REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Infiintarea Camerelor Agricole, una dintre prioritatile noii conduceri a MADR

15/3/2012

1 Comment

 
Infiintarea Camerelor Agricole, una dintre prioritatile noii conduceri a MADR - Agrimedia.ro
La sfârşitul lunii februarie, noul ministru al Agriculturii, dl Stelian Fuia, a susţinut o conferinţă de presă la sediul instituţiei. În cadrul acesteia, ofi cialul a dorit să anunţe demiterea conducerii Autorităţii de Mangement pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP), din cauza suspendării temporare a plăţilor, şi să aducă la cunoştinţă principalele obiective pe care doreşte să le îndeplinească cât timp ocupă această funcţie.


„Am spus încă de la instalare că o să începem un proces de evaluare în minister şi direcţii. Am luat decizia înlocuirii conducerii AM-POP. Din 17 ianuarie a.c., acest program are plăţile suspendate temporar şi am luat decizia de înlocuire a conducerii tocmai pentru a debloca situaţia”, a declarat dl Fuia. Programul Operaţional pentru Pescuit dispune de o alocare de 320 de milioane de euro, din care, până în prezent, nu s-a atras nimic din acest fond. În urma acestei decizii, directorul general al AM-POP, Gheorghe Văcaru, a fost înlocuit cu Marisanda Pîrîianu, director general adjunct în cadrul instituţiei. Potrivit ministrului Agriculturii, noua conducere a AM-POP are responsabilitatea ca până la data de 15 martie a.c. să prezinte la Bruxelles planul pentru eficientizarea agenţiei şi să deblocheze plăţile pentru proiectele de pescuit. În privinţa absorbţiei fondurilor europene, dl Stelian Fuia a precizat că pentru acest an ministerul are o ţintă ambiţioasă, aceea de a atrage aproximativ 2,5 mld. euro. „Până la această dată, MADR a absorbit fonduri europene în valoare de 502 milioane de euro. Pentru primul trimestru din an avem o ţintă de a atrage aproximativ 1 mld. euro şi pot să afirm că suntem pe cale să realizăm această absorbţie. Pe lângă cele 502 mil. euro, vom mai deconta în prima săptămână din martie circa 400 de milioane de euro şi alte plăţi care se fac pe investiţii în perioada următoare, dintr-un fond pus la dispoziţie de UE şi Banca Naţională. Sunt convins că vom atinge ţinta propusă. Cele 2,5 mld. Euro reprezintă 40% din fondurile europene pe care Guvernul doreşte să le absoarbă în acest an”, a spus ministrul Agriculturii.

Priorităţile ministerului
În cadrul conferinţei de presă, dl Stelian Fuia a trecut în revistă principalele obiective pe care le are în vedere în următoarea perioadă. Primul din lista priorităţilor se află transformarea mediului rural într-unul economic. „Prioritatea noastră este aceea de a crea locuri de muncă în mediul rural. Nu putem avea un mediu rural fără viaţă economică”, a precizat ministrul Fuia. Un program aflat în întârziere şi asupra căruia însuşi comisarul european pe agricultură, dl Dacian Cioloş, a atras atenţia, este introducerea internetului în bandă largă în mediul rural. „Este un proiect cu mari întârzieri. Trebuie să-l implementăm împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi am decis că vom face o echipă mixtă pentru a finaliza acest proiect cât mai rapid şi să putem spune că la sfârşitul anului 2012 mediul rural are internet”, a afirmat dl Fuia. O altă prioritate a instituţiei este creşterea suprafeţelor cultivate. „Dacă în urmă cu 2-3 ani vorbeam despre o suprafaţă necultivată de 2,5-3 milioane de hectare, în 2011 aceasta a scăzut la sub 1 milion de hectare. În anul 2012 vrem ca şi această suprafaţă să intre în circuitul agricol, fără a afecta proprietatea. Când vorbim despre un teren agricol ştim că este o proprietate privată, dar este şi un bun public şi nu punem pe aceste segment, cu potenţial de creştere, o cruce şi să nu-l folosim. Un teren nelucrat nu-l afectează doar pe cel care nu-şi valorifică bunul, ci şi pe cei din jur, prin problemele legate de starea fitosanitară”, a declarat ministrul Agriculturii. Întrebat despre modul în care ministerul doreşte să îndeplinească acest obiectiv, de creştere a spurafeţelor lucrate, dl Fuia a făcut referire la proiectul privind taxarea terenurilor nelucrate. Constituirea Camerelor Agricole reprezintă, în opinia ministrului, o prioritate majoră: „Trebuie să demarăm procedurile pentru înfiinţarea Camerelor Agricole şi sperăm ca în luna mai să avem alegeri pentru CA locale”. Cu privire la taxa pe valoare adăugată (TVA) la alimente, ministrul Agriculturii, dl Stelian Fuia, a declarat că această măsură nu se află pe agenda Guvernului. „În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi despre o relaxare fiscală, iar dl Valeriu Tabără, fostul ministru de resort, a declarat doar că ar fi bine ca TVA la alimente să scadă de la 24 la sub 10%”, a spus dl Fuia. În cadrul conferinţei de presă, ministrul Agriculturii a vorbit şi despre cercetarea agricolă românească, despre faptul că aceasta nu este pregătită să acceseze fondurile europene ce vor fi incluse în viitorul pachet al Politicii Agricole Comune 2014-2020. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi, din păcate, am ajuns la următoarea concluzie: cercetarea agricolă românească nu este pregătită să acceseze fonduri europene care vor exista în viitoarea PAC, unde acest domeniu va beneficia de alocări consistente”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ana MUSTĂŢEA
1 Comment
Ioana Tudor link
20/3/2012 02:22:22

A.S,A.S. despre cercetare. Pai dupa ce a fost pusa pe butuci.
Camerele Agricole trebuie sa se acrediteze pentru organizarea cursurilor de pregatire profesionala. Eu am solicitari pentru cursul de CIUPERCAR din toata tara. M-am acreditat ca lector din banii de pensie. Ca sa depui Proiect pe fonduri europene se cere Atestat de calificare. Am luat legatura si cu Ministerul Agriculturii si m-au pasat la Camerele Agricole. Acestea motiveaza ca nu au solicitari sau ca nu au bani sa se acrediteze. Dar oare va citi cineva ce scriem noi, sau e pierdere de vreme.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE