REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Îngrăşăminte chimice premium care îşi exprimă valoarea în producţii

1/7/2019

0 Comments

 
Picture
Eurochem este o companie rusească, cu sediul în Elveţia, specializată în fabricarea îngrăşămintelor chimice. Provocarea pe care o adresează fermierilor români este de a utiliza produse premium, cu inhibitori de nitrificare şi urează, în tehnologia de fertilizare a culturilor agricole astfel încât investiţia făcută să se regăsească în nivelul producţiilor şi în calitatea acestora.
Angelo Niculescu, specialist tehnic Eurochem, ne-a oferit mai multe detalii cu privire la aceste îngrăşăminte de ultimă generaţie, folosite la fertilizarea de bază, susţinând că ele reprezintă o treaptă superioară în administrarea nutrienţilor necesari dezvoltării plantelor de cultură.

Ureea este una dintre cele mai răspândite îngrăşăminte azotoase, datorită conţinutului ridicat de substanţă activă (46% N). Cu toate acestea, proprietăţile sale chimice pot conduce la pierderi însemnate de azot, prin volatilizare. „Ureea inhibată previne pierderile prin evaporare şi eliberează lent azotul. Procesul de transformare a ureei în azot amoniacal este unul continuu, însă în îngrăşămintele cu inhibitor de urează acest proces este mult mai lent astfel încât planta să poată beneficia de tot potenţialul îngrăşământului pentru o perioadă de până la 10 săptămâni. Ureea clasică are un procent de volatilizare de până la 20% pe zi, în funcţie de temperatura atmosferică, pe când cea inhibată are un procent mult mai redus şi poate fi aplicată pe sol fără încorporare“, a susţinut specialistul tehnic.

În portofoliul companiei, ureea formulată cu inhibitorul de urează se numeşte Utec 46, iar printre avantajele produsului amintim: blochează temporar conversia în amoniu; reduce în mod eficient pierderile de azot sub formă de amoniac gazos; flexibilitate mare în alegerea momentului fertilizării; asigură culturilor aport de azot pentru o perioadă mai îndelungată; conversia ureei în amoniu este întârziată cu până la 14 zile. Utec 46 poate fi aplicat în perioada de vegetaţie cu aplicare la sol sau cu încorporare. Gama de îngrăşăminte chimice Entec, cu inhibitor al procesului de nitrificare, oferă beneficii multiple agricultorilor.

„În condiţii normale, azotul se transformă destul de rapid în formă nitrică şi astfel se înregistrează pierderi prin levigare. Prin încetinirea procesului de nitrificare, se asigură o stabilitate mai mare şi o disponibilitate pe termen lung a azotului amoniacal, care are rol în dezvoltarea rădăcinilor.“ Un alt avantaj este reducerea semnificativă a pierderilor datorate levigării. Pe piaţa autohtonă, îngrăşămintele chimice premium, marca Eurochem, sunt distribuite în exclusivitate de firma ALCEDO.

În cadrul unui eveniment organizat de firma distribuitoare de inputuri pentru agricultură au fost prezentate îngrăşămintele Entec şi Utec, iar Emilian Tudor, şeful Laboratorului Agrochimie Alchimex, a sublinat caracteristicile acestora. „Atunci când pierdem azot prin spălare, îl pierdem nu o dată, ci de trei ori: prima oară că l-am plătit şi nu ajunge la plante; a doua oară pentru că el ar fi trebuit să se exprime în producţie şi nu se exprimă şi în al treilea rând din cauza poluării pe care o exercităm asupra apei freatice şi mediului înconjurător. Autorităţile au devenit din ce în ce mai atente la aceste aspecte ecologice ale activităţii agricole. Au fost limitate sever atât dozele de azot, cât şi perioadele de aplicare. Cu un astfel de îngrăşământ premium, câştigăm azotul de trei ori prin faptul că nu se spală, îşi exprimă valoarea în producţie şi prin faptul că nu mai poluăm. Ca informare, statul elveţian subvenţionează diferenţa de preţ între îngrăşămintele cu azot inhibat şi cele cu azot neinhibat. Ureea este un îngrăşământ foarte bun, însă are o problemă, aceea că atunci când este administrat la suprafaţa solului şi temperatura este ridicată, de peste 15 grade Celsius, fenomenul de volatilizare a ureei în amoniu este foarte intens. Ureea inhibată ne permite să administrăm îngrăşământul fără să întâmpinăm această problemă. Mai mult decât atât, câştigăm o flexibilitate tehnologică de neîntâlnit până acum la acest tip de îngrăşământ“, a spus şeful Laboratorului de Agrochimie.

În portofoliul îngrăşămintelor premium, se regăseşte şi Nitrophoska Special, un îngrăşământ universal complex NPK+Mg+S şi microelemente, granular, cu un conţinut optim de azot, fosfor şi potasiu, îmbogăţit cu magneziu şi sulf, cu conţinut redus de clor. Formularea granulară uniformă permite o distribuţie optimă, chiar localizată. Produsul se aplică cu rol de fertilizare de bază sau fazială în perioada de vegetaţie, cu încorporare în sol. Ratele de aplicare trebuie să respecte cerinţele culturilor şi trebuie, de asemenea, luat în considerare conţinutul de nutrienţi din sol pentru a evita suprafertilizarea. Îngrăşământul poate fi aplicat pe toate tipurile de sol, fiind recomandat pe solurile sau culturile cu cerinţe ridicate de potasiu.

Referitor la piaţa îngrăşămintelor chimice şi gradul de informare a fermierilor cu privire la nutriţia culturilor agricole, reprezentantul companiei Eurochem a declarat că piaţa nu este stabilă şi că există o nevoie ridicată de informare în rândul agricultorilor. „Piaţa îngrăşămintelor chimice este într-o continuă mişcare, nimic nu este stabil, preţurile variază, precum şi preferinţele clienţilor, însă ceea ce noi ne dorim este să determinăm fermierii să aplice fertilizanţii aşa cum trebuie, pe baza analizelor solului, urmând recomandările specialiştilor şi tehnologia de cultură“, a subliniat Angelo Niculescu, specialist tehnic.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE