REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

În dialog cu fermierii

15/3/2022

0 Comments

 
Picture
Cum descrieți situația din sectorul agricol pe fondul conflictului din Ucraina și nu numai?
Picture
​Dumitru Manole, președintele Asociației pentru cultura florii-soarelui și membru al ASAS
„Este o situație problematică care afectează nu doar fermierul român, manifestându-se atât la nivel european, cât și global. Acest conflict din Ucraina a apărut după o perioadă de 2 ani și jumătate de pandemie care și-a spus cuvântul în mai toate zonele economiei mondiale. A intervenit și criza energetică și iată că asistăm la o avalanșă de scumpiri. Conflictul de la graniță pune probleme în ceea ce privește transportul de produse de orice natură, dar în principal petrol și îngrășăminte care sunt esențiale pentru agricultori. Strategia adoptată de majoritatea fermierilor este de a reduce cantitatea de îngrășăminte aplicată per hectar din cauza prețurilor mari. Fiecare își va face un nou program de fertilizare. Din cauza schimbărilor climatice tehnologia de prelucrare a solului s-a schimbat în ultimul timp. S-a renunțat la arătură mai ales în zona cu cel mai mare grad de ariditate, mă refer aici la Dobrogea. Am făcut investiții într-o serie de utilaje pentru a prelucra solul fără întoarcerea brazdei, astfel încât să reducem numărul de treceri și consumul de motorină. Structura de culturi a fost programată din toamnă, când nimeni nu se aștepta la acest război. Culturile sunt răsărite și înfrățite în majoritatea zonelor țării. Sunt probleme în nord-estul țării din cauza lipsei de precipitații, însă în Dobrogea rezerva de apă din sol s-a reglat într-o oarecare măsură.
Părerea mea este că prețurile de valorificare se vor menține ridicate, dat fiind că Rusia și Ucraina sunt în conflict și că ele dictau prețul cerealelor în bazinul Mării Negre.”

Picture
​Cosmin Iancu, SC Picmar Prod Com, loc. Grădiștea, județul Ilfov
„Situația este extrem de delicată, la fel cum este și în viața noastră ca oameni simpli, nu neapărat ca întreprinzători. Ne confruntăm cu accentuarea crizei de îngrășăminte, dar și cu cea a combustibililor. Acest conflict a dat peste cap tot ce înseamnă comerț, transport etc. Situația nu este una bună și lucrurile nu se vor ameliora într-o perioadă scurtă. Situația va avea răsunet și în tehnologia fermierilor pentru că mulți fermieri au așteptat să se limpezească lucrurile dar iată ca s-au înrăutățit. Mulți se gândesc la costurile din ce în ce mai mari de producție și la faptul că în continuare factorul limitativ rămâne apa. În momentul în care ai o investiție de cca 6.000 lei/ha și nu ai apă ca să obții producții care să îți acopere costurile va fi dezastru. În cazul meu, pot să spun că am fost inspirat pentru că am achiziționat o mare parte din necesarul de îngrășăminte încă din toamna anului trecut. Voi încerca să respect planul de fertilizare pe care îl aplic în fermă an de an. Nu știu cine poate estima corect se se va întâmpla cu prețurile de valorificare pentru că în momentul de față este o volatilitate foarte mare pe piață. Urmăream bursa și am văzut fluctuații de 30-40 euro la o singură licitație. Acest lucru indică o instabilitate foarte mare și faptul că prețurile pot scădea dar și că pot crește.
Sunt în piață date că floarea-soarelui poate să fie cultura care va avea un preț ridicat pentru că Rusia și Ucraina reprezintă 60-70% din ce înseamnă floare la nivel mondial. Dacă în urmă cu mai mulți ani mizam pe porumb sau rapiță, pentru că ele erau mai bănoase, de mai mult timp fac o rotație corespunzătoare indiferent de piață pentru că nu știi niciodată ce merge. Poți să mizezi pe porumb și să nu plouă în iunie și iulie și să nu faci nimic. Anul acesta este riscant în privința investițiilor însă eu am în desfășurare un proiect de construire a unor spații de depozitare cu o capacitate de 10.000 tone pe care trebuie să îl finalizez.”

Picture
​Emil Bălteanu, președintele ACCPT Iași
„Situația trebuie analizată într-un context mai larg deoarece activitatea din fermă este influențată de mai mulți factori. Suntem foarte îngrijorați pentru că presiunea asupra fermei este foarte mare din cauza prețurilor crescute la utilități, dar și la serviciile logistice. Calculele făcute anterior izbucnirii conflictului din Ucraina arătau creșteri ale cheltuielilor de minimum 45 - 50% comparativ cu cele din anul anterior. O mare parte din acestea sunt urmare a prețurilor mari la îngrășămintele chimice, care au crescut chiar și cu 120%. În funcție de gradul de capitalizare costul pentru înființarea unei culturi agricole pornește de la peste 5.000 lei și ajunge la 8.000 lei/ha. Fermele care nu sunt suficient de bine capitalizate și care au debite către bănci, investiții etc pot să ajungă la cheltuieli de producție foarte mari. Cu cât ar ar trebui să crească prețurile la cereale ca să poată fi acoperite aceste cheltuieli? Consider că ar trebui să existe niște grupuri interministeriale care să se aplece asupra agriculturii și să o sprijine prin acordarea de subvenții pentru energie, forța de muncă, partea de producție etc.
Așteptăm data de 23 martie când CE și-a propus să vină cu un plan de sprijin pentru agricultură și industria alimentară. Este posibil ca PNS să sufere pentru doi ani sau mai mult niște modificări esențiale tocmai din cauza acestui conflict. În ce privește situația din câmp, Moldova este în prag de secetă pedologică. Grâul este într-o stare de vegetație foarte întârziată, nu putem vorbi despre înfrățire, poate cei au densitate mare vor reuși să obțină o producție mulțumitoare dar, per total, situația este grea.”

Picture
Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România
„Este o situație dificilă și fermierii vor fi greu încercați. Avem prețuri crescute la inputuri: îngrășăminte, gaze, energie, motorina atingând un preț de 8 lei/l. Producătorii de carne de porc, pui și ouă nu pot să se aprovizioneze pentru că marii traderi au cumpărat cereale și nu vor să le vândă, nici chiar la prețul pieței. Nu în toate zonele țării au fost precipitații iar producția de grâu pe care o estimez în acest moment va fi mai mică cu 15 - 20%. Nu știm dacă Ucraina va mai putea produce ca până acum și nu știm ce va face Rusia, iar această situație va pune o presiune din ce în ce mai mare pe sectorul agroalimentar și fără niște politici publice adecvate nu știm cum vom putea rezista. Sunt destul de mulți fermieri din asociație care își pun serios întrebarea dacă mai pot continua sau nu. Orice criză influențează deciziile fermierilor. Prețurile crescute la inputuri îi vor determina să se orienteze către culturi care au consumuri mai mici, sunt mai tolerante la secetă și oferă garanția că pot recupera investiția. Certitudinea este că vom produce mai puțin iar produsele vor fi mai scumpe.
Este un an al subzistenței și fiecare trebuie să aibă grijă de fiecare metru pătrat de pământ pe care îl seamănă. Nu este un an al investițiilor, ci mai degrabă unul de comprimare, cu lichidități din ce în ce mai puține. Prețurile de valorificare vor fi ridicate pentru că importatorii importanți, precum Egiptul, Statele Arabe și cele din nordul Europei, vor căuta să își asigure necesarul, iar prin cerere mare și ofertă mică în mod automat prețurile se vor menține la un nivel ridicat.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE