REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/10/2022

0 Comments

 
Picture
​Dată fiind seceta de anul acesta, ați redus/renunțat la anumite culturi pentru anul următor?
Picture
​Craiu Iolanda, SC Craiu SRL, Călărași, județul Călărași
Am o fermă de 500 hectare. Suntem la început de octombrie și nu am început semănatul la nicio cultură. Probabil că undeva în jurul datei de 10 octombrie, în funcție și de evoluția vremii, vom intra la semănat, dar nu știu deocamdată ce voi rezerva culturilor de primăvară.
Anul acesta am avut grâul pe 150 ha, orz pe 50-60 ha, restul porumb și floarea soarelui. Facem culturi neirigate, și după un an atât de secetos ca acesta, am reuși totuși să avem ceva producții: la porumb am recoltat în jur de 5.000 kg/ha, la floarea soarelui am obținut o medie de 3.400 kg/ha, orzul până în 6.000 kg/ha și grâu ceva mai slab – aproape 5.000 kg. Am avut și rapiță, dar producția a fost extrem de mică și la această cultură am renunțat.
Riscurile, în condițiile de la noi, sunt prea mari. Cred că voi mări însă suprafața la floarea soarelui, rezultatele de anul acesta ne-au dat un impuls. Suprafața de porumb încă nu am stabilit-o, a fost greu anul acesta. Și nu doar lipsa apei, dar și instabilitatea mare a prețurilor, creșterile foarte mari la inputuri într-un interval scurt.
Uscăciunea asta deteriorează și utilajele, sunt foarte multe cheltuieli aparent nesemnificative, dar care se adaugă celorlalte. La noi în fermă se fac și măsurători agrometeorologice și analizele sunt aproape înspăimântătoare: capacitatea de câmp este extrem de scăzută. De asta nici nu am început să semănăm culturile de toamnă. Dacă nu plouă (poate timp de o săptămână în continuu) sau nu va fi zăpadă la iarnă, nu știu ce voi semăna la primăvară din ceea ce mi-am propus.

Picture
Ianos Rakosi, Cooperativa Agricola ”Regina Cartofului”, județul Covasna
Deocamdată încercăm să nu renunțăm la nicio cultură, nici măcar să reducem ceva. Avem la nivelul grupului, în jur de 170 hectare, din care aproximativ jumătate este alocat cartofilor.
Noi, în cadrul cooperativei, nu putem varia prea mult suprafețele, dar din ce aud în jurul meu de la colegi, plantarea cartofului cred că se va reduce. Este o cultură mare consumatoare de timp, efort financiar și energie.
Ne străduim foarte mult să menținem suprafața la cartof, dar nici noi nu mai știm ce să facem. Producțiile la soiurile timpurii sunt undeva în jur de 20 tone/ha, iar la cele mai târzii nu am terminat, însă nu estimez mai mult de 30, poate 32 tone/ha. Au dat recolte foarte slabe din cauza lipsei de apă, a posibilităților extrem de reduse de irigat.
Încercăm să facem puțuri pentru alimentarea cu apă, dar este foarte anevoios. Nici apa curgătoare nu are suficient debit, aici ar trebui lucrat mai mult pentru a înlesni aprovizionarea cu apă. Din păcate nici să extindem nu putem. Vom depozita cartoful, nu avem încotro, chiar dacă sunt cheltuieli, pentru că oricum am investit în aceste depozite. Problema de acum este consumul de energie.
Așadar suprafețele planificate pentru sezonul următor nu vor fi cu mult diferite față de cel care s-a încheiat. Oricum nu avem multe culturi în structură: porumbul nu prea îl cultivăm (este prea mare consumator de apă și nutrienți, plus că atrage dăunători la sol), avem grâu, orz, orzoaică de toamnă, ceapă de toamnă (cam 10% din total).

Picture
​Răzvan Gaidargi, președinte cooperativa Dobrogea sud, județul Constanța
Nu cred că vor fi suprafețe reduse la culturile pentru anul următor. Pe zonele unde sunt cei mai mulți dintre membri noștri au fost producții destul de bune la culturile semănate în toamnă: grâul de exemplu a dat medii între 7-9 tone/ha.
Am avut ploi și în urmă cu o lună, iar o mare parte din suprafețele pentru rapiță au fost semănate, posibil chiar să fie ceva mai mari datorită precipitațiilor. Anul trecut am semănat la 1 octombrie și am avut recolte bune. Anul acesta s-a semănat în epoca optimă și rămâne să vedem.
Seceta s-a resimțit la culturile de primăvară, în special la porumb, dar acest lucru nu i-a determinat pe colegi să reducă suprafața. Oricum porumbul nu ocupă prea mult în zona aceasta, tocmai din acest motiv. Floarea soarelui, deși sunt producții ceva mai mici (la noi în fermă de pildă, media a fost de 2,5 tone/ha, zona Medgidia, Cernavodă) nu vor scădea semnificativ suprafețele, mai ales că spre Ciocârlia, Topraisar situația ploilor a fost mai bună.
Grâul nu este încă semănat peste tot, suntem abia în 10 octombrie, iar de exemplu încă recoltez porumb. Însă nici la noi în fermă și nici la colegi din câte știu, nu semnale de reducere semnificativă la culturile de primăvară, chiar dacă nu se irigă. Avem câțiva fermieri care reușesc să mai irige, dar suprafața este prea mică.

Picture
Puiu Ilisei, SC Pilis SRL, Drajna, județul Călărași
Cultura vegetală nu este pe suprafață mare, sunt doar 50 de hectare pe care am cultivat grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță.
Din suprafața de porumb nu am recoltat nimic, am tocat tot, am balotat și hrănim tăurașii. La floarea soarelui am obținut doar două tone la hectar. La grâu însă a variat foarte mult: am avut sole cu 4-5 tone/ha și sole cu 8 tone/ha. Și la rapiță am ieșit mulțumitor, dar per total nu a fost un an prea bun pentru culturile de primăvară. Însă, pentru anul următor am renunțat la cultura de rapiță. Motivul nu este neapărat lipsa apei (deși nu irigăm), ci pentru că nu am avut timp să pregătesc terenul corespunzător și am ratat momentul optim pentru semănat. Am făcut greșeli și la porumb, nu am ales cel mai potrivit hibrid pentru cum a fost sezonul acesta, dar mențin suprafața și mă orientez către niște hibrizi mai rezistenți la secetă. Deși am avut producții mici, păstrez și floarea soarelui, nu reduc suprafețele.
Dar, având și producție de legume și de ciuperci, plus parte de zootehnie, se compensează una pe alta. Faptul că folosim din resurse proprii gunoiul de grajd pentru câmp sau turba pentru solarii, ne ajută foarte mult.

Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE