REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/10/2021

0 Comments

 
Picture
​Care este stadiul recoltării şi ce calitate au culturile de primăvară?

Picture
Ștefan Morar, societatea MorarPan, comuna Perişoru, jud. Călăraşi,
„Anul acesta am semănat 200 de hectare cu porumb şi aproximativ 70 de hectare cu floarea-soarelui. La ambele culturi am scăzut suprafaţa, porumbul chiar de la 300-400 de hectare în anii anteriori. Din cauza secetei şi a incertitudinilor de anul trecut am optat să cultivăm porumb doar pe suprafeţele unde am putut iriga. Dar din această suprafaţă tot a rămas jumătate neirigată, deoarece au fost nişte lucrări la canale care au durat mai mult. Am avut norocul să plouă când a trebuit şi am reuşit să obţinem o producţie bună şi la cea neirigată - undeva la 10 t/ha medie. Încă nu am tras linie, dar cantitatea este mulţumitoare. Greutatea hectolitrică este 74-75 la hibridul P9911 de la Pioneer, umiditate în jur de 14% ±0,5%. La momentul acesta porumbul se prezintă bine şi ne aşteptăm la o recoltă frumoasă. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă la floare-soarelui. În ultimii ani am tot scăzut suprafaţa, nu am mai depăşit 100 de hectare. Anul acesta am semănat hibrizi de la Limagrain, precum şi alţi hibrizi pe care îi avem în testare de la mai multe companii. Am încercat în ultimii ani să mai variem hibrizii pentru a mai varia şi tehnologia de erbicidare. Producţia medie pe fermă - 3.200 kg/ha. Am avut şi 3.500 kg/ha, dar şi parcele cu atac de viermesârmă, unde au fost 2.500kg/ha. Ştiam că se va întâmpla aşa şi totuşi am decis să nu întoarcem cultura. Momentan suntem în aşteptarea ploilor. Am semănat rapiţa pe o suprafaţă destul de mare, dar este răsărită doar puţin peste jumătate. Este posibil ca anul viitor să nu mai semănăm deloc floarea-soarelui, iar porumb aproximativ 350 de hectare, în mare parte irigat. Dacă va exista în continuare finanţare pentru irigare, vom iriga. Am investit anul trecut aproape jumătate de milion de euro în echipamente şi instalaţii subterane de irigat. Am cumpărat şi mare parte din inputurile pe care le vom utiliza în anul următor.“

Picture
Ion Stricat, SC Sebeşana, loc. Sebeş, judeţul Alba
„Suprafaţa semănată în primăvara aceasta cu floarea-soarelui a fost de aproximativ 50 de hectare cu hibrizii Neoma şi Neostar de la Syngenta, la o densitate de 63 mii boabe/ha. Din păcate, nu prea am avut precipitaţii, iar producţia este sub aşteptări, adică aproximativ 2.500 kg/ha, dar ne acoperă cheltuielile. Partea bună este că bolile nu ne-au creat probleme. Cultura de porumb ocupă cam 200 de hectare cu hibrizi Dekalb şi KWS. Deocamdată nu am început să recoltăm, dar cred că producţia va fi de circa 7.000 kg/ha. Şi calitatea este bună, fără probleme deosebite din punct de vedere fitosanitar. Acum oricum nu mai putem să schimbăm nimic, este important să ducem recolta în magazie în condiţii bune. Preţul la poarta fermei este de 2,3-2,5 lei/kg. Anul acesta preţurile sunt mai bune, iar eu zic că dacă la floarea-soarelui te închizi la 2.000 kg/ha, este bine, îţi acoperă costurile. Şi rapiţa este semănată în întregime, dar a plouat puţin şi este în toate fazele de creştere, chiar şi nerăsărită în unele locuri.“

Picture
Dragoş Obreja, Agroexport, comuna Griviţa, judeţul Vaslui
„Din cele 1.000 de hectare pe care le lucrăm, culturile de primăvară ocupă cam 40%, în suprafeţe echilibrate. Floarea-soarelui nu este încă gata de recoltat şi nici porumbul. Anul acesta nu am avut probleme cu seceta, ne-a plouat şi cred că producţiile vor fi bune. Cultura de porumb arată foarte bine, au fost ploi suficiente şi l-au menţinut verde. Aşteptăm acum să se usuce şi probabil vom recolta după 1 octombrie. În plus, vremea este încă umedă, este înnorat. Cred că vom obţine cam 8.000 kg/ha, poate mai mult, ceea ce este o recoltă bună pentru zona noastră. Calitatea este bună, iar acum aşteptăm să ajungem la umiditatea de recoltare. Am pus hibrizi de la mai multe firme, cultiv şi în sistem HiCorn (Lidea) plus partea de cercetare. Floarea-soarelui nu are producţiile la care ne-am aşteptat, este de 2.000-2.200 kg/ha. Nu ştim exact ce a dus la scăderea producţiei estimate iniţial. Poate fi şi hibridul; unii au făcut mai mult, alţii mai puţin decât în alţi ani. În zona noastră, majoritatea fermierilor se aşteaptă la o producţie de peste 3.000 kg/ha, dar acum nu cred că se va recolta atât. Vremea a avut şi ea o influenţă majoră, în perioada de polenizat. Cu bolile sau dăunătorii nu au fost probleme deosebite, facem tehnologie intensivă. Per total însă nu ne putem plânge, chiar dacă la floare nu este ce ne-am calculat iniţial. Ne bucurăm că şi preţurile sunt bune anul acesta. Rapiţa este semănată, a avut apă suficientă, este răsărită şi arată bine momentan.“

Picture
Răzvan Avram, Cooperativa Cereal Top, judeţul Vrancea
„Per ansamblu, la nivel de cooperativă, culturile de primăvară sunt sub aşteptări. Vremea instabilă din această vară a creat probleme. La floarea-soarelui, unde avem aproximativ 1.000 de hectare per total, ca volum a ieşit bine, între 2.500 şi 3.000 kg/ha. Greutatea hectolitrică însă nu este ceea ce trebuie (seminţe uşoare, multe seci), ceea ce a dus la o scădere până la 32. Chiar dacă asta ne-a afectat preţul, cheltuielile se acoperă. Dar marea problemă va fi de acum încolo, pentru că au crescut enorm preţurile la îngrăşăminte (cu 50%), la fel şi la alte inputuri s-au anunţat creşteri cu mai mult de 10%, plus carburanţi şi seminţe, piese pentru utilaje etc. Asta va creşte foarte mult costurile de înfiinţare şi întreţinere a culturilor. Şi cu cât să vindem noi producţia pentru a acoperi aceste cheltuieli şi să rămânem rentabili? Nu ştim ce va fi la anul. La fel şi porumbul a avut de suferit. Sunt 2.500-2.800 de hectare în cadrul cooperativei, dintre care se irigă foarte puţin. Ploi au fost, dar nu suficiente. Estimăm o producţie de 6-7 t/ha. Am avut ploi în primăvară, plantele s-au dezvoltat vegetativ, dar când a fost nevoie la fruct nu am mai plouat. Ştiuleţii au rămas mici, boabele şiştave. «Găurile» de anul trecut probabil că se acoperă aproximativ 60-70%, dar să vedem cu ce preţuri vom vinde recolta următoare. Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterile tuturor cheltuielilor din sezonul 2021-2022, ne este teamă ca nu cumva, chiar dacă vom face producţie, să nu ieşim în pierdere. Momentan fermierii sunt relativ mulţumiţi, dar am văzut puţini să-şi facă calcule pentru anul următor şi nu prea înţeleg de ce. Din păcate, nici posibilităţile de stocare la nivel de cooperativă nu sunt decât pentru 20-25% din volumul de cereale. Am semănat şi rapiţa, dar nu ne-a plouat deloc (am avut doar vreo 3 l/mp), aproape că nu a răsărit.“

​Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE