REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/5/2023

0 Comments

 
Picture
​Cum decurge campania de primăvară și cum se prezintă culturile de toamnă?
Picture
​Vasile Ilie, sat Rași, comuna Sălcioara, județul Ialomița
„Campania înființării culturilor de primăvară decurge bine și suntem bucuroși de cum evoluează umiditatea în sol, culturile de toamnă și de faptul că ce am semănat până la această dată, porumb și floarea-soarelui, a răsărit în proporție de 70 – 80%. Semănatul florii-soarelui s-a încheiat și urmează să finalizăm la cultura de porumb.
Lucrăm o suprafață agricolă de 1.200 ha, pe două societăți, din care una este administrată de fiul meu. Pentru această campanie am alocat o suprafață de 700 ha.
Culturile de toamnă sunt frumoase, azi (28 aprilie) efectuăm la grâu cel de-al doilea tratament cu fungicide, iar la rapiță, pentru combaterea dăunătorilor, am efectuat lucrarea de stropit în urmă cu o săptămână, când se mai putea intra în cultură pentru că nu dispun de o mașină de stropit autopropulsată care să fie mai înaltă, dar am reușit să aplic insecticidul cu utilajele de care dispunem.
În acest an agricol am respectat tehnologia de fertilizare, achiziționând îngrășămintele chimice necesare atât la prețuri mari, cât și mai mici.
Tehnologia de prelucrare a solului a fost făcută atât convențional, cu plugul, cât și cu lucrări minime. Avem un utilaj – Tiger, care ne ajută în acest sens și suntem interesați să  efectuăm cât mai puține lucrări ale solului pentru a păstra mai bine apa în sol.
Investițiile în tehnica agricolă le-am realizat și cu fonduri europene, iar acum suntem interesați de construirea unor silozuri pentru a ne mări capacitatea de stocare care, la această oră, este de până la 4.000 tone. Depozitele pe care le avem sunt tip hală, făcute din surse proprii și ne dorim să avem silozuri pentru a păstra mai bine producția de cereale.
Am ținut pe stoc cca 3.000 tone, grâu și porumb, deoarece nu am vândut la recoltare, iar apoi au apărut problemele legate de disponibilitatea mijloacelor de transport și de scăderea bruscă a prețurilor ca urmare a importurilor masive de cereale provenite din Ucraina, care au avut prioritate în port și au fost lipsite de taxe vamale. Am înțeles că se depun documente la APIA pentru despăgubiri, însă noi am așteptat chiar mai mult să ni se acorde sprijinul pentru culturile de primăvară calamitate de secetă anul trecut. Până nu vedem banii în cont nu mai credem în promisiuni. Vedem că ministrul Agriculturii merge în teren, se întâlnește cu fermierii și poate ne va înțelege mai bine problemele cu care ne confruntăm, căci, până la urmă, agricultura a rămas printre puținele industrii pe care le mai avem în țară.”

Picture
​Vasile Balcan, director general Marsat SA Roman, județul Neamț
„Este un lucru îmbucurător faptul că deficitul de apă din sol s-a refăcut în mare parte după  ploile căzute în ultima vreme, iar acum trebuie să ne strecurăm printre acestea ca să prindem ferestre bune pentru a finaliza semănatul culturilor de primăvară.
Lucrăm o suprafață agricolă de 2.600 ha, din care 1.200 ha sunt alocate campaniei de primăvară: am înființat cultura de sfeclă de zahăr, o parte din suprafața alocată florii-soarelui, iar zilele acestea (28 aprilie) am început și la porumb. În această perioadă trebuie să mergem, simultan, și cu efectuarea tratamentelor fitosanitare necesare protecției culturilor de cereale păioase și rapiță. Pregătirea terenului pentru culturile semănate în toamnă a fost cu lucrări minime, iar pentru cele de primăvară am făcut arătură, după care o nivelare iar acum intrăm cu combinatorul și semănăm.
Culturile de toamnă se prezintă bine în câmp și premisele pentru această dată sunt bune. Lucrarea de fertilizare pentru aceste culturi a fost făcută însă cu costuri mari deoarece am vrut să fim buni gospodari și ne-am aprovizionat din timp când prețurile la îngrășămintele chimice erau mari și ele vor cântări foarte mult în balanța prețului de cost pe hectar și tonă. Din păcate, prognoza valorificării nu este favorabilă pentru că arată prețuri mici care vor ridica anumite probleme.” 

Picture
​Nicu Râșnoveanu, administrator Nik Agri, oraș Însurăței, județul Brăila
„Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus să facem. Ploile ne-au împiedicat puțin însă ele sunt binevenite. Deficitul de apă din sol nu s-a acoperit, iar vântul bate destul de tare ceea ce favorizează evaporarea apei din sol, însă avem umiditate pentru răsărirea culturilor de primăvară. Consider că într-o săptămână vom finaliza lucrările de semănat și apoi ne vom ocupa de efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile de toamnă.
Lucrez o suprafață agricolă de aproximativ 700 ha, din care 50% este alocată înființării culturilor de primăvară, respectiv soia și porumb – în sistem irigat. Asolamentul îl păstrez conform rotației culturilor și nu fac în acest an agricol schimbări în structura de la nivelul fermei.
Sistemul de lucrare a solului cuprinde și arătura, dar și tehnologia minimum tillage. Pentru cele de primăvară am avut și lucrări convenționale, respectiv aratul, dar și lucrări minime, intrăm cu un combinator și apoi cu semănătoarea.
Cerealele păioase, respectiv rapița, grâul și orzul, se prezintă foarte bine și de mulți ani nu au mai arătat așa bine. Administrarea îngrășămintelor chimice am reușit să fac în timp util, printre ferestre. La cultura de grâu am făcut primul tratament și urmează să îl facem pe cel de-al doilea.
Premisele la momentul acesta sunt bune, culturile de toamnă se prezintă bine dar despre recolte nu putem să vorbim căci depind de cum vor evolua condițiile climatice.” 

Picture
​Rică Stoian, administrator Agroserv Borcea, județul Călărași
„Am finalizat campania de primăvară deoarece dispunem de utilaje de capacitate mare și am terminat rapid lucrările de semănat. În această primăvară am lucrat 130 ha pentru înființarea culturii de floarea-soarelui și 300 ha pentru porumb. Am făcut lucrări minime de prelucrare a solului, în toamnă am avut terenul acoperit cu un strat vegetal, iar în primăvară am intrat cu un utilaj după care cu semănătoarea. La culturile de prășitoare nu am mai fertilizat pentru că avem rezervă în sol din cauza secetei care ne-a lovit în vară. În plus, nu ne dorim să depășim cheltuielile de producție mai ales că nu știm cum vor fi prețurile de valorificare la recoltare.
Culturile de toamnă sunt într-un stadiu de dezvoltare foarte bun și am făcut toate tratamentele necesare la timp. La această dată, culturile sunt cum s-ar spune iarbă verde, doar atunci când vom intra cu combinele la recoltare vom ști ce producție realizăm.
Acum culturile promit, sunt bine îngrijite dar nu ne hazardăm să dăm cantități căci până la momentul aducerii recoltelor în siloz mai este cale lungă.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE