REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/3/2022

0 Comments

 
Picture
Cu ce probleme vă confruntați anul acesta în culturile de toamnă?
Picture
Daniel Ciuhureanu, Ecoagra, județul Galați
Pentru culturile de toamnă, începutul acestui an nu este prea bun. A fost foarte mare secetă în lunile octombrie-noiembrie și abia pe la mijlocul lunii decembrie a plouat vreo 60-70 mm. Drept urmare, și majoritatea culturilor abia atunci au început să răsară. În mare parte, câmpurile sunt cu grâul neînfrățit, în faza de ace. Eu am apucat să-l semăn, am avut puțină apă și a răsărit, iar în momentul acesta este înfrățit. Din păcate, nu am putut să aplic îngrășământul pe toată suprafața. Avem și un lot semincer de orz, pe care am testat anul acesta un alt tip de fertilizant, pe bază de gunoi de pasăre brichetat. Am fost mulțumit, aș mai fi cumpărat, dar prețul a crescut de trei ori de anul trecut și în plus, nici nu prea se mai găsește. Rapița este abia răsărită la fermierii care au reușit să irige, fie a răsărit târziu și a prins-o gerul. Per ansamblu nu este în stadiul optim. Oricum suprafața este mult diminuată față de anii anteriori. Eu de exemplu, nu am mai semănat rapiță de câțiva ani din cauza secetei. Chiar dacă mai am posibilitatea să irig, în perioada aceea de final de vară sunt și alte culturi care au nevoie de apă. Nu sunt semne pentru zona acesta de sud-est că ne-ar aștepta un sezon prea bun, mai ales la rapiță. Și nu a fost doar lipsa apei, am avut parte și de vânturi foarte puternice, au măturat practic culturile de ceapă de toamnă (la noi cred că mai sunt în jur de 100 hectare în zonă), frunzele abia răsărite nu au rezistat. Creșterea a fost stopată foarte mult, va fi bineînțeles mult întârziată. A intrat cu cel mult 3 frunze în iarnă (de obicei avea cam 5) și acum nu a mai rămas mare lucru după vântul acela. Să vedem dacă norii aceștia vor aduce și ploaie.

Picture
Valentin Jecu, comuna Râmnicelu, județul Buzău
Ca în mai toată țara, cea mai mare problemă acum este lipsa ploilor. În zona noastră cred că ultimele precipitații care au căzut au fost pe la finalul lunii noiembrie, nici acelea suficiente din punct de vedere cantitativ. Cultura de grâu nu este într-un stadiu de dezvoltare corespunzător datei din calendar. Plantele au răsărit destul de târziu și deocamdată nu au ajuns nici măcar la stadiul de înfrățire. Am semănat grâul pe o suprafață de vreo 250 de hectare și nu am nicio parcelă mai ”răsărită”. Situația acesta este cam la fel în toată zona, nu doar la mine. Am mai pus și usturoi în toamnă, dar și aici este aceeași problemă. Am semănat numai vreo 20 de hectare, aș fi vrut mai mult, dar vremea nu este favorabilă. Mă gândesc dacă să mai pun la primăvară.
Cultura de rapița nu stă nici ea mai bine, a răsărit târziu. Nu pot spune că arată foarte rău, dar nici nu este ceea ce ar trebui la acest moment. Dăunători nu am observat în cultură, probabil că este încă prea rece. Acum rămâne să vedem dacă iarna a trecut sau nu. Cred că este puțin cam devreme pentru a decide dacă o las sau o întorc. Și problema nu este doar din lipsa precipitațiilor și a deficitului mare de apă cu care venim din toamnă, dar dublat și de prezența vântului, chiar dacă mai plouă puțin, din păcate este nesemnificativ. 

Picture
​Sorin Bolovan, Cooperativa Cereal Top, comuna Cotești, Vrancea
Culturile semănate în toamnă nu se prezintă prea bine, avem un deficit foarte mare de apă de peste 250 litri. Plantele abia răsar în zona noastră. De exemplu, la grâu plăntuțele sunt la nivel de ace, răsărirea este foarte slabă și neuniformă la momentul acesta, mai ales în parcelele unde s-a plantat grâu după grâu. Din păcate nu am avut noroc nici de zăpadă în această iarnă. Doar ceva temperaturi negative, ger, însă nu destul cât să înghețe pe adâncime, iar zilele trecute a fost puțină brumă, ceea ce din fericire mai ține dăunătorii pe loc și nu creează probleme. Cultura de rapiță a răsărit (deși în anul 2020 a fost dezastru), dar nu se prezintă bine, au doar câteva plante răsărite/mp. Probabil că vor ajunge să o înlocuiască cu floarea soarelui în primăvară, deoarece porumb nu prea se cultivă. Eu unul, nu mai semăn rapiță de vreo patru ani din cauza toamnelor lungi și secetoase. Din acest motiv s-au creat și rezerve de dăunători mai mari, ne așteptăm să fie ceva probleme la creștere temperaturilor, dar cu ei ne descurcăm. Cel mai periculos ”dăunător” pentru noi rămâne seceta, sunt zone în care fermierii vorbesc deja de praf la nivelul solului, nu de pământ, spulberat de vânt. Din nefericire nici posibilități de irigare nu sunt în zona acesta. Momentan suntem extrem de îngrijorați de ce va urma anul acesta.

Picture
​Cosmin Micu, Procereal Agrosan, Mănăștur, județul Arad
Aș putea spune că deocamdată suntem printre fermierii norocoși. Stăm destul de bine în ceea ce privește evoluția culturilor de toamnă. Momentan nu sunt probleme deosebite nici de aprovizionare cu apă la nivelul solului, pentru că mai este ceva rezervă din precipitațiile căzute în luna decembrie. Și nici plantele nu consumă mult deocamdată. Am putut să fertilizăm normal și în toamnă, mai ales că am achiziționat cantitatea necesară pe un an întreg chiar prin luna mai, la începutul perioadei de creștere a prețurilor la îngrășăminte. Așa că atât culturile de grâu și de orz, cât și cele de rapiță sunt într-un stadiu normal de dezvoltare și suntem foarte optimiști pentru sezonul acesta, la cum arată câmpul la acest final de februarie. Plantele de grâu sunt aproape înfrățite, iar cultura de rapiță este destul de avansată – stadiul de 8 frunze (15.02). Ziua a fost ceva mai cald, cu temperaturi în jur de 10-12 grade Celsius, noapte a fost rece însă. De aceea nici prezența dăunătorilor nu se simte încă, dar am auzit la alți fermieri din zona de vest că au observat deja Ceutorynchus în culturi. Noi am monitorizat foarte atent, am tratat la timp anul trecut și nu cred că avem rezerve care să ne poată crea probleme în această primăvară. De altfel suntem pregătiți cu tot ce ne trebuie.
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE