REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Cum vedeți desfășurarea programului pentru ajutorul de minimis la legume anul acesta?
Picture
​Gheorghe Vlad, președinte OIPA Legume Fructe
Este un fiasco. Programul Tomata nu își va atinge scopul pentru că a fost limitat la data de 15 iunie. Termenul de recoltare trebuia lăsat până la 15 iulie. În general, nu doar anul acesta. Anul acesta s-a mărit suma, dar a scăzut suprafața individuală la protejat deoarece s-a împărțit exploatația în bucăți de 1.000 mp pentru a fi eligibili și nu mai este de interes producția! Deci avem producție mai mică, suprafețe reduse/fermă și ne mirăm de ce cresc importurile. MADR nu dorește ca acest program să fie derulat prin organizații profesionale (cum se procedează la alte organizații din sectorul de ovine de exemplu), și face populisme: banii în mână, care nu întotdeauna se reîntorc în producție sau în creșterea suprafeței de solar. Decontarea ar trebui să se facă pentru creșterea directă de suprafață sau a producției de legume. Asta am cerut de la început! Dar producția scade! Toți fac 1000 mp ca să ia banii. Altul care cultivă 3.000, mp tot atâta primește. Pe de altă parte, producătorul care urmărește doar ajutorul de minimis, nu va produce mai mult, pentru că nu are interes să o facă. Oprește producția, scoate cultura și gata. De aceea este nevoie de prelungirea termenului, pentru a crește producția! În plus plantele nu vor mai fi astfel forțate prin diverse metode, stropite cu tot felul de substanțe pentru a grăbi coacerea fructelor. S-a mers pentru astea trei tone, nu s-a dus nimeni să producă mai mult, nu a fost o dorință de a produce să acopere piața. Să verificați importurile din această vară! Știe cineva cu cât a crescut suprafața de solarii de când a început programul Tomata? Sunt mulți care nu au reușit să facă 2 tone, da au trecut în acte 3! Un fruct trebuie să fie de 150-200 g. Cât au cele de acum? A făcut cineva vreun calcul să vadă câte roșii se obțin, funcție de densitate, greutate pe fir? S-au risipit banii! În plus, piețele nu mai sunt ale producătorilor. Sunt roșii pe piață cu etichetă de ”românești”, dar nimeni nu controlează standardele de calitate. Iar trasabilitatea...nu o știe nimeni. Este roșie? Este ... 

Picture
​Maria Chindriș, director Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic, localitatea Apahida, județul Cluj
Producătorii noștri, deși sunt doritori de orice sprijin suplimentar care vine să-i susțină în tot ce înseamnă activitate de producție, nu sunt foarte convinși că la final de sezon își vor primi banii. Unii dintre ei au depus cererile, dar oricum <își fac treaba> la fel ca înainte. Ajutorul de minimis, dacă vine, ar trebui să fie un bonus. E bine să te bazezi doar pe ceea ce știi că vei produce, iar calculele să le faci pe aceste estimări de producție. Dintre cei care au depus cereri, sunt producători de cartofi, atât timpuriu cât și de toamnă. Suprafața ocupată de cartofi este de circa 25 hectare din totalul de 60 de hectare de legume. În cooperativa noastră nu se cultivă prea multe roșii, este o cultură care necesită multă muncă manuală, iar la noi forța de muncă este o mare problemă. Ne bucurăm că anul acesta cei de la Minister s-au gândit și la cartofi care este o cultură dificilă, cu multe cheltuieli. Și nici prețul de anul trecut nu a fost unul prea bun, chiar mic pentru costurile culturii. Un alt dezavantaj este că nu avem capacitate de stocare, vindem imediat după recoltare. Deținem, la nivel de cooperativă, doar un spațiu de sortare, însă am accesat și fonduri europene pentru o hală. Noi cultivăm predominant vărzoase, iar anul trecut de pildă, am vândut peste 100 de tone de conopidă, porumb zaharat, iar anul acesta am vândut și dovlecel mult. Livrăm la două supermarketuri.

Picture
Picture
​PF Bone Pavel, sat Vărăști, comuna Vărăști, județul Giurgiu
Am depus și noi cerere pentru ajutorul de minimis anul acesta, am fost verificați, iar acum așteptăm să vedem dacă se prelungește și termenul până la 15 iulie! Suprafața totală este de 3.200 mp de culturi protejate de salată și ardei iute, iar neprotejate - ceapă verde, praz și alte verdețuri. Așadar, munca noastră tot la fel este, tot pentru o producție cât mai bună muncim. Am plantat roșii, dar nu varietăți extratimpurii. Am ales un hibrid franțuzesc care este foarte gustos. Vremea a fost așa cum știm primăvara aceasta, umedă, cu diferențe mari de temperatură de la zi la noapte, cu întârzieri de la momentul plantării și dezvoltare încetinită. De aceea cred că nu ar fi trebuit să fie impus un termen limită, mai ales așa devreme, ci să ne lase să decidem ce să cultivăm și când. Eu dacă nu doresc să plantez extratimpuriu, să fac 700-800 kg de roșii, de ce mă obligă ei? Așa, producătorul este ”stimulat” să apeleze la diverse soluții pentru a forța plantele (chiar dacă nu sunt neapărat niște substanțe toxice). Dar nu cred că este normal să aplici diferite tratamente culturii, la 2-3 zile, doar pentru a ieși pe piață cât mai rapid. Cred că nu este bună nici limitarea suprafeței la doar 1.000 mp, pentru că în fond este nevoie de producție, de cantitate, nu? Altfel ce am făcut? Iar vânzarea să se facă prin forme asociative, fiscalizate, care să poată urmări ce se întâmplă cu banii primiți, ce finalitate au ei în producție.

Picture
Picture
​Valentin Nare, administrator comuna Matca, județul Galați
Am 1 hectar și jumătate pe care îl lucrez împreună cu familia și pe care am plantat ardei, castraveți, vinete și altele. Am urmărit programul de ajutor de minimis în fiecare an, am depus cereri, însă calculele noastre nu depind doar de banii din acest program. Sunt bineveniți oricum. Dar, din cauza condițiilor climatice din primăvara aceasta am fi vrut ca termenul să nu fie așa devreme, ci prelungit cu două-trei săptămâni pentru a extinde puțin perioada de maturare a fructelor. Cred că măcar 1 iulie ar fi fost bine. Și nu doar anul acesta, pentru că de doi-trei ani primăverile sunt lungi, răcoroase, cu variații mari de temperaturi. Noi am făcut tot ce am putut să recoltăm la timp, am plantat devreme și am investit în căldură cu 20-30% mai mult pentru a ne încadra în termen. Probabil că vom reuși să ajungem la 1,5-2 kg de roșii pe plantă. De asemenea, am fi dorit ca și vânăta să fie inclusă în program, să fie cât mai multe legume românești care să fie finanțate și apoi să decidă fermierul ce poate cultiva, ce i se cere în piață. Dacă mă gândesc și la creșterile de prețuri de la inputuri de anul acesta, la cheltuielile cu forța de muncă (atunci când o găsești), suma acordată ar trebui corelată cumva cu aceste costuri mărite cu cel puțin 30-35%. Dar, cum ziceam, chiar dacă banii nu sunt așa mulți, este un plus pentru noi. Cred totuși, pentru ca programul să funcționeze astfel încât să fie cât mai multe legume românești pe piață, când la noi începe sezonul, ar trebui limitat importul. Pentru că supermarketul vrea doar mult și ieftin, atât!
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE