REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

19/1/2024

0 Comments

 
Picture
​Cum a fost anul agricol 2023 și ce perspective vedeți pentru sectorul agricol?
Picture
​Bogdan Pantazi, adm. Agrocomplex Lunca Pașcani, jud. Iași
„Anul 2023 a fost dificil, cu multe provocări, dar un an mai bun decât al fermierilor din regiune pentru că investițiile pe care le-am făcut în sistemele de irigații în ultimii 7 - 8 ani ne-au creat o oarecare predictibilitate privind producțiile pe care le putem obține. Marele nostru noroc este că avem sursa de apă, respectiv Siretul. Am investit în irigații peste 5 milioane de euro, din sure proprii, nu cu fonduri europene pentru că în zona noastră nu sunt OUAI-uri. Cu investițiile recente vom depăși 1.500 de hectare pe care le vom putea iriga, deci mai mult de jumătate din suprafața fermei.
Avem un contract ferm cu Agrana pentru valorificarea sfeclei de zahăr și această cultură este, în momentul de față, singurul produs care mai are preț bun în piață, la care se adaugă subvenția, ceea ce reprezintă o componentă foarte importantă. Din păcate, în 2024 vor fi probleme și în sectorul zahărului pentru că a intrat mult zahăr pe piață și prețul este în scădere. Acordăm atenție acestei culturi, mai ales pe partea de nutriție, având un parteneriat cu Timac Agro de peste 15 ani. Înainte aveam soluri preponderent acide și am reușit să le aducem la un pH optim și planul nostru de fertilizare începe mai întâi cu Timac. Am văzut beneficii asupra sănătății plantelor și uniformizarea culturilor.
Privitor la importurile de cereale din Ucraina, problema este că nu avem și noi, fermierii români, coada noastră la cerealele tranzitate și vin doar cele din Ucraina și suntem cumva lăsați la coadă în propria noastră țară. S-au cerut fluxuri distincte, dar nu s-a pus în practică.”

Picture
​Romulus Oprea, adm. Romion Agri&Co, loc. Zăbala, jud. Covasna
„Cultura cartofului a fost profitabilă până în 2007 și de atunci este în cădere liberă. În datele statistice apare o suprafață cultivată cu cartof în România de 175.000 de hectare, însă datele APIA – care sunt cele reale, arată doar 33.000 de hectare. Din păcate, nu putem asigura necesarul intern de consum în anii foarte buni decât în proporție de 40 - 50%. Este o cultură care necesită multe inputuri, are un cost de 50.000 lei/ha și ridică probleme foarte mari pe partea de depozitare. Lupta noastră (notă: de a promova cultura cartofului) nu a avut succes. Am încercat să prezentăm realitatea necosmetizată, că suntem într-un deficit cronic de cartof pentru sămânță și suntem dependenți în proporție de 99%, ca să nu spun 100%, de importuri din țările cu tradiție precum Germania, Olanda, Franța. Din cauza schimbărilor climatice nu prea mai avem posibilitatea să multiplicăm cartoful local. Sămânța produsă în România suferă. Cartoful este o plantă care se dezvoltă optim într-un climat răcoros și umed, iar noi suntem într-o zonă excesiv continentală și drept urmare ne vom transforma într-un consumator. Noi, fermierii, concurăm cu lucruri pe care nu le putem stăpâni. Nu se mai poate produce cartof în România fără irigații. Încercăm să avem cele mai bune soiuri, tehnologii, asigurăm și partea de nutriție iar aici țin să remarc abordarea nouă pe care o propune Timac Agro de a utiliza îngrășăminte chimice lichide.
La cultura cartofului sunt importante atât macroelementele, în special potasiul iar Covasna are terenuri cu un conținut foarte ridicat de potasiu, cât și microelementele.
Consider că România trebuie să se trezească în general, nu doar în privința culturii de cartof, ci în toate sectoarele, iar noi să fim mai patrioți, să ne reprezentăm și apărăm interesele pentru că am impresia că acceptăm absolut orice pe nemestecate și nu avem nici o reacție, situație care m-a demobilizat personal și am făcut un pas lateral, nu înapoi, privitor la reprezentarea sectorului de cartof. România ar trebui să fie mai atentă cu fermierii ei. De exemplu, nu este normal ca fermierii români să aibă restricții și cerealele din Ucraina să nu fie obținute după aceleași reguli și să concurăm în aceiași piață.”

Picture
​Octavian Săvoiu, adm. SC Medicago SRL,com. Perieți, jud. Ialomița
„Anul 2023 a continuat să fie dificil. Am crezut că nu ne vom mai confrunta cu un an atât de dificil precum 2020 când a fost acea secetă puternică – firma activează pe partea de inputuri agricole de 18 ani în sudul țării, iar tatăl meu, de profesie inginer agronom și cu o experiență de cel puțin 50 de ani, a spus că secetă ca în 2020 nu a văzut niciodată. Realitatea este că 2023 a fost un an mult mai greu. Dincolo de seceta care a lovit 3 ani din 4, au survenit și prețurile mari la îngrășămintele chimice, prețurile mici la valorificarea producțiilor agricole și diverse alte blocaje care ne-au adus în situația de a nu mai putea face un business predictibil.
Din păcate, unii fermieri, nu doar cei mici, ci și cei cu capacități mai mari de producție, au deficit de cash. În momentul de față, banii sunt puțini și sunt foarte scumpi. Aceasta este realitatea. Am avut situații în care fermierii au fost nevoiți să vândă teren pentru a-și reechilibra balanța și pentru a nu ajunge în situații mai dificile. Sunt ani dificili din toate punctele de vedere: secetă, lipsa capitalului etc. Există inflație la nivel mondial, nu doar la noi, iar banii sunt scumpi în perioade ca acestea.
În momentul de față, ne rugăm să avem o iarnă cu precipitații pentru că, cel puțin în Ialomița, toată toamna nu a plouat deloc. Schimbările climatice sunt reale, sunt aici, și soluția nu este să ne uităm pe cer, soluțiile sunt irigațiile, fermierii sunt conștienți de asta și fac eforturi pe care nu le-au făcut în ultimii 30 de ani, iar statul trebuie să vină cu un sprijin mai consistent în acest sens.”

Picture
​Cătălin Duma, director comercial Merpano, loc. Săcălaz, jud. Timiș
„Spre deosebire de ceilalți colegi din țară, în zona noastră am beneficiat de ploi și producțiile obținute în 2023 au fost bune, însă diferența dintre profit și pierdere în ferme a fost dată de deciziile privind achiziția de inputuri și vânzarea cerealelor.
Nu suntem atât de grav afectați ca restul țării dar ne apropiem și, pe deasupra, nu știm ce ne va aduce 2024. Pentru început, pare un an plin de riscuri. Merpano activează pe piața din vestul țării de peste 20 de ani.
În ultimii ani, am a avut o creștere organică, am încercat să vedem oportunitățile din perioadele de criză și am crescut în medie cu 20% în fiecare an, însă pentru 2024 dacă ne consolidăm businessul ne putem declara mulțumiți, căci nu anticipăm o creștere. Colaborarea cu furnizorul de îngrășăminte chimice Timac Agro ne-a ajutat în dezvoltarea noastră prin diversificarea produselor, seriozitatea acordată și prin faptul că am putut oferi la timp produse de calitate - produse care au făcut diferența în culturile agricole și au adus sporuri fermierilor.
Pentru 2024 nu ne putem face o previziune, însă din punct de vedere al stocurilor de marfă noi suntem pregătiți și vom continua să fim alături de producători.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE