REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În vizită la fabrica Solà Maquinaria Agricola S.L.

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
Producătorul spaniol Maquinaria Agrícola Solà a găzduit în luna ianuarie o întâlnire cu presa în fabrica sa de la Calaf, în apropiere de Barcelona. Invitaţia a fost făcută de Marius Mitra, directorul regional pentru Europa de Est al companiei. Solà Maquinaria Agricola S.L. activează în domeniul producţiei de semănători şi de maşini de împrăştiat amendamente.
Picture
Fabrica Maquinaria Agrícola Solà de la Calaf are o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, din care 14.000 mp hale de producţie, 120 de angajaţi permanenţi şi alţi 200 de angajaţi indirecţi. Solà produce o gamă complexă de semănători, de la cele mai simple modele de semănători mecanice şi pneumatice, distribuitoare de îngrăşăminte cu disc şi până la semănători directe şi semănători electrice de precizie. În portofoliul Maquinaria Agrícola Solà, sub cele două branduri Solà şi Lamusa, se regăsesc acum 18 modele de semănători de precizie fabricate; 16 tipuri de semănători mecanice; 24 de semănători pneumatice şi 15 tipuri de distribuitoare de îngrăşăminte.

Din partea producătorului Maquinaria Agrícola Solà au fost prezenţi Jordi Solà Bonet - CEO Maquinaria Agricola Solà, Roman Aguirre - directorul export, Marcelo Tiraquini - directorul tehnic, Marius Mitra - director Europa de Est. A fost urmărit tot procesul de producţie al utilajelor şi au fost prezentate câteva dintre noutăţile care vor fi lansate în perioada următoare pe piaţă. Anul trecut s-au produs la nivelul fabricii aproximativ 3.500 de semănători, dar dorinţa este de a se mări acest număr. „Procesul de vopsitorie este unul dintre cele mai importante şi punctele noastre forte deoarece după sablare se face curăţarea pieselor cu acizi speciali, apoi are loc vopsirea electrostatică. De aceea vopseaua de pe utilajele noastre se păstrează foarte mult timp, sunt utilaje care au 20 de ani şi nu au pic de rugină pe ele, pentru că sunt tratate şi vopsite foarte bine“, precizează Marius Mitra. Secţia de vopsitorie conţine o linie de curăţătorie, unde se aplică componentelor diferite substanţe, apoi ajung în câmpul electrostatic, unde se face vopsitul manual şi merg în cuptor, unde banda are o viteză constantă şi piesele ies deja uscate. În următoarele trei luni se vor introduce pe linia de vopsitorie roboţi şi astfel se va eficientiza întregul proces. Solà produce peste 90% din componentele care intră într-o semănătoare, în rest furtune, cabluri electrice, tot ce ţine de metal şi plastic vin din fabrică. Mai avem o fabrică de plastic care produce bazinele de plastic, componentele mici şi angrenaje din plastic pentru anumite cutii de viteze. Semănătorile Solà sunt recunoscute pentru construcţia lor solidă şi pentru fiabilitate, iar costurile de întreţinere sunt minime.

Precizie şi anduranţă cu semănătorile Solà

Anul acesta deja sunt asigurate comenzile pentru România. În următoarea perioadă vor pleca către ţară 100 de semănători de precizie. Pentru noi este o cifră importantă pentru că s-a ajuns la aceasta în 4 ani, clienţii au căpătat încredere, iar anul trecut am vândut 80 de semănători. Semănătoarea Gea are ca puncte forte cel mai solid cadru de pe piaţă, compus din patru tuburi. Pe piaţă există cu  maximum trei tuburi, iar cadrul central este tot din patru tuburi sudate între ele. Din cauza tipului de sol care se regaseşte în Spania, dar mai ales din zona unde se află fabrica, într-o zonă de munte, terenul conţine foarte multă piatră în el şi utilajele trebuie să fie foarte rezistente, pentru că suportă foarte multe şocuri fizice. Dacă nu ai un utilaj puternic, se dezmembrează într-un an. Dacă un teren este bine prelucrat, semănătoarea Gea îl poate semăna cu precizie de peste 95% la o viteză de 12 km/ oră fără probleme. Este o semănătoare foarte precisă, în primul rând datorită sistemului de distribuţie, are o robusteţe redutabilă şi se poate monta pe alt kit pentru lucrat direct în mirişte. „Semănătorile de prăşitoare şi cele de păioase cu distribuţie electrică sunt în atenţia departamentului de cercetare şi dezvoltare al companiei, pentru că această direcţie face parte din strategia firmei de a creşte cât mai mult partea electrică şi de a elimina angrenajele mecanice de pe semănători“, a declarat Marius Mitra. Semănătoarea de prăşitoare cu distribuţie electrică este principala noutate Solà pentru sezonul acesta. „Semănătoarea electrică permite o mai bună precizie de semănat, un control mai bun asupra semănătorii, precum şi o viteză mai mare de lucru. Aceasta le va permite clienţilor noştri să crească viteza şi uniformitatea la semănat şi, în final, să crească productivitatea şi producţia obţinută“, a explicat Marius Mitra. Fermierii români au observat cel mai important lucru la semănătorile noastre, şi anume că răsărirea este rapidă şi omogenă, acest lucru însemnând că în 10-15 zile de la semănat răsar peste 90% din plante. O altă noutate introdusă este o trusă de urgenţă care conţine practic un set de piese consumabile uzuale pe care proprietarii noilor utilaje le pot avea la dispoziţie rapid. „Prin acest kit, proprietarii de utilaje, în cazul unei probleme minore, vor putea să înlocuiască rapid unele piese, spre exemplu un tub sau un răzuitor, direct în câmp, fără a mai fi nevoie să apeleze la service-ul distribuitorului“, a precizat Marius Mitra.

Finanţare în condiţii avantajoase

Solà se află într-o perioadă de consolidare a poziţiei pe piaţa românească şi caută permanent condiţii bune pentru clienţi şi costuri de finanţare reduse. „Am venit cu o campanie de finanţare împreună cu BNP Paribas, o campanie de succes, având drept condiţii de finanţare un avans de 10% şi prima rată în septembrie 2018. Oferim o finanţare de până la 4 ani, cu o dobândă - subvenţionată de către Solà - care la fermier ajunge să fie de până la 1,8%. Sunt condiţii avantajoase pentru fermierii care nu au posibilitatea să cumpere un utilaj cu bani cash. Am avut şi multe proiecte cu fonduri europene. Dorinţa nostră este să dezvoltăm cât mai mult vânzările Solà şi pentru aceasta ne ajută atât calitatea produselor noastre, cât şi preţurile competitive. Clienţii sunt mulţumiţi de calitatea maşinilor Solà şi am avut foarte puţine cereri de reparaţii în garanţie“, spune Marius Mitra. „În România am mers pe un sistem pe care l-am considerat normal pe orice piaţă din Europa, în special, adică să lucrăm cu dealerii locali în care conexiunea cu fermierul este mai strânsă. Concret, lucrăm cu cinci dealeri în acest moment: Agromec Ştefăneşti SA, Cesivo Agricultură, Lumiri, Smart Agro Machines şi Vest Tract. De asemenea, am început colaborarea la nivel naţional cu Gamma Technik, o companie nouă, dar care face parte dintr-un grup consacrat românesc - Rodbun“, a precizat Marius Mitra.

Solà, o afacere de familie

Maquinaria Agrícola Solà este o afacere de familie. Povestea Solà începe cu Andreu Solà Suarez, fiul unui fierar modest care potcovea caii şi repara semănătorile de la acea vreme. Încă de la o vârstă fragedă, şi-a exprimat preocuparea pentru dezvoltarea echipamentelor agricole. Dornic de autoperfecţionare, Andreu Solà participă la diferite târguri şi devine un antreprenor ambiţios, care dezvoltă o nouă forţă industrială în anii grei de după război. Astfel, la începutul anilor ’60, într-o perioadă de reconversie agricolă, Solà devenit rapid un nume pentru maşinile de semănat. Aflat în fruntea noilor tendinţe, Andreu Solà câştigă un loc pe piaţa maşinilor de semănat din Spania, devenind rapid un nume de referinţă pentru numeroasele progrese tehnologice pe care maşinile sale le-au încorporat. În anii ’80, Solà se distinge printr-un model care revoluţionează piaţa de profil din Spania şi din restul Europei. Modelul de semănătoare EURO-888 permite însămânţarea şi fertilizarea într-o singură trecere şi are adaptat un compactor frontal şi un preparator care pregăteşte patul germinativ. În 1996, după decesul lui Andreu Solà (la 64 de ani), doi dintre fiii săi, Jordi şi Xavier, preiau conducerea companiei şi asigură continuitatea acesteia. Sub conducerea lui Jordi Solà, compania este prezentă în mai mult de 25 de ţări. Iar odată cu implicarea celei de-a treia generaţii în conducerea companiei, prin Ginevra Solà, o nouă forţă umană încurajează continuitatea şi încrederea în viitorul companiei. În vacanţele de vară, Ginevra Solà venea şi lucra în fabrică, în departamentul de vânzări si de achiziţionare materiale. Intenţionează să treacă prin toate departamentele pentru a vedea cum funcţionează semănătorile în totalitate şi în timp, să fie la zi cu toate detaliile despre fabricarea acestora. Prioritatea sa este ca moştenirea familiei să aibă continuitate şi pentru acest lucru a studiat afaceri internaţionale şi este foarte atrasă de zona de import-export a utilajelor.

Simona MUNTEANU

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE