REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Indemn catre piata europeana

15/12/2010

0 Comments

 
Picture
_În cadrul deschiderii oficiale a tårgului IndAgra Farm din data de 10 noiembrie 2010, dl Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre sectorul agricol romånesc într-un mod transparent, prezentånd atåt problemele mari cu care acesta se confruntă, cåt și demersurile pozitive care sunt încercate pentru revigorarea lui.

_În opinia dlui ministru, concepția privind producerea de produse agroalimentare doar pentru satisfacerea necesarului intern este una păguboasă. România are potențial agricol imens, însă el nu este exploatat.

„Sectorul agricol este unul fundamental pentru România și pentru evoluția sa viitoare. România trebuie să devină un producător de produse agroalimentare pentru piața europeană, și nu numai. Acest lucru nu se va putea face doar cu anumite sectoare, doar cu producție liniară, ci cu toate ramurile agriculturii. Nu trebuie să ne limităm doar la producția primară sau doar la asigurarea necesarului intern, căci altfel România nu va avea niciodată performanță”, a precizat dl Tabără.

Ministrul Agriculturii a vorbit la conferința de deschidere, fără ocolișuri, despre elementul speculativ prezent în sectorul agroalimentar românesc: „Este necesară crearea unui sistem deschis de fiscalitate, pentru a se putea lucra într-un mediu protejat. Acest lucru este cerut și de partenerii noștri străini, pentru a putea avea încredere în sistemul agricol romånesc. Sunt producători care au cumpărat grâu la momentul recoltării, iar acum le este greu să-l vândă pe piață pentru că, probabil, le lipsesc documentele de proveniență a acelor producții. Este o problemă care ne aparține nouă, tuturor, și care ar trebui s-o rezolvăm dacă dorim să intrăm într-o normalitate. Nu putem acorda la nesfârșit tot ceea ce înseamnă plăți naționale și să luăm din buzunarul fiecărui cetățean, fără să echilibrăm aceste relații”, a spus dl Tabără.

În discursul susținut de ministrul Agriculturii, cuvântul „performanță” a fost des rostit. Fermele agricole, indiferent dacă au profil vegetal sau zootehnic, vor fi încurajate să producă la un nivel de performanță înalt.

„La nivelul țării, fermele cu suprafețe de 20-400 ha ocupă o pondere însemnată, iar acestea pot asigura un nivel important de stabilitate. De aceea, încercăm ca printr-o strategie foarte clară, inclusiv prin Măsura 121, să aducem acest sistem spre o zonă de performanță. Vom veni cu un program special pentru fermele mici, pentru a le duce spre performanță, să înceapă să producă pentru piață. Totodată, nu excludem ajutoarele pentru fermele performante. Este loc pentru toate sistemele din agricultură”, a declarat dl Tabără. Pentru a rezista pe piață, unde concurența este acerbă, fermierii români trebuie să producă mai mult, să maximizeze producțiile și să reducă costurile. Cercetarea poate veni în sprijinul acestora, prin punerea la dispoziție a unor soiuri și hibrizi
performanți sau material biologic de mare valoare.

„Aveți încredere în ceea ce oferă cercetarea românească. O să constatați că materialul biologic, obținut cu mari eforturi în condiții de nefinanțare, este excepțional. Dacă am putea lega sectorul de cercetare cu cel de producție, am fi câștigători. Materialul biologic de valoare costă enorm pe piața internațională”, a susținut ministrul Agriculturii.

În privința înregistrării producătorilor agricoli, dl Tabără a precizat că acest lucru este important pentru a aduce fermierii într-un sistem de legalizare. „Am extins perioada de înregistarare a persoanelor, pentru a le aduce într-un sistem de legalizare. Totodată, este o condiție impusă de UE când se dau subvenții, iar în al doilea rând, înregistrarea ne ajută să vedem specificitatea persoanei fizice în sistemul agricol”, a afirmat dl Tabără.

În cadrul conferinței, un fermier din Covasna i-a cerut ministrului Agriculturii să introducă impozitul pe venit declarat pe proprie răspundere și să elimine obligativitatea înregistrării micilor producători ca persoane fizice autorizate. În opinia dlui Tabără, această propunere poate fi luată în considerare și a promis că, în cel mai scurt timp, o va analiza.

O nouă Politică Agricolă Comună din 2014
În cadrul conferinței, ministrul Agriculturii, dl Valeriu Tabără, a vorbit despre noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), precizând că România trebuie să-și susțină ferm măsurile care o avantajează, precum păstrarea subvențiilor pe suprafață. „Se vorbește despre o nouă viziune a Politicii Agricole Comune după anul 2013, iar la nivel comunitar agricultura este prima preocupare. Milităm ca valoarea sprijinului direct să fie la același nivel cu cel prezent sau chiar mai mult și să se păstreze cei doi piloni ai PAC. Susținem ca nivelul subvențiilor să nu se mai facă în funcție de referințele istorice și să fie același pentru toate statele Uniunii Europene. Vrem să fim mai prezenți și mai tranșanți, în vederea susținerii intereselor noastre. De asemenea, vrem să eliminăm birocrația, care este o piedică în accesarea fondurilor europene. Trebuie să găsim acele măsuri pentru a nu duce o zonă de control spre una birocratică, care să ducă la pierderea banilor”, a afirmat dl Tabără.

Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE