REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Cum se prezintă culturile agricole în câmp? Ce părere aveți despre restricțiile viitoare privind utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor?
Picture
​Virgil Arpășanu, administrator SC Arprest SRL, localitatea Dragalina, județul Călărași
„Administrez o suprafață de 850 de hectare cultivate cu grâu, rapiță, orz, porumb și floare-soarelui. La ora actuală, cerealele păioase se prezintă într-un stadiu mai slab decât ne așteptam dar sperăm că ploile recent căzute vor favoriza dezvoltarea boabelor. Culturilor de primăvară, respectiv porumbul și floarea-soarelui, le trebuie peste 70 litri de apă/mp până la maturizare. Cheltuielile de producție nu au crescut foarte mult pentru că am avut avantajul să achiziționăm inputurile necesare încă din vara anului trecut, înainte de a avea aceste prețuri exagerate, din punctul meu de vedere. Așadar am respectat tehnologia și va trebui să o respectăm și pe viitor, însă speranța noastră stă tot în precipitații pentru că orice am folosi, fără apă nu putem obține recolte bune.
În acest an, în unele zone, fermele pot avea o profitabilitate bună, în ciuda prețurilor exorbitante la inputuri. Nu înțeleg de ce aceste prețuri au crescut atât de rapid în timp ce procesul de fabricație a rămas același. Desigur, toată lumea marșează pe ideea creșterilor de preț la energia electrică și gaze - acesta este un aspect, însă tot nu este pe deplin justificat.
Nu înțeleg de ce s-a luat la nivel european decizia privind limitarea cantității de îngrășăminte chimice și pesticide, pentru că atâta vreme cât se respectă dozele prescrise, acestea nu reprezintă niciun pericol deoarece plantele le metabolizează și nu rămân reziduuri în producția finită. Poate ar trebui mai degrabă să echilibreze subvențiile acordate fermierilor pentru ca acestea sunt diferențiate la nivel european. Fermierii români primesc subvenții mult mai mici decât cei din alte state. Probabil că pe mulți i-a deranjat faptul că anul trecut România a făcut performanță în agricultură și asta datorită faptului că am avut precipitații. În schimb efectele anului 2020 le vedem și astăzi în unele zone unde fermierii au avut pierderi, iar acum, cu prețurile mari la inputuri, cheltuielile de producție sunt foarte mari. Dacă ar fi să dau un singur exemplu, prețul la motorină este dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.”

Picture
​Marian Preda, administrator Predmag Prod, comuna Ziduri, județul Buzău
„Lucrăm cca 600 ha în sistem ecologic. Suntem în primul an de conversie. Cultura de grâu este grav afectată de lipsa precipitațiilor, porumbul și floarea - soarelui se prezintă încă bine iar rapița și orzul au trecut mai ușor peste lipsa apei. Prognozăm o producție medie de 2.500 kg/ha la rapița și poate obținem peste 4 t/ha la orz - producții mult diminuate față de ceea ce eram obișnuiți. La grâu estimăm o producție medie de 2 t/ha, însă vor fi sole unde vom recolta 300 kg/ha sau chiar cantități mai mici decât ce am semănat. Dacă am actualiza prețurile, cheltuielile de producție la grâu ar depăși 5.000 lei/ha, însă mă bucur că am luat decizia de a achiziționa inputurile necesare încă din toamnă, înainte de creșterile de preț. În privința rentabilității, anul acesta vom avea profit, chiar dacă dezvoltarea la cereale păioase nu este așa cum ne-am fi dorit; profitul însă nu va fi atât de mare încât să facem față creșterilor de preț cu 25-30% la inputuri, așa cum se preconizează.
Restricțiile la nivel european nu mă îngrijorează, mai grav pentru mine este faptul că nu îmi pot asigura necesarul de apa pentru irigații din subteran. Vorbim de tehnologizare, digitalizare dar orice tehnologie am aplica suntem dependenți de precipitații. Este frustrant pentru mine, care fac tehnologie la un nivel înalt, să am floarea - soarelui de 20-25 cm înălțime în acest moment (10 iunie) din cauza stresului hidric. Toată lumea vorbește de comasarea terenurilor dar din păcate rămâne doar un slogan politic.”

Picture
​Traian Ghinoiu, administrator SC Agroprest Bălcești, județul Gorj
„Lucrăm o suprafață de 310 ha și pot să spun că 2022 este un an agricol foarte bun pentru toate culturile, asta și datorită fermierilor. Dar să nu uităm că avem și avantajul prețurilor bune de valorificare. Dacă vor rămâne în continuare la acest nivel, pentru noi, fermierii, va fi excepțional.
Pentru că se vorbește tot mai mult despre reducerea cantității de îngrășăminte și pesticide ce vor putea fi folosite la nivel european, scopul nostru este să eficientizăm costurile la nivel de fermă. Asemeni unui magazin care dacă nu obține un adaos comercial de 30% nu poate merge înainte, așa și fermierii trebuie să obțină un profit de 30%. O mare preocupare este reducerea consumului de motorină, pe care l-am adus de la 78 până la 32 l/ha dar trebuie să continui să îl scad și asta se face prin tehnologie.
În Canada fermierii fac 4 lucrări la o singură trecere, pe când noi facem, de regulă, două lucrări, adică semănat și fertilizat.
Vom avea restricții privind administrarea îngrășămintelor chimice dar ce pot să spun este că daca știi să aplici biostimulatorii existenți pe piață nu ai nevoie de prea mult azot la nici o cultură.
În ce privește producțiile, consider că trebuie să urmărești un anumit prag pentru că dacă ești prea ambițios crești foarte mult cheltuielile de producție, folosind prea multe inputuri. La grâu, de exemplu, țintim o producție de 8 t/ha. În asolament avem și cultura de lucernă care este foarte rentabilă, cu costuri puține obținând venituri foarte mari.
La recoltare nu o să vindem producția pentru că dispunem de un spațiu de depozitare pentru 4.000 tone.”

Picture
Popa Tudorel, localitatea Pufești, județul Vrancea
„Dețin o exploatație de 100 ha în proprietate, iar în toamnă am semănat o suprafață de doar 20 ha cu grâu pentru că nu au fost condiții suficient de prielnice. Folosesc soiul Anapurna, avându-l în cultură și anul anterior, când am obținut o producție de 9.300 kg/ha, cu indici de panificație foarte buni. În această primăvară am semănat floarea-soarelui pe o suprafață de 40 de hectare și porumb pe 40 hectare. La porumb am cultivat hibridul P9415 de la Corteva Agriscience pentru că l-am mai avut în cultură de 3 ani și am obținut în sistem neirigat producții de 14 t/ha, apoi de 13.500 kg/ha iar în anul 2020, în condiții de secetă foarte puternică, 2.000 kg/ha. Anul acesta a început destul de dificil, nu am avut condiții prielnice iar cultura nu s-a dezvoltat corespunzător în primă fază însă în ultima luna au căzut precipitații și culturile au mai recuperat. Sperăm ca anul agricol pe care îl traversăm să fie satisfăcător, să ne recuperăm cheltuielile și să avem profit astfel încât să continuăm în breaslă. Costurile pentru înființarea unui hectar sunt destul de mari, nemaiîntâlnite de noi până acum.
În ce privește restricțiile, cred că ne putem descurca doar dacă procedăm ca până acum. Dorim o Europă verde dar nu știu dacă ar trebui să se înceapă cu România pentru ca noi consumăm o cantitate mai mică de îngrășăminte chimice și pesticide comparativ cu țările europene, ar trebui să ne aliniem din alte puncte de vedere, spre exemplu irigațiile. Consider că aceste limitări ar trebui să vină mai târziu în cazul țarii noastre.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE