REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/10/2021

0 Comments

 
Picture
​Vă rog să faceți o scurtă prezentare a fermei și să ne spuneți ce anume v-a determinat să vă înscrieți la programul educațional MBAG.

Picture
Doru Gheorghe, SC Agro Fondinvest, localitatea Valea Argovei, județul Călărași
„Ferma este înființată în anul 2004 și are o suprafață agricolă de 600 de hectare. Ne-am propus să mergem cât mai mult spre conceptul de agricultură sustenabilă, încercând să ne dotăm foarte bine ferma din punct de vedere tehnic, să reducem amprenta de carbon, consumul de combustibil și alte inputuri. ​La nivelul fermei, deși am investit foarte mult în tehnologie - achiziție de mașini și utilaje agricole, încă mai putem face îmbunătățiri și cred că ar trebui abordată partea de agricultură de precizie și de date. Lucrările de fertilizare și erbicidare ar trebui făcute mai eficient. Prin intermediul acestui program sper să învăț și să am acces la mai multă informație. Zona de inputuri poate fi gestionată mai bine pentru că este o piață foarte variată și este bine să fii informat, dar o mai mare atenție va trebui acordată segmentului agriculturii ecologice. Cred că va trebui să o abordăm și să încercăm să o implementăm. Nu știu însă cum va fi acceptată de populație. În esență trecerea la un stil de viață mai sănătos ar trebui acceptată mai ușor dar consumatorul va trebui să plătească mai mult din buzunar.”

Picture
​Claudiu Vezeanu, Vez Agro SRL, localitatea Radomirești, județul Olt
„Ferma pe care o administrez are o suprafață agricolă de 1.200 de hectare și este ocupată cu plante din cultura mare. Încă din 2012 am implementat sisteme de digitalizare în fermă: mașinile agricole pe care le folosesc au dotări care îmi permit lucrul cu intervenție umană cât mai puțină, multe din operații fiind automatizate. Am înțeles utilitatea digitalizării - fiind absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare și am investit destul de mult în digitalizarea fermei.
Am eficientizat foarte mult lucrările agricole și tehnica agricolă din dotare.
În ce privește programul educațional motivația de a mă înscrie a fost nevoia de a cunoaște persoane noi din domeniu și de a obține cât mai multe informații.
Sunt deschis la orice informație nouă, inclusiv cele legate de educația financiară sau digitalizare - două teme care vor fi abordate, printre altele, în cadrul programului MBAG.
În ce privește ferma, intenționez să măresc suprafața agricolă a acesteia și să cresc capacitatea de depozitate a producției; în momentul de față producția o stochez în magazii însă vreau să construiesc silozuri.”

Picture
​Petruț Vipie Veniamin, inginer agronom Ferma Fințești, județul Vâlcea
„Ferma de aproximativ 5.000 de hectare, face parte din grupul Carmistin și deține un parc de mașini și utilaje agricole bine dotat. Efectuăm lucrarea de fertilizare o dată cu semănatul, iar pentru a obține producții satisfăcătoare se pleacă de la analizele de sol, planul de fertilizare, alegerea hibrizilor și tot ce este necesar într-o fermă. Folosim un software pentru managementul fermei (Agrisol), care ne-a ajutat foarte mult pentru că terenurile nu sunt comasate.
Cea mai mare suprafață compactă este de 200 de hectare. Ferma se întinde pe raza a cinci comune. Aplicația ne ajută să gestionăm mai bine terenurile, iar dacă, de exemplu, vine un operator nou, prin intermediul acesteia va știi exact unde trebuie să lucreze, ce suprafață, să vadă utilajele etc. O problemă cu care ne confruntăm este seceta și în zonă nu există posibilitatea de a iriga.
M-am înscris în program pentru a relaționa cu trainerii, colegii și pentru a afla multe lucruri noi.”

Picture
​Cristian Isvoranu, SC Investrom Prodexim SRL, comuna Sfințești, județul Teleorman
„Avem o fermă de 420 de hectare și din 2012 practicăm o agricultură durabilă, având în acest sens și o suprafață de aproximativ 100 de hectare în sistem ecologic. Lucrăm terenul în sistem minimum tillage, adaptat condițiilor din fermă. Folosim subsolier și disc, și facem însămânțare directă a culturilor. Avem o suprafață de 160 de hectare amenajată pentru irigații, pe care încercăm s-o extindem la cca 80% din întinderea fermei. La început am irigat cultura de porumb, dar am ajuns să irigăm inclusiv grâul sau rapița.
Pe viitor vom încerca să ne dezvoltăm pe partea de depozitare și procesare ca să dăm plus-valoare recoltelor noastre. Momentan însă ne axăm să producem constant cantități bune și apoi să urcăm valoarea producției.
Particip la acest program, dar și la un altul care se desfășoară online, pentru că intru în contact cu mulți fermieri, din toate zonele țării, de la care pot învăța din experiența fiecăruia și afla diverse rezolvări pe care le-au găsit. Tot timpul vom avea ceva de învățat, vin destul de multe inovații și lucruri noi și merită sa le încercăm.
Voi afla multe noutăți atât în materie de utilaje, tehnologii prietenoase cu solul și cu mediul.
Vor fi informații tehnice folositoare atât pe partea de producție, cât și pe cea de valorificare, de inputuri.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE