii mari de temperatură. În solar am plantat doar tomate, 1.200 mp, cu hibrizi Sandoline, Ciciu, şi încă un hibrid cu roşii creţe, cărnoase. Avem o recoltă destul de bună şi suntem pe final de ciclu. Faţă de alţi ani se vede un atac de Tuta absoluta mai serios, care persistă şi devine din ce în ce mai greu de controlat. Facem tratamente curative dar şi preventive, şi din păcate nu la intervale foarte scurte. Pe lângă prevenţie, noi încercăm pe cât posibil să controlăm şi prin metode agrotehnice, una dintre ele fiind eliminarea imediată a plantelor cu probleme, dacă observăm atacuri răzleţe. Uneori costurile cu combaterea sunt foarte mari. Am şi un alt sistem de cultură, deosebit faţă de cei mai mulţi cultivatori: la tomate facem ciclu prelungit, cu plantare în martie şi recoltat până în toamnă. Iniţial cârnesc la 5-6 etaje, le opresc din creştere circa două săptămâni pentru a direcţiona asimilatele către fructe, apoi le las să crească în continuare. Au fost ani când am dus cultura până în decembrie, chiar dacă este puţin efort la mijlocul perioadei, similar cu sistemul hidroponic, mai câştig câteva etaje pentru că firul plantei creşte până la 3,5 m lungime. Încercăm să eficientizăm cât mai mult costurile. Producţiile sunt în jur de 5-6 kg/plantă sau mai mult. Investiţiile nu sunt mici, însă astfel reduc costurile cu înfiinţarea altei culturi.“

Picture
​Marius Moraru, Filipeştii de Târg, judeţul Prahova
„În anul 2023 avem un sezon foarte greu. Nu am mai avut de mult o primăvară ca aceasta, cu aşa multe surprize termice în luna aprilie. Am făcut răsadurile în condiţii relativ bune, dar la 2-3 săptămâni după ce am plantat, am avut parte de temperaturi cuprinse între -8 şi -9 grade C în luna aprilie. Nu am avut încălzire, dar am protejat cultura cu folie termică. Aş fi încălzit, dar preţul prea mare la gaze ne-a făcut să renunţăm. Cultura de tomate arată bine acum, dar plantele au fost foarte stresate din cauza variaţiilor mari de temperatură. Avem 6.000 mp culturi protejate în care am mai plantat şi ardei şi vinete. De exemplu, la ardeiul Capia ne confruntăm cu o viroză care a cuprins până acum cel puţin 20% din cultură şi risc să-l pierd pe tot din cauza atacului de trips. Cred că a fost din răsad şi din păcate nu l-am observat la timp, deşi l-am tratat. Am descoperit CMV când am vrut să introduc prădătorii, dar era prea târziu. Culturile de tomate şi de vinete sunt în stare bună, nu am avut probleme pe care să nu le putem controla. Tuta ne-a dat puţin bătaie de cap, ca niciodată în primăvară, nu spre toamnă ca de obicei. Probabil că iarna prea blândă a favorizat păstrarea rezervelor biologice, iar primăvara devreme a fost posibil atacul. Am avut probleme cu fusarium, dar am scăpat. Producţiile la tomate sunt destul de bune, doar că eu nu vând en-gros. Vindem direct la câteva restaurante din zonă, dar şi la piaţă. La 1 leu/kg este ca şi cum aş arunca cultura, când costul de producţie este de cel puţin 2 lei. Am recoltat peste 50% din producţie, dar vom mai avea până în luna august, după aceea dezinfectăm şi punem verdeţuri.“

​Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE