REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Încurajarea consumului de produse româneşti

1/6/2020

0 Comments

 
Picture
Pandemia de coronavirus a adus în atenţia societăţii situaţia agriculturii româneşti şi posibilitatea acesteia de a asigura securitatea alimentară a ţării. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut apel la consumatorii care sunt într-adevăr îngrijoraţi de producătorii autohtoni să caute şi să cumpere produse agroalimentare româneşti, astfel încât pe rafturile marilor retaileri din România să se regăsească aceste produse într-o pondere mai mare.
Am spus-o de fiecare dată, iar acum mai apăsat ca oricând, pentru că foarte multă lume este îngrijorată şi întreabă cum facem să protejăm cetăţenii şi produsele româneşti şi cum facem să nu fim invadaţi de produse din afara ţării. Trebuie să ştie toată lumea că activăm pe o piaţă unică şi, la fel cum cetăţenii români şi produsele româneşti pot să ajungă oriunde în Europa, la fel şi cetăţenii şi mărfurile din Europa pot să vină în România. Consider că singura modalitate prin care putem să intervenim concret fiecare din noi, cei care suntem cu adevărat îngrijoraţi de ce se întâmplă, este să cerem şi să căutam produse româneşti. Când intrăm într-un magazin putem să întrebăm dacă au produse româneşti şi, dacă nu au, să mergem la un alt magazin. Vă asigur ca în câteva luni toţi comercianţii vor face ca pe rafturile magazinelor lor să fie doar produse româneşti. Noi putem să spunem familiei şi copiilor noştri că este important să consume produse româneşti şi astfel vom crea o educaţie în acest sens. De multe ori ni s-a reproşat că produsele româneşti sunt scumpe, dar dacă te gândeşti, de exemplu, că din cei 5 lei pe care îi dai unui producător, s-ar putea ca un leu sau doi lei din aceştia să se întoarcă în şcoala copiilor mei sau în spitalul unde o să mă tratez sau tratez familia mea. Dacă gândim în această manieră, responsabilă, putem să rezolvăm această problemă, care este una veche şi a cărei cheie este doar la noi. Toţi comercianţii, indiferent de cum se numeşte lanţul de magazine, vor face să aibă pe rafturi produsele căutate de consumatori, adică produse româneşti“, a spus Oros.

Măsuri de sprijin pentru micii fermieri

Pentru a încuraja micii fermieri să pătrundă cu produsele lor în marile lanţuri de magazine, oficialul i-a sfătuit să adere la cooperative deoarece pot beneficia de multiple avantaje. „Se oferă nişte facilităţi fiscale importante care ar trebui să îi facă foarte repede pe cei mici şi mulţi să intre în aceste cooperative care rezolvă foarte multe probleme, precum problema comercializării. Pe de altă parte, trebuie să se cunoască faptul că vom finanţa şi în acest an şi în următorii doi ani, în principal pentru cooperative, facilităţile de stocare şi procesare. Toate celelalte măsuri care se referă la micii fermieri şi lanţul scurt de comercializare se vor derula şi le vom continua, pentru că sunt folositoare. Producătorii trebuie să se asocieze, să devină puternici în negociere atât la procurarea inputurilor, cât şi la valorificarea producţiei. Consider că vânzarea producţiei este principala problemă a micilor producători, căci să producă ei ştiu foarte bine.“

Preţuri de dumping

O problemă des ridicată de producătorii români sunt practicile neloiale întâlnite pe lanţul de comercializare, cum sunt, de exemplu, şi preţurile de dumping ce pot fi întâlnite la diferite produse. O astfel de situaţie a fost, de curând, raportată de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) la produsele din carne de pui. „Aceste informaţii le am de la UCPR, de la profesorul Ivan, preşedintele organizaţiei, şi nu ne explicăm nici noi de unde polonezii, pentru că este vorba despre marfă poloneză, pot să obţină carcasa de pui la preţuri atât de mici. Pur şi simplu nu înţelegem.

Noi, Ministerul Agriculturii, nu putem decât să derulăm şi să finanţăm în continuare programul de susţinere în zona reproducţiei atât la porc, cât şi la pasăre pentru că suntem deficitari, mai ales la carnea de porc, deoarece nu producem decât circa 25% din consum. Referitor la preţurile la care crescătorii din Polonia pot să obţină carcasa de pui, ministerul nu are nici o explicaţie. Desigur, pot să lansez nişte ipoteze, că ar fi nişte subvenţii mascate, care nu sunt la vedere. Am vorbit cu cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ei nu pot să interzică, dar pot să facă mai multe controale, dacă sunt suspiciuni de Salmonella, poate carnea respectivă provine dintr-o zonă în care evoluează o anumită boală etc., deci pot să facă controale mai susţinute în această zonă şi să descurajeze puţin importul de carne de pasare“, a spus ministrul Agriculturii. Deoarece se apropie campania de recoltare a culturilor de cereale păioase, Oros a declarat că rezervele sunt suficiente şi că, deocamdată, nu se pune problema creşterii preţului la pâine: „Avem certitudinea că rezervele de cereale sunt suficiente până la noua recoltă, iar apoi, după noua recoltă, vom proceda la fel astfel încât să ne asigurăm că în rezerva de stat şi în depozitele din România ale agenţilor economici sunt suficiente rezerve pentru consumul zilnic al cetăţenilor români. Avem pârghiile necesare, dacă va fi cazul, să recurgem la măsura de sistare a exporturilor. Noi monitorizăm tot timpul stocurile şi producţiile şi ne asigurăm că stocurile de cereale vor fi suficiente şi vom veni în sprijinul industriei de panificaţie şi morărit, dacă va fi nevoie“, a mai precizat oficialul.


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE