REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

În dialog cu fermierii

1/5/2022

0 Comments

 
Picture
Cum a influențat vremea din această primăvară starea fitosanitară a livezii?
Picture
​Adrian Florea, Pepiniera Aiud Cooperativa Agricola, Garbova de Jos, Aiud, jud. Alba
Pomii sunt destul de bine, deși am avut mici probleme în luna martie când au fost diferențe bruște de temperaturi. Asta pentru că în luna ianuarie am avut vreme caldă timp de mai multe zile și exista o tendință de intrare în vegetație. De exemplu la prun, dar aceste porniri au fost temperate în perioada următoare pentru că vremea s-a răcit. Chiar dacă luna februarie a arătat relativ normal, plantele au fost afectate de îngheț în martie, dar am reușit să facem la timp toate tratamentele până acum. Suntem în parametri, nu am avut nici prea multe precipitații care să ne deranjeze. Noi oricum nu avem o suprafață mare de livadă, doar ce păstrăm ca plantație mamă, dar la soiurile de cais au rezistat doar cei cu înflorire mai tardivă, parțial și la piersic. Acum (27.04. n.r.) la prun pomii sunt în plină floare, urmează părul și mărul. Și la cireș mai avem încă flori, pomii sunt ușor întârziați cu fenofazele. Dacă erau mai avansați, probabil că erau mai afectați, pentru că am avut temperaturi negative de -2...-3 grade C până săptămâna trecută.
Temperaturile pe care le avem însă în perioada acesta cresc riscul la atacul de Taphrina, unde trebuie intervenit rapid, de asemenea începe atacul de monilioză la sâmburoase. Ne așteptăm să avem o făinare la măr în stadii incipiente. Este favorizat și atacul insectelor pentru că nu avem precipitații, iar temperatura a început să crească. Ne așteptăm și la un atac mai mare de acarieni, mai ales la prun și la măr. Am văzut totuși, de anul trecut, o invazie puțin atipică de păduche lânos, la măr mai ales, și atacuri sporadice de Psilla la păr. 

Picture
​Octavian Drăgan, SC Octat SRL, localitatea Ghinda, județul Bistrița Năsăud
De vreo trei ani am simțit mai mult schimbarea de climă și la noi în zonă, cu ierni mai blânde și temperaturi mai mari ca în alți ani, și se prelungește mai mult primăvara. De exemplu, în urmă cu câțiva ani acum eram la final de înflorit, pe când acum abia încep să înflorească (26.04 n.r.). Cea mai mare problemă este însă stresul și înghețurile târzii – am avut înainte de Paște câteva zile de -2 ... -3 grade C. Momentan nu au fost afectați pomii mai mult de 20%. Sunt probleme și cu ploile la noi perioada aceasta, în sensul că până acum ceva timp aveam cam 50-60 de litri / mp în lunile martie-aprilie. Anul acesta au fost și 150 litri/mp și pomii au început chiar să sufere vizibil din cauza excesului de apă. Sunt crăpături pe scoarță. Pe de altă parte vremea caldă din ianuarie i-a ”trezit”, urmată apoi de zile cu temperaturi joase care au afectat mugurii- la exterior sunt bine, dar la interior sunt brunificați.
Am observat că de la an la an s-a accentuat și atacul de păduche lânos și cred că în viitorul apropiat vom avea probleme mari pentru că nu mai știm cu ce să îl combatem. Nu prea mai avem substanțe nici pentru SanJose. Cu bolile nu avem probleme deocamdată, le-am ținut sub control, mai ales că ne-a plouat destul de mult. Dar a fost rece și nici agenții patogeni nu s-au manifestat. Cred că vor fi totuși probleme cu rapănul și focul bacterian anul acesta, iar acum că multe dintre substanțele rămase nu mai au spectrul așa de larg, va fi nevoie de mai multe tratamente pentru fiecare tip de infecție. Asta va duce la creșteri de costuri sezonul acesta. Ferma noastră are 3 hectare de prun, 2 hectare de cireș, 16 hectare de măr superintensiv și 4 hectare de plantație de măr nou înființată.

Picture
​PFA Marius Viorel Roman, Comuna Afumati, județul Ilfov
Am avut o iarnă ușoară, fără precipitații. Luna ianuarie a fost chiar caldă, la fel și februarie, ceea ce făcut ca pomii să pornească vegetația. Din păcate temperaturile foarte mici din martie, care au coborât de mai multe ori sub 0o C, au dus la întârzieri în dezvoltare ulterior. Am avut parte și de episoade cu zăpadă. Soiurile timpurii, extratimpurii de cais și piersic au fost prinse la umflarea mugurilor, ceea a determinat o scădere a rezistenței la frig, iar temperaturile scăzute din aprilie i-au afectat mai mult decât în mod normal. Dar acest fenomen a devenit și mai frecvent în ultimii 3-5 ani. De aceea noi, pentru că avem și pepinieră, recomandăm soiurile ceva mai tardive deoarece am observat că sunt afectați între 50-80% dintre pomi. Chiar și la cireș pot apărea pierderi de până la 60% din cauza acestor înghețuri de revenire. Este vorba și de organele de reproducere afectate, de calitatea polenului. La o primă privire, nu mă pot pronunța cât este de afectat cireșul la noi, dar se vede că a avut de suferit. Cred că, în funcție de zonă, soi etc, pierderile se vor situa între 10-60%, în special la varietățile timpurii/extratimpurii. La cele mai tardive, mai așteptăm. Pe de altă parte temperaturile acestea au afectat și zborul albinelor, ceea a mai redus polenizarea cu 20-30 % probabil. Toate acesta sunt pierderi cumulate. Ca aport de precipitații, acesta a fost redus, chiar putem spune că avem un ușor deficit în sol, dar plantațiile comerciale au sisteme de irigații. Umiditatea atmosferică scăzută a determinat însă o evoluție mai accentuată a dăunătorilor, iar în ultima vreme gândacul păros ne creează mari probleme în sectorul pomicol, mai ales că nici nu prea avem cu ce să îl combatem. De asemenea ne așteptăm la o incidență mai mare a atacului de afide. Dintre boli, atenție deosebită trebuie să acordăm la taphrina și monilioze, de aceea eu recomand un mix de două fungicide (contact +sistemic), insecticid și eventual un fertilizant foliar pentru a crește rezistența plantelor la stres. Eu cred că va fi un an bun pentru pomicultură, cu producții bune per ansamblu (chiar dacă sunt unele pierderi, nu vorbim de pomi compromiși). 

Picture
​Mădălin Slav, responsabil tehnic Merry Berry, comuna I.L.Caragiale, județul Dâmbovița
Plantația de afini nu a fost afectată foarte mult, dar și aici iarna a fost blândă, secetoasă, iar rezerva de apă din sol este mică, ceea ce ne-a făcut să pornim sistemul de irigații mai devreme. Din punct de vedere al fenofazei de dezvoltare, în acest moment suntem în urmă față de normal cu cel puțin 7-10 zile. Dacă anul trecut la vremea acesta plantele erau înflorite cam 50%, acum ne aflăm la începutul acestei faze din cauza variațiilor lunii martie. Dar acest lucru nu este hotărâtor, pentru că plantele pot recupera foarte bine dacă vremea se apropie de normalul perioadei. Pe de altă parte noi avem aici un hibrid între un soi de proveniență nord și unul din sud, ceea ce face să îi fie necesare un număr mai mic de ore de frig, iar vremea caldă de la începutul anului l-a făcut să pornească mai devreme în vegetație față de alte soiuri nordice care se cultivă pe la noi și să fie puțin mai avansat față de altele. Temperaturile joase și umiditatea din luna martie au favorizat și apariția bolilor, în principal a moniliozei (M. vaccinii). Nu este ușor să controlăm patogenii și să facem mai ales prevenție, fiind o plantație în sistem ecologic. Acum vremea călduroasă favorizează și apariția insectelor: gândacul păros care ne face necazuri pentru că nu avem substanțe cu care să-l combatem; diptere, himenoptere. Nici la fertilizanți nu stăm foarte bine, pentru sistemul ecologic.
Afinul nu este o cultură atât de simplă așa cum se spune pe piață, cred că a fost o chestiune de marketing.
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE