REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/11/2023

0 Comments

 
Picture
​Cum sunt producțiile de legume din câmp și cum ați făcut față provocărilor din acest sezon?
Picture
​Ivan Fedot, S.C. TRANSMETEORIT S.R.L., Sarichioi, județul Tulcea
Condițiile cu care am plecat în primăvară au fost mai slabe în general din cauza deficitului foarte mare de apă din sol. Dar noi aici putem iriga și nu au fost probleme deosebite cu răsărirea sau dezvoltarea plantelor. Dacă nu se irigă, într-adevăr este o mare problemă! Consumul nostru de apă a crescut cu aproximativ 30 %, pentru că de șase luni nu au mai plouat. Unde nu este apă, se formează deșert. Acum, de exemplu, semănăm grâul în praf, noroc cu tractoarele performante.
La legumele rădăcinoase am avut producții mulțumitoare: morcov 50-60 tone/ha, țelină 30-40 t/ha, albitură (pătrunjel, păstârnac) 25-30 tone/ha, fără pierderi prea mari din cauza secetei. Calitatea este destul de bună, plantele au suferit puțin din cauza arșiței. Am avut în schimb creșteri la consumul de apă, la tratamente, la forța de muncă și la alte inputuri. Per anasamblu, costul de producție pe hectar a crescut cu 30-40%, cheltuieli pe care greu le recuperăm din prețurile de vânzare.
Lucrăm în total 600 de hectare, avem toată gama de rădăcinoase și fasole păstăi, plus cerealele pentru rotații. Din păcate, aceste culturi le poți face în sistem mecanizat doar dacă ai contracte cu fabricile de procesare. Mare parte din rădăcinoase merg către retail.
Anul acesta am intrat în forță pe partea de supermarketuri, la prețuri acceptabile, astfel încât să rămânem pe piață (de exemplu morcovul vrac pleacă de la noi la 1,8 lei/kg). La procesare merge cam 20% din marfă. Avem și porumb, numai la irigat și suntem în discuții cu o fabrică de procesare care ne cere porumb dulce de ceva timp.
Marele nostru avantaj este sursa de apă pe care o avem aproape de noi. 

Picture
Gicuța Zbârciog, director general ICDLF Vidra, județul Ilfov
În primăvară am plantat în luna mai, în condiții aproape normale, dar zona aceasta a fost foarte dificilă din punct de vedere termic. Am pornit cu deficit foarte mare de apă în sol, am avut ploi în luna iunie vreo 40 litri, în iulie la fel, iar din august până acum în jur de 5 litri de apă/mp. A fost atât de puțină, încât a secat inclusiv puțul de 60 m din care irigăm câmpul, singura sursă de apă de altfel.
Cel mai greu a fost în lunile august-septembrie, când a crescut cerința de apă iar puțul secase, astfel că în final de sezon nu am mai avut practic cu ce să udăm. Cu toate acestea soiul de gogoșar Asteroid 204 s-a comportat foarte bine în condiții de stres hidric, și nu doar la noi, dar și în diferite zone din țară. Un fermier din Ialomița a avut chiar un plus de câteva sute de kilograme la hectar.
Norocul a fost și la tomate, în sensul că seceta a devenit pronunțată pe finalul culturii și nu am avut de pierdut. La culturile semincere de gogoșari încă mai recoltăm, mai avem fructe pe plante, dar am mai fi avut nevoie și de apă. La cultura de vinete și dovlecei în câmp am avut producții frumoase. În general sămânța este de calitate și sper să fie suficientă, ne așteptăm la 75-80 kg sâmânță/ha la ardeioase, dar mai avem de recoltat.
Calitatea fructelor este bună, nu a fost atac de Verticillium datorită temperaturilor mari, nici fusarioaza nu s-a manifestat, decât sporadic. Fructele sunt sănătoase, cu pulpa groasă, și am putut exploata în continuare. Mai mult îmi este teamă pentru anul următor, pentru că pornim cu un mare deficit.

Picture
​Maria Șerban, director Cooperativa Lunca Someșului Mic, județul Cluj
Cea mai mare parte dintre producătorii noștri cultivă în câmp, 50 de hectare și avem o mare varietate de specii: varză de primăvară și varză de toamnă, conopidă, cartofi, dovlecei, porumb dulce, țelină, sfeclă, ceapă verde, ridichi, dovleac plăcintar.
Cantitățile recoltate au fost în general destul de bune, mai ales dacă le comparăm cu cele de anul trecut. În primăvară plantele s-au dezvoltat bine, au fost doar ceva întârzieri la culturile de ceapă verde și de ridichi, dar până la final au recuperat și producțiile au fost bune. La conopidă, la aproape toți cei care au plantat anul acesta au fost ceva probleme din cauza unor patogeni, care au dus la pierderi mai mari, inclusiv calitative. Dar, tot în comparație cu sezonul anterior, seceta sau arșița nu ne-au mai creat așa mari probleme. Am avut și apă și s-a putut iriga la normele cerute de plante, chiar dacă au mai crescut consumurile.
Temperaturile din această vară nu ne-au afectat prea mult nici cantitățile, și nici calitatea producțiilor. Din fericire nu sunt prea mulți producători care să aleagă culturi timpurii. Așadar per ansamblu, cu excepția culturii de conopidă și sfeclă, calitatea a fost bună, am livrat în condiții normale și am putut să respectăm contractele. Am reușit să recoltăm aproximativ 150 tone (timpurii și de toamnă), varză în jur de 150 tone și încă recoltăm, conopidă 50 de tone, porumb zaharat 100.000 bucăți. 

Picture
​Paul Mușat, Agrobrava, Poiana Mare, județul Constanța
În Dobrogea nu a mai plouat din luna iunie, nu am avut cantități semnificative de apă. Am făcut eforturi mari să compensăm cu irigațiile și să oferim plantelor ce au avut nevoie, am udat inclusiv noaptea. Este adevărat, consumurile de apă au crescut exponențial vara acesta pentru că nimic nu poate înlocui o ploaie adevărată și microclimatul creat după căderea precipitațiilor. Căutăm în continuare soluții și trebuie să acceptăm schimbările climatice. Schimbăm practicile agricole, încercăm să ajutăm solul, ca el să ne ajute pe noi, pentru că hrana vine din micro și macroelemente din sol în principal.
Din fericire plantele au rezistat secetei și stresului termic, dar încă avem azi, 31 octombrie, 24-25 de grade Celsius. Din punct de vedere cantitativ, producțiile la rădăcinoase sunt destul de bune. Nu am terminat de recoltat, pare să fie o ușoară scădere, dar nu atât cât să afecteze afacerea. Ne-am concentrat să menținem calitatea cu care i-am obișnuit pe cumpărători, focusul a fost pe o nutriție cât mai bună a culturilor, cu tot ce au avut plantele nevoie pentru a traversa sezonul acesta extrem de uscat și de fierbinte.
Calitatea este bună, chiar dacă au crescut cheltuielile destul de mult. Încă nu am intrat la depozitare pentru că trebuie să mai scadă temperatura sub 10 grade. Și depozitarea este un risc, dar fără ea nu se poate continua. Trebuie să dăm partenerilor noștri, adică celor din retail, ceea ce așteaptă de la noi, pentru că suntem în acest business împreună și la rândul nostru ne bazăm pe ei.
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE