REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/3/2024

0 Comments

 
Picture
​Credeți în viitorul produselor biologice destinate agriculturii și în integrarea lor în tehnologiile de cultivare?
Picture
​Aurel Placinschi, director Agricola 96 SA Țigănași, județul Iași
„În mod sigur cred că au viitor. Cercetarea evoluează și preocuparea oamenilor pentru hrană sănătoasă va duce la dezvoltarea de produse care să ne creeze nouă, fermierilor, avantaje economice.
Factorul economic primează și în măsura în care vom învăța să le aplicăm corect iar rezultatele se vor vedea în producție și utilizarea lor va crește. Dacă vom câștiga mai mult utilizând aceste produse și dacă sunt mai accesibile ponderea lor în tehnologiile noastre se va mări. Din categoria produselor biologice consider că biostimulatorii vor fi mai ușor integrați, iar biofungicidele mai greu.
Anul trecut am folosit un insecticid biologic pentru controlul sfredelitorului porumbului; acesta conține un prădător natural și reduce populația de Ostrinia. Gestionarea aplicării produsului a fost destul de dificilă pentru că sunt mulți dăunători în câmp, trebuie știut cum și când trebuie să intervenim, ceea ce este destul de dificil.
Un alt produs pe care l-am aplicat anul trecut la cultura de porumb, pe mai multe parcele și cu rezultate destul de bune a fost Utrisha N, care are în compoziția sa o bacterie. Este foarte important momentul aplicării și corectitudinea efectuării tratamentului. Sporurile de producție au fost de la câteva sute de kilograme până la o tonă. Producția de boabe s-a situat între 12 și 13 t/ha, din care apreciem că până la o tonă au fost datorate produsului Utrisha N. Subliniez încă o dată importanța modului în care este aplicat pentru a crea acele condiții ca produsul să-și arate pe deplin valoarea.”

Picture
​Alexandru Țicaru, administrator Rural Economy, localitatea Mihăileni, județul Botoșani
„În urmă cu doi ani am introdus în fermă produsele biologice cu scopul de a le testa și apoi, în funcție de rezultatele obținute, să extind folosirea lor pe întreaga suprafață a fermei ce acoperă 700 de hectare. Consider că sunt eficiente însă integrarea lor în tehnologiile de cultivare vine după o serie de teste pe care le efectuez pe mai multe parcele având alături culturi-martor. Dintre produsele testate amintesc cele pe bază de aminoacizi, bacterii etc.
În cazul produsului Utrisha N motivația a venit în urma unei nevoi sesizată în câmp: slaba absorbție a nutrienților. Am aplicat produsul la cultura de porumb, la care știm că azotul are o importanță foarte mare și aplicarea lui este dificilă atunci când este necesar plantelor. Am intervenit atunci când cultura avea un foliaj suficient de dezvoltat și am evitat amestecurile de produse ca să putem vedea efectul. Biostimulatorul a fost aplicat peste o fertilizare de bază efectuată în toamnă. La 4 – 5 zile de la aplicare deja s-a văzut efectul: plantele aveau un foliaj mai verde, erau mai sănătoase și mai viguroase iar pe parcursul vegetație s-a observat că au legat mult mai bine decât cele din parcela martor.
Sporul de producție s-a situat la 800 kg/ha. Sunt mulțumit de rezultat și următoarele culturi la care îl voi testa sunt cele de soia și sfecla de zahăr.”

Picture
​Alexu Molodoi, director tehnic Almos Grup, comuna Secuieni, județul Neamț
„Noul Plan Național Strategic are peste 1.000 de pagini și pe fiecare pagină apare scris cuvântul „eco-condiționalitate”. Așadar fermierii trebuie să respecte anumite reguli pentru a beneficia de subvenții. În plus, UE impune retragerea din piață a anumitor substanțe active care intră în componența unor produse chimice de protecția plantelor și observăm că toate statele merg în direcția sustenabilității, a reducerii consumului de pesticide per hectar, iar aici trebuie să menționez faptul că România are un consum foarte mic, de 700 g/ha, comparativ cu cel al altor țări europene precum Olanda, care are un consum de 8 kg/ha sau Germania și Franța, care au un consum de cca 3 kg/ha. Cred că viitorul va fi al produselor ecologice și biologice.
Un astfel de produs pe care l-am testat anul trecut este Utrisha N. L-am aplicat la cultura de porumb însă din cauza faptului că a fost un an dificil din punct de vedere al precipitațiilor, nu am urmărit rezultatul final ca să vedem surplusul de producție față de varianta martor, însă din prezentările reprezentanților companiei și experiența altor fermieri cred că este un produs de viitor și cu siguranță astfel de produse vor performa. Bacteria Metylobacterium symbioticum, aflată în compoziția biostimulatorului Utrisha N, captează azotul din atmosferă și îl transformă în azot amoniacal necesar plantelor. Datorită Utrisha N, plantele pot capta din atmosferă până la 70 kg s.a N/ha, ceea ce este echivalent cu 200 kg de nitrocalcar sau 150 kg de uree – cantități care pentru a fi obținute se cheltuie foarte mulți bani și se degajă foarte mult dioxid de carbon. Viitorul acesta va fi: plantele să fixeze azotul atmosferic, să beneficieze de acest macroelement și noi să fim profitabili.
Anul acesta este destul de dificil. Toți fermierii discută de reducerea costurilor. Dacă însă culturile promit se poate investi în aplicarea de biostimulatori sau fertilizanți foliari.”

Picture
​Ion Bălan, administrator Nalba SRL, localitatea Baia, județul Tulcea
„Produsele biologice sunt de mare ajutor, iar printre acestea se regăsește și produsul Utrisha N, care conține o bacterie ce se găsește în mod natural la culturile leguminoase și transferată la alte culturi oferă beneficii substanțiale fermierilor - mai ales celor care practică agricultura biologică.
Tulcea este un județ în care restricțiile de mediu impuse pentru protejarea Deltei Dunării oferă posibilitatea fermierilor, în special a celor cu suprafețe mici, să practice agricultura biologică. Chiar în cadrul grupului nostru de firme avem o fermă de 300 de hectare în sistem ecologic. Așa cum arată toate cifrele, acest tip de agricultură are șansa și posibilitatea să se dezvolte - nu mai vorbesc de importanța care i se acordă la nivel european.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE