REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

În dialog cu fermierii

1/4/2022

0 Comments

 
Picture
Cum gestionaţi cheltuielile de producţie şi cu cât vor creşte preţurile la legumele de seră?
Picture
​Alina Nedeluș, Serele Bioculture, județul Cluj
Pentru culturile de seră, creșterile de prețuri de anul acest sunt copleșitoare. Bineînțeles că cele mai importante sunt la încălzire și transport. Noi folosim ca sursă peleți de lemn. Este drept că iarna a fost ceva mai blândă, dar roșiile au nevoie de temperatură constantă și noaptea a trebuit să încălzim, pentru că am avut și -10 grade în perioada când plantele erau încă destul de sensibile. Semințele le-am cumpărat anul trecut, dar au fost creșteri de preț la răsaduri cu circa 20%, mai ales că sunt altoite. Un alt mare salt de preț este la ambalaje și etichete, de 3-4 ori. Noi folosim cutii de carton de 250 grame și 500 grame, pentru că producem doar tomate bio. Acum am reușit să găsesc un furnizor din România, aproape de noi, dar am avut și oferte de exemplu din Polonia, cu 40 eurocenți/buc. După ultimele calcule, vom ieși probabil cu un preț de circa 40 lei/kg care este la limită, atât cât să facem față plăților și să ne păstrăm forța de muncă. Anul trecut am avut un preț mediu de 24-25 lei/kg. Cei din retail sunt dispuși să cumpere roșii românești, sunt conștienți că le vom vinde mai scump, numai prețul să fie suportat de cumpărătorii români. Dar temerea mea aceasta este, că în urma restricțiilor determinate de război, va fi o invazie de produse la prețuri destul de joase, în special de la turci (deja se simte acest lucru) în detrimentul produselor autohtone, chiar dacă ale noastre sunt superioare calitativ. Va fi un an extrem de dificil, provocarea este să să producem cât mai mult astfel încât să facem față. Pentru asta trebuie culturi sănătoase, ceea ce presupune alte investiții. Acum gestionarea cât mai strictă a resurselor consumate, de la cele mai mărunte cheltuieli, monitorizare foarte strictă a angajaților, a produselor utilizate sunt printre puținele pârghii pe care le avem.

Picture
​Cătălin Petrache, Marcoser, Matca, județul Galați
Este limpede că atât pandemia, cât și situația actuală determinată de război au avut impact, în sensul că în continuare ține fermierul pe loc, cu incertitudini mari privind eventuale investiții. În plus, în zona aceasta sezonul este decalat cu 2-3 săptămâni. La Matca, chiar dacă foarte mulți fermieri au plantat, lucrurile nu merg foarte bine. Chiar dacă plantele arată mai bine și au trecut peste primele două săptămâni de frig, fermierii au făcut cu investiții foarte mari în încălzire. În acest moment este greu de spus dacă se justifică această cheltuială. Deocamdată, la un calcul simplu, nu prea, deoarece absolut toate materialele/sursele de încălzire s-au scumpit. Noi am avut temperaturi scăzute, chiar dacă erau 2-3 grade cu plus, s-au resimțit -15 ... -17 grade din cauza vânturilor. Este un început de an nu foarte optimist, cel puțin pentru zona Matca. Și noi am încercat să ne înscriem în noul program pentru spații protejate, dar avem deja o lună în care am făcut continuu focul, protecție cu folie microporoasă, de dublură etc. Am alocat resurse foarte multe. Practic sunt creșteri substanțiale la toate inputurile importante, de la 30 la 100%, iar prețul de vânzare nu îl văd să fie în concordanță cu cheltuielile. El poate fi, dar cine cumpără? Mi-e greu să spun cu cât va crește prețul, cred că ar trebui să se scumpească și legumele în raport cu cheltuielile. Nu știu dacă va fi profit anul acesta, nu ne putem gândi la cine știe ce creșteri. Am fi mulțumiți să fim bine până la încheierea sezonului. Pentru ciclul doi va și mai greu. Mi-ar plăcea ca românii să-și dea seama că este bine să consume produse locale, că este bine pentru toți ca banii să se reîntoarcă la producătorii noștri, nu ai altora.

Picture
​Angela Arva, Legume vesele, comuna Leordeni, județul Argeș
La noi acesta este practic primul an de producție. Avem 1 hectar de seră cu folie dublă, producție bio. 5.000 mp i-am alocat pentru tomate (anul acesta am mers pe roșii prunișoară 80% și un soi mare roz) și pe restul vor fi ardei și castraveți. Abia am început plantările și, față de calculele de anul trecut, de estimările noastre inițiale, creșterile sunt de cel puțin 30 %. Încălzim cu peleți, dar scumpiri avem la absolut tot, ambalaje, diverși combustibili folosiți la lucrările din seră, toate consumabilele etc. Și sunt încă în creștere de la o săptămână la alta. Dar nici nu suntem o companie mare, care să aibă tiraj suficient să putem negocia. În acest scop am format și o cooperativă cu alți producători de legume-fructe din zonă, vom vedea cum evoluăm. Pe de altă parte reduceri de cheltuieli nu prea ai de unde face. Chiar și oamenii cu care lucrezi, care s-au format într-un astfel de mediu de lucru, au nevoie de venituri mai mari. La fertilizare nu se poate pentru că ai nevoie de productivitate, nici control biologic dacă vrei culturi sănătoase. Răsadurile ni le-am făcut noi, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o reducere de costuri. Mi-ar fi plăcut să pot cumpăra de undeva, dacă aș fi avut garanția livrării la timp și a calității corespunzătoare. Noi producem, însă nu știu dacă prețul cu care va trebui să vindem ne va fi acoperitor până la final, sunt multe incertitudini în acest moment, iar importurile pun și mai mare presiune pe producători. 

Picture
​Adrian Dumitrescu, Biofresh Banat, Satchinez, județul Timiș
Suprafața totală este de puțin peste 1 hectar și producem mai multe specii: roșii (10 varietăți, de mai multe culori), castraveți, ardei, vinete și plante aromatice. Avem posibilitatea să încălzim cu GPL, de aceea și costul este destul de mare, motiv pentru care acum plantăm. Încercăm să nu investim prea mult în ceea ce înseamnă căldură, de aceea am ales să plantăm la vremea asta. Avem două sere răsadnițe unde ne producem răsadurile, este singurul spațiu unde am investit în căldură. Climatul este ușor mai blând, cu 1-2 grade C în medie mai mult pe an, iar serele sunt tip tunel, nu monobloc. Pe de altă parte avem parte și de lumină puternică vara și trebuie să ventilăm. Cât privește creșterile de prețuri, sunt mai mari decât ne-am așteptat, am făcut niște calcule dar să vedem până la urmă cu cât vom putea crește prețul la vânzare. Semințele sunt mai scumpe decât anul trecut, substratul pentru răsad, care trebuie să fie certificat și pe care nu-l găsim în România, apoi costurile de întreținere a culturii și la final ambalajele care au crescut cu cel puțin 30%. La fertilizanți bio cred că avem un singur furnizor în România, dar mare parte din inputuri sunt de import. Practic este o listă de cheltuieli în care nu există niciun element care să se fi menținut la nivelul de anul trecut. Va trebui să modificăm prețul de vânzare, care teoretic se va regăsi în prețul de la raft. Vom încerca bineînțeles să ne optimizăm costurile, dar este greu să absorbi creșteri cum au fost de la începutul acestui an. Ajustarea de preț la vânzare ar trebui să fie de 30%. Dacă nu, vom fi practic în pierdere. Dacă se vor continua importurile la prețuri mici, o bună parte dintre producătorii locali care doar din asta trăiesc, vor intra probabil în faliment.
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE