REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Initiative FAO

15/3/2014

0 Comments

 
Picture
"Foamea se uită şi la poarta omului harnic,
dar nu va îndrăzni niciodată să intre!”

PROVERB ORIENTAL

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), înfiinţată în urmă cu şapte decenii, ce reuneşte 192 de state membre, este o structură specializată care luptă pentru eradicarea foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, pentru asigurarea calităţii alimentelor şi promovarea unei agriculturi durabile. România a aderat la FAO ca membru cu drepturi depline încă din anul 1961.

Această instituţie specializată din cadrul ONU are şi o amplă activitate umanitară, de asistenţă tehnică şi de promovare a unor reglementări tehnice adecvate obiectului său de activitate. Pentru realizarea scopurilor asumate, FAO utilizează expertiza personalului propriu, dar şi a unor specialişti în domeniul protecţiei mediului, agronomie, silvicultură, zootehnie, acvacultură, alimentaţie, economie rurală etc., cooptaţi din ţările membre. În acest mod, statele afiliate beneficiază de sprijin în vederea elaborării unor politici şi strategii corecte menite să conducă la dezvoltarea agriculturii şi industriei alimentare pentru reducerea subnutriţiei, prin dezvoltarea cu prioritate a spaţiului rural.

Este remarcabil în acest sens şi faptul că ţara noastră, ca membru cotizant FAO de peste 50 de ani, a fost desemnată pentru diverse perioade în structuri de conducere ale acestui organism şi a beneficiat de sprijin material, ştiintific şi logistic necesar rezolvării unor probleme majore din agricultură şi cercetare. De exemplu, înfiinţarea şi susţinerea materială din fonduri FAO a fostului Institut de irigaţii şi drenaje Băneasa-Giurgiu şi realizarea sistemelor de irigaţii şi implementarea tehnologiei culturilor agricole pe nisipurile amenajate în sud-vestul Olteniei ş.a. Este de notorietate şi faptul că România, la solicitarea FAO, a asigurat ani la rândul, prin valoroşii săi specialişti, implementarea numeroaselor proiecte în agricultura unor ţări mai puţin dezvoltate din Africa şi Asia. Plecând de la adevărul potrivit căruia în prezent la nivel mondial peste un miliard de persoane sunt afectate de sărăcie severă şi subnutriţie extremă, FAO şi-a propus, inclusiv la Summit-ul mondial pentru securitate alimentară desfăşurat în anul 2009, ca obiectiv major al activităţii sale, reducerea la cel puţin jumătate, în actualul secol, a numărului celor afectaţi de acest groaznic flagel!

Pe linia tradiţionalei colaborări cu FAO, în perioada 29 martie-4 aprilie 2014 România va găzdui consultări ale unor ONG şi societăţi civile din Europa şi Asia Centrală cu preocupări majore în domeniul agriculturii şi al alimentaţiei. Tot în această perioadă, ţara noastră va fi gazda celei de-a 29-a Conferinţe Regionale pentru Europa a FAO (ERC), precum şi a celei de-a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA). La aceste evenimente vor participa delegaţi din 53 de state membre FAO din Europa şi Asia Centrală, inclusiv specialişti cu statut de observatori din ţări membre exterioare acestui spaţiu geografic. Un obiectiv major al conferinţei va fi şi abordarea problemei risipei de alimente, respectiv problema deşeurilor alimentare.

În timp ce peste un miliard de oameni de pe glob trăiesc sub limita sărăciei, fiind lipsiţi de hrană şi apă potabilă, este inacceptabil să se arunce anual un milion de tone de alimente, în valoare estimată la 750 de miliarde de dolari! În acelaşi context, se apreciază că sprijinirea consolidării fermelor familiale pentru a se integra şi dezvolta economic la nivel local, regional şi mondial ar putea contribui la diminuarea fenomenului de subnutriţie severă, ce afectează peste 15% din populaţie la nivel mondial. Explozia demografică pe Terra este în plină desfăşurare, tehnologiile de tot felul ne copleşesc în sens pozitiv şi negativ existenţa, clima planetei se schimbă în mod dramatic, lumea politică este un mozaic de orgolii, pasiuni şi interese.

Peste toate aceste realităţi majore ale existenţei noastre pământene, cortegiul cerinţelor noastre biologice în ceea ce priveşte alimentaţia corespunzătoare rămâne însă o cerinţă esenţială. Acestă stare de fapt justifică preocuparea majoră a FAO de a contribui la asigurarea echilibrată a hranei pentru cei peste 7,13 miliarde de locuitori ai planetei!

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE