REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/2/2022

0 Comments

 
Picture
Ce părere aveți despre faptul că autorizarea substanței active glifosat expiră la sfârșitul acestui an?
Picture
Mihai Budai, tehnolog Agroind Cauaceu, județul Bihor
„Nu va fi bine dacă folosirea glifosatului nu va fi reautorizată. Există pericolul ca buruienile să capete rezistență la celelalte tipuri de erbicide existente pe piață și ca atare, încet, încet, va crește gradul de îmburuienare a terenurilor agricole din țară. Nu există înlocuitor, doar posibilitatea de a face combinații de produse care să aibă un spectru aproape complet de combatere a buruienilor. Se vor folosi alte tipuri de erbicide care nu vor fi toxice pentru planta postmergătoare, dar costurile vor crește foarte mult, de 7 - 8 ori, comparativ cu tehnologia care presupune folosirea de erbicide neselective.
De asemenea, impactul asupra mediului nu va fi deloc mai redus, din contră, va fi mai agresiv.
Există tehnologii de lucrări minime ale solului în care substanța activă glifosat joacă un rol important deoarece îți dă posibilitatea să nu mai faci lucrări de anvergură, de arat, pentru a duce semințele de buruieni la un nivel de adâncime de la care să nu mai poată răsări. Nu poți întoarce brazda și nu poți face combatere agrotehnică a buruienilor.
Sunt situații în care ești obligat să recurgi la erbicidarea neselectivă sau la practica minimum-tillage pentru a conserva apa în sol.
Nu sunt de acord ca substanța activă glifosat să nu primească reautorizare de folosire și consider că acest subiect este în mare parte politizat.
Soluția unanimă este să știm ce alegem atunci când mergem la vot. În Uniunea Europeană nu este permisă cultivarea de organisme modificate genetic, dar 80% din șroturile de soia importate provin din Brazilia, Statele Unite ale Americii etc, unde cultivarea acestor plante este permisă.”
 
Sorin Stănescu, inginer șef Agronova, județul Olt
„Este cea mai utilizată substanță activă și nu doar în ferma noastră (7.000 ha). Este utilă, eficientă și cu greu poate fi înlocuită, eventual printr-un complex de substanțe active care să facă aceiași treabă, dar cu costuri mult mai mari.
Este o substanță prietenoasă cu mediul pentru că la câteva ore de la aplicarea ei pe sol este descompusă de microbiologia solului. O folosim la toate culturile, atât la cele de toamnă, cât și la cele de primăvară cu scopul de a distruge buruienile. Se aplică după recoltare, înainte sau după semănat.
În lipsa glifosatului am fi nevoiți să folosim mai multe erbicide și costurile cu această lucrare s-ar putea tripla.”
 
Iulian Oanea, șef fermă Vinifruct, localitatea Răducăneni, județul Iași
„Din punctul meu de vedere ar fi o mare greșeală să nu fie reautorizată utilizarea substanței active glifosat. Este cel mai ieftin erbicid din piață și consider că nu este periculos deoarece nu are remanență în sol. Distruge tot ce este verde - nu are selectivitate dar după ce este aplicat nu există interdicții în ce privește cultivarea, asa cum au alte pesticide care pot avea remanență în sol chiar și de până la 6 - 8 luni. După ce ai aplicat glifosat poți să semeni fără nici o problemă.
În cadrul fermei (1.000 ha) folosim glifosatul pe miriști sau în preemergență.
De exemplu, după ce recoltăm grâul există posibilitatea să cadă câteva ploi și să determine răsărirea buruienilor în miriște și dacă din diverse motive nu am timp să pregătesc terenul, aplic glifosat în doza de 2 - 3 l/ha și curăț terenul, inclusiv de cornuți.
Aplic substanța glifosat și înainte de pregătirea patului germinativ pentru înființarea culturilor de primăvară. Astfel este distrus primul val de buruieni.
Consider că este o soluție eficientă, nu mai trebuie să intervin cu grapa cu discuri și astfel nu se mai pierde nici apa din sol.
Glifosatul ne ajută foarte mult la eliminarea surselor de îmburuienare.”

Florin Bercu, director executiv UNCSV
„Glifosatul ne este mai mult decât necesar. Noi nu am reușit să distrugem rezerva de semințe de buruieni din sol și terenurile noastre sunt în continuare destul de îmburuienate comparativ cu cele din alte state membre.
Erbicidele pe bază de glifosat se aplică pe miriște, imediat după recoltarea culturii și distrug atât buruienile monocotiledonate, cât și pe cele dicotiledonate iar raportul calitate - preț este foarte bun. Nu pot fi înlocuite cu un alt produs. La fel ca produsele pe bază de substanțe neonicotinoide.
Sunt fermieri care folosesc glifosatul în diferite tehnologii. Lasă terenul să se îmburuieneze după care erbicidează înainte sau după semănat pentru a-l curăța.
Aș putea spune că pentru noi este erbicidul minune.
Vom susține folosirea acestei substanțe active până când va apărea altă soluție mai prietenoasă cu mediul înconjurător; momentan nu ne dorim să fie scoasă de pe piață pentru că am avea un handicap.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE