REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/10/2023

0 Comments

 
Picture
Ce v-a determinat să implementați în fermă lucrări conservative ale solului?
Picture
Adrian Țone, SC Bangkok 84 Impex SRL, comuna Vidra, județul Ilfov
„Sunt adeptul tehnologiei de prelucrare a solului pe verticală – vertical tillage și trecerea spre acest sistem am făcut-o din nevoia de a conserva mai bine apa în sol, pe fondul nivelului scăzut de precipitații, ajutând plantele să își dezvolte un sistem radicular puternic pentru a pătrunde mai ușor în profunzime. De aproape 16 ani nu mai practic arătura; nu am plug în fermă cu toate că lucrez o suprafață de 3.000 ha.
Sunt un fan al tehnologiilor implementate în Insula Mare a Brăilei de către dr. ing. Lucian Buzdugan și al agriculturii americane și argentiniene. Acestea au fost sursele mele de inspirație. Avantajele tehnologiei sunt clare, solul este mai afânat, are o porozitate crescută și viața microbiană este activă pentru că an de an am lăsat resturile vegetale în stratul superior. Când faci arătură și întorci brazda în luna iulie, când temperaturile sunt ridicate, tot ce este mai bun dispare: elementele nutritive se evaporă și microorganismele mor. E ca și cum ai băga acel pământ într-un cuptor. Dacă rupi un bolovan din ferma mea poți să observi cum s-au format straturile vegetale de-a lungul timpului și că solul este viu.
Beneficii s-au văzut și pe partea de producție. Anul acesta, din păcate, nu s-au putut observa pentru că în condiții de secetă nu mai contează ce sistem de lucrări practici.
Înainte de a trece la această tehnologie aveam probleme cu compactarea solului. Pot spune că solul are memorie pentru că dacă îl calci, îl vătămăm. Încercăm să evităm pe cât de mult putem tasarea solului. Lucrările le efectuez cu utilaje mari, care acționează doar pe verticală; gruberul, subsolierul etc.
Tehnologia conservativă a solului nu se adresează doar fermelor mari. De exemplu, există subsolier cu 2 ancore și 2 m lățime de lucru. Personal lucrez cu multe utilaje marca Horsch iar acest producător fabrică și echipamente cu lățimi mici de lucru.”

Picture
​Teofil Dascălu, administrator Frizon Group, județul Vrancea
„Avem ferma într-o regiune aridă și când vremea pune foarte multă presiune pe fermieri, aceștia trebuie să se adapteze, să devină mai inventivi și inteligenți la modul în care lucrează solul. Faptul că timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a executa lucrările agricole este din ce în ce mai scurt te împinge să faci mai puține intervenții și constați că este mult mai bine.
Solul este un organism viu, care conține bacterii, ciuperci, adică viață microbiană și trebuie tratat cu grijă. Putem spune metaforic că are „memorie”, dacă este tratat bine, el te va recompensa. Dacă an de an scoți din el, îl demineralizezi, îl supui unui stres atunci el îți va răspunde în mod negativ. Pe site-ul FAO există o hartă satelitară care arată în timp real cât carbon este sechestrat în fiecare zonă a globului. În țările din estul Europei, unde s-au făcut lucrări agricole extensive, pe hartă apare o culoare alb-gălbuie pentru că solul are o fertilitate scăzută.”

Ce tehnică de semănat ați ales în cadrul fermei?
Picture
​II Chircu Toma, sat Rași, com. Sălcioara, județul Ialomița
„Lucrez împreună cu fiul meu o suprafață totală de 210 ha și în privința tehnicii de semănat am ales marca Väderstad. Pentru înființarea culturilor de păioase dispunem de modelul Väderstad Rapid, cu pregătire, de 4 m lățime de lucru. Pentru semănatul plantelor prășitoare ne interesează să achiziționăm o mașină pe 8 rânduri. Principalele caracteristici care ne interesează la o semănătoare sunt precizia lucrării, pentru că dorim să plaseze sămânța unde trebuie, la adâncimea urmărită, și productivitatea, deoarece vrem să terminăm cât mai rapid semănatul ca să nu pierdem apa din sol. De asemenea, urmărim să poată face și lucrarea de fertilizare.
Ferestrele în care poți să semeni s-au redus foarte mult și, de aceea, ai nevoie de utilaje performante. Semănătoarea Rapid am achiziționat-o de la Titan Machinery, care distribuie acest brand pe piața de profil. De la această firmă am cumpărat și un tractor Case IH, modelul Puma, de 285 CP. În fermă mai am un tractor de putere mai mică, pe care am instalat un sistem de autoghidare cu precizie de 2,5 cm. Sistemul l-am folosit în primăvară la semănat, fertilizat și prelucrarea terenului. Am văzut beneficiile sistemului de precizie prin uniformitatea obținută la semănat și viteza de lucru. Înainte trebuia să mergem mai încet pentru că trebuia să fim atenți la marcator. Un alt avantaj important este că poți semăna chiar și pe timp de noapte. Consider că sistemul de autoghidare se amortizează în 2 – 3 ani și intenționăm, poate anul viitor, să achiziționăm încă unul, pe care să îl instalăm pe tractorul Case.
În cadrul fermei acordăm o atenție deosebită echipamentelor agricole. Sunt mecanic de profesie și nu de puține ori am făcut anumite ajustări la utilajele pe care le-am cumpărat. Sunt atent, de exemplu, la sistemul de ungere pentru că de acolo pleacă uzura. Când le pui în lucru constați defectele. Constructorii ar trebui să fie mai aproape de fermieri, de cei care le utilizează, ca să aibă un feedback pozitiv.”

Picture
​Alexandru Haită, administrator Alvalex, comuna Călinești, județul Teleorman
„Practic sistemul de lucrări minime ale solului, respectiv minimum-tillage, în sensul că efectuez o singură lucrare după recoltare, eventual cu cizelul, după care semăn. Din 2018 lucrez cu semănătoarea de păioase Horsch Pronto și sunt mulțumit de performanța mașinii. Am optat pentru o lățime de lucru care îmi oferă posibilitatea de a semăna o suprafață mare în timp scurt. Totodată, mașina asigură și o pregătire superficială a solului pentru a uniformiza terenul în cazul în care mai apare umiditate în stratul superficial. De asemenea, realizează o bună reconsolidare a terenului pentru că este echipată cu un tăvălug pe roți. Semănătoarea are o distribuție precisă și interesant este sistemul care permite dozarea îngrășământului în același tub cu sămânța. Folosim doze mici de îngrășăminte, de 80 – 100 kg/ha și plasăm fertilizanții în același loc cu sămânța. Cantitatea de îngrășăminte chimice am redus-o cu cca 30%. Productivitatea pe care o obțin este de 100 ha/zi. Pe viitor, peste 2 – 3 ani, vrem să trecem la sistemul no-till și să achiziționăm o semănătoare pentru semănat direct în miriște. Momentan nu demarăm investiția pentru că nu avem încă pregătit terenul, adică nu are suficiente materii vegetale care să înlăture compactarea și să rețină apa mult mai bine. Trebuie să terminăm și cu problemele pe care ni le ridică ciobanii pentru că lasă animalele să intre pe teren și îl compactează. Direcția pentru a limita lucrările solului am luat-o încă din anul 2009, când am renunțat la plug, după care am trecut la vertical-tillage, apoi la minimum-tillage și următorul pas este no-till, dar toate etape trebuie luate treptat.
În cadrul fermei lucrăm o suprafață totală de 1.100 ha, din care 90% este ocupată cu culturi de toamnă (grâu, rapiță, orz). Acum (17 octombrie), semănăm grâul și campania decurge foarte prost pentru că nu am mai avut precipitații din luna iulie. Am semănat și rapița în urmă cu o lună, am semănat și orzul dar nu a răsărit. Din păcate, semănăm în uscat.”

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE