REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/5/2022

0 Comments

 
Picture
Cum apreciați competitivitatea fermelor românești și factorii de care depinde?
Picture
​Ion Bălan, adm. Nalba SRL, loc. Baia, jud. Tulcea
„Producțiile pe care le obținem sunt determinate de condițiile noastre specifice și venim în competiție cu fermierii din Franța, Olanda și alte țări unde subvențiile sunt mult mai mari decât la noi, iar creditele pentru capital de lucru sau investiții sunt mai accesibile și cu dobânzi mult mai mici.
Fondurile alocate pentru reabilitarea sistemelor de irigații au fost poate insuficiente, însă ce vreau să subliniez este că modul în care aceste proiecte se derulează este deosebit de complicat și anevoios. Dacă lucrarea în sine de reabilitare durează 3-4 luni, restul timpului, de până la 4 ani, este folosit pentru obținerea de aprobări. Această proporție este inacceptabilă dacă vrem să facem ca agricultura românească să performeze și să realizăm producții stabile an de an. Premisele anului agricol nu sunt prea optimiste, cel puțin în Dobrogea și în alte zone unde s-a instalat seceta. Toată lumea irigă acolo unde se poate. În localitate avem două OUAI-uri iar modernizarea sistemelor de irigații a fost începută în urmă cu 12 ani. Actualmente, prin aceste asociații se poate iriga o suprafață totală de 4.150 ha. În cadrul societății, avem 2.000 ha pentru cultura mare și 47 ha viță de vie, irigăm cca 1.700 ha. Deținem și loturi semincere și de hibridare.
Chiar dacă suntem producători importanți și reprezentăm o forță în UE în privința producției de cereale, procesarea materiei prime în țară este necesară dar se face în proporție foarte mică. Acuzele pentru lipsa unităților de procesare sunt îndreptate către fermieri, ceea ce este total greșit, pentru că Ministerul Agriculturii trebuie să dezvolte strategii de creștere în această direcție. De asemenea, Guvernul trebuie să se implice mai mult în susținerea domeniilor precum pomicultura, viticultura, legumicultura. Degeaba au producătorii recolte foarte mari de fructe și legume dacă nu au o piață unde să își vândă produsele. Ministerul Agriculturii trebuie să îi susțină mai mult pe micii producători - care la nivelul agriculturii românești au o pondere însemnată ca să poată fi competitivi. În ce privește fermierii mari, aceștia obțin performanțe comparabile cu cele ale exploatațiilor din vestul Europei. Avem, în momentul de față, tehnologia necesară și tehnica agricolă performantă pentru a face față competiției. În agricultura românească s-a investit foarte mult, însă grav este faptul că, în condițiile schimbărilor climatice noi suntem descoperiți, în sensul că nu avem nici asigurările necesare și nici pârghiile pentru a le putea înfrunta. Efectele secetei nu sunt asigurate de societățile de asigurare. Singura soluție este irigarea culturilor.”

Picture
​Marian Andres-Cristian, SC Agro Andres 2006 SRL, sat Oncești, jud. Giurgiu
„România pierde, din păcate, spor de producție din cauza faptului că nu reușim să ne asociem, să comasăm suprafețele și să ne înțelegem mai bine între noi, fermierii. Consider că avem nevoie de o unificare pentru că împreuna vom fi mai puternici decât pe separați. Fac parte din noua generație de fermieri, avem multe speranțe și credem în agricultură. Mi se pare important faptul că a început să se pună din ce în ce mai mult accent pe importanța tinerilor în agricultura românească, precum și deschiderea oamenilor la această idee, de reînnoire a generațiilor de fermieri. Lucrăm o suprafață agricolă de 400 ha de cultură mare, avem o fermă de familie, unde muncesc împreună cu tatăl meu, iar până anul trecut alături de noi a fost și bunicul, care are a pus bazele afacerii. Personal, pentru a crește competitivitatea, urmăresc eficientizarea lucrărilor și performanța utilajelor. În ultimul timp, am reînnoit parcul de utilaje și încercăm să mărim productivitatea prin noi tehnici agricole, care privesc buna gestionare a culturilor.”

Picture
​II Vonica Maniu, loc Crucea, jud. Constanța
„În agricultură, și cu atât mai mult în ultima perioadă, provocările sunt din ce în ce mai mari. Prețurile la inputuri, în special la îngrășăminte, au crescut foarte mult, iar fără fertilizare nu poți face producții competitive iar calitatea terenurilor, mai ales în zona noastră, nu este prea bună pentru că nu au un grad ridicat de fertilitate. Am înțeles că statul încearcă să intervină, așa ca vom vedea în ce măsura va reuși să ne susțină. În zona noastră și în cea a Moldovei, lipsa precipitațiilor în acest an începe să ne afecteze foarte mult, iar cheltuielile sunt mari. Este dezamăgitor faptul că nu a fost inclusă în PNRR componenta de irigații. Fac parte din consiliul director al asociației Clubul Fermierilor și ne-am străduit mult însă nu s-a ținut seama de dorințele noastre. Sunt discuții că PNRR-ul ar putea fi rediscutat pentru că agricultura merita cu certitudine un sprijin suplimentar și o atenție deosebită în cadrul acestui program.
Lucrez o suprafață de 2.400 ha și mereu spun că sunt un „caz” mai atipic pentru că provin din Sibiu și fac agricultură în județul Constanța. Am început cu zootehnia după care în 2006 m-am reprofilat pe cultura mare. Activitatea zootehnică este diminuată dar nu am renunțat la ea pentru că este cumva cea care m-a consacrat.
Lumea, în general, evoluează, implicit și tehnologia din domeniul nostru. Lucrăm cu utilaje performante și am adoptat instrumentele digitale pentru a crește competitivitatea. Am în fermă un angajat pregătit în domeniu pentru a fi mai performanți.”

Picture
​Alexander Degianski, adm. Forestier and Biomass România S.A, loc. Giulvăz, jud. Timiș
„România și fermierii români au ajuns la un nivel de competitivitate atât tehnică, cât și informațională încât pot să se bată de la egal la egal cu orice fermier din vestul Europei. Dar ea este limitată de lipsa precipitațiilor și birocrație. Aștept de 4 ani autorizație de construire pentru un lac de acumulare din care să pot iriga o suprafață de cca 250 ha și sper ca, în curând, să fie emisă. Neincluderea în PNRR a componentei de irigații este eșecul clasei politice, care a fost inaptă să obțină direcționarea a sume importante către agricultură. Pentru mine agricultura reprezintă un business solid și foarte important atât pentru cei care o practică, cât și pentru economia națională.
Un alt impediment în dezvoltarea fermelor românești este fărămițarea terenurilor și lipsa de performanță a unora dintre fermieri care nu înțeleg că agricultura este, până la urmă, o activitate economică. La nivelul țării productivitatea este mică, însă dacă analizăm performanțele primelor 5.000 de exploatații din România în ordinea dimensiunii vedem că sunt duble față de media celorlalte ferme. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu mai lucrăm în anii '80, când singurul țel era acela de a produce. Acum trebuie să ne mulăm după cerere și tocmai de aceea consider că una din marile piețe care trebuie exploatate este cea a energiei. Se pot introduce culturi de biomasă în structura fermelor, culturi ce pot da reziliență acestora și pot asigura productivități bune în anii dificili sub aspect climatic. Noi avem, de exemplu, culturi de plop energetic pe 300 ha pentru a eficientiza terenurile agricole cele mai slabe.”
Forestier and Biomass România exploatează 5.000 ha teren agricol și 5.000 ha pădure.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE