REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Inovaţii Michelin pentru o agricultură durabilă

15/10/2017

0 Comments

 
Picture
Pe 21 septembrie a.c., Michelin, lider în domeniul anvelopelor, în parteneriat cu AIDER (Asociaţia pentru Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă), a organizat în localitatea Coslogeni, judeţul Călăraşi, un eveniment practic pentru a demonstra avantajele utilizării anvelopelor la presiuni corespunzătoare atunci când se lucrează în câmp. Beneficiile se pot traduce prin reducerea compactării solului, economie de carburant şi creşterea productivităţii.
Evenimentul s-a desfăşurat pe terenurile societăţii Tudor 92, adminstrată de dl Arnaud Charmetant, care, în calitate de gazdă, dar şi de preşedinte al AIDER, le-a vorbit fermierilor despre importanţa manifestărilor practice în cadrul cărora agricultorii pot afla multe informaţii utile. „Cu cât avem mai multe schimburi de bune practici, cu atât progresăm mai repede“, a afirmat dl  Charmetant.

În cadrul evenimentul, experţii Michelin au prezentat, printr-o serie de demonstraţii practice, cum folosirea anvelopelor potrivite, cu tehnologii inovatoare încorporate şi o presiune corectă, pot aduce beneficii de impact pentru fermieri şi sectorul agricol. „Michelin consideră că inovaţia este soluţia pentru a face faţă principalelor provocări cu care se confruntă industria agricolă. Avem nevoie de tehnologii agricole care sunt atât productive, cât şi ecologice, protejând mediul şi solul. Atât prin Michelin Ultraflex Technology, dar şi prin toate activităţile sale agricole în jurul lumii, Michelin se concentrează pe o logică şi un scop unic: agricultură durabilă pentru a sprijini mai bine nevoile planetei“, a declarat dna Alexandra Drăgan, operational marketing manager anvelope AGRO Michelin Europa Centrală şi Turcia.

Presiune redusă = compactare redusă = consum scăzut de comustibil

Toate demonstraţiile practice au avut la bază inovaţia revoluţionară Michelin Ultraflex Technology încorporată de anvelopele Michelin pentru utilaje agricole. Această tehnologie permite anvelopelor agricole Michelin să ruleze la presiune scăzută, pentru a îmbunătăţi protecţia solului şi astfel pentru a stimula randamentul culturilor. „Prin această demonstraţie tehnică dorim să arătăm impactul unei presiuni corecte în anvelope asupra consumului de combustibil şi tasării solului. Folosirea unei presiuni corecte în anvelope conduce la o economie substanţială de motorină şi la o reducere a tasării solului pe termen lung“, a susţinut dl Eugen Cîrstea, senior account manager Michelin Central Europe. Michelin a reuşit să creeze anvelope performante care pot lucra şi la presiuni de 0,6 bari, care le face pretabile pentru agricultură deoarece permit o amprentă la sol mai mare, ceea ce înseamnă o compactare mai redusă a solului, un contact mai bun cu terenul, o tractare mai eficientă şi astfel un consum mai redus de combustibil. În cadrul evenimentului s-a putut demonstra că se poate obţine o economie de carburant în cazul folosirii unei presiuni joase în anvelope, de 0,6 bari. Testul a demonstrat că la o tractare de 10 tone şi cu o presiune de 0,6 bari, comparativ cu 2 bari, consumul de motorină a fost cu 11% mai mic. De asemenea, s-a putut demonstra şi beneficiul tasării solului la un grad mai redus în cazul folosirii unei presiuni joase în anvelope, iar amprenta la sol a fost de 75 cm, cu 25 cm mai mare comparativ cu cea rezultată în cazul anvelopele cu presiune de 2 bari. Amprenta la sol poate cauza de fapt o tasare a solului sub consecinţa presiunii exercitată de utilaj. Practic, cu cât amprenta la sol este mai mare, respectiv suprafaţa anvelopei în contact cu solul este mai mare, tasarea solului este mai redusă. Anvelopele Michelin folosite la presiunea recomandată au o suprafaţă de contact mult mai mare cu solul şi astfel reduc tasarea acestuia. Aspectul tasării solului este foarte important pentru agricultori, întrucât acesta influenţează producţia la hectar, ce poate fi redusă cu până la 4% din cauza tasării excesive. De asemenea, printr-o suprafaţă mai mare în contact cu solul, se măreşte tracţiunea şi se micşoreză patinajul, ceea ce determină o economie de carburant. „Fermierii au ca bază de lucru pământul şi au început să îl protejeze din ce în ce mai mult. Mulţi agricultori realizează impactul tasării asupra solului, iar la recoltat majoritatea nu mai permit intrarea cu remorcile sau camioane pe parcele, ci sunt la capul locului. Încep, de asemenea, să acorde importanţă şi transportului de cereale din câmp la ferme şi echipează maşinile cu anvelope performante“, a mai spus dl Cîrstea.

O provocare pentru agricultura la nivel mondial: CREŞTEREA SUSTENABILĂ

Michelin s-a angajat să susţină o activitate agricolă durabilă atunci când a început producţia anvelopelor folosind tehnologii avansate, precum Michelin UltraFlex, care nu are echivalent pe piaţa actuală. Anvelopele ce folosesc această tehnologie limitează compactarea solului şi optimizează randamentul culturilor. Aceste anvelope pot reduce costul de operare datorită reducerii consumului de combustibil şi creşterii duratei de utilizare. Grupul Michelin şi-a mobilizat toată tehnologia în sprijinul agricultorilor, oferindu-le acces la o gamă largă de anvelope cu presiune scăzută care acoperă toate nevoile lor, de la începutul până la sfârşitul ciclului de recoltare: pentru tractoare - Michelin XeoBib, AxioBib, AxioBib 2 şi YieldBib; pentru combine de recoltat - Michelin  CerexBib; pentru pulverizatoare şi echipamente de cultură - Michelin  SprayBib; pentru remorci - Michelin CargoXBib.

Ioan Porumb, director tehnic SC Tudor 92 şi SC Concordia Agro

„Am asistat astăzi la o demonstraţie menită să arate agricultorilor că folosirea anvelopelor agricole Michelin, care au anumite caracteristici, printre care folosirea lor la presiuni foarte mici, asigură câteva avantaje. Celelate tipuri de anvelope lucrează până la 1,2-1,5 bari, iar cele de la Michelin lucrează până la 0,6 bari, sunt special construite pentru agricultură şi pot lucra la presiuni foarte mici, iar pentru noi, fermierii, înseamnă un consum de motorină mai redus şi o tasare mai mică a terenului, ceea ce este un mare beneficiu. Presiune mică înseamnă că suprafaţa de contact dintre anvelope şi teren este mult mai mare şi astfel presiunea asupra terenului este mult mai mică. În condiţiile în care trebuie să lucrăm pe un teren care are o umiditate mai mare, putem intra mai repede în câmp dacă maşinile agricole sunt dotate cu anvelope Michelin, pentru că la presiunea de 0,6 bari avem o tasare mult mai mică. Fără discuţie că toate maşinile agricole care intră în terenul agricol ar fi bine să fie echipate cu acest tip de anvelope agricole şi cu presiunea reglată corespunzător. În cadrul societăţilor noastre, care însumează o suprafaţă de 6.600 ha, maşinile agricole achiziţionate în ultimul an şi jumătate sunt echipate cu acest tip de anvelope, care, într-adevăr, sunt mai scumpe. Noi consumăm circa 350 tone de motorină pe an şi de când am început să acordăm atenţie tipurilor de anvelope, reglajelor corespunzătoare, comasării terenurilor, ajungând astfel să avem parcele de 600-700 ha cu lungimi de 6 km, şi să lucrăm cu utilaje cu lăţimi de lucru foarte mari, am scăzut necesarul de combustibil cu 30-40 tone în fiecare an. Unul dintre motivele pentru care am reuşit să facem economie de combustibil este şi faptul că am folosit anvelope Michelin. În cadrul societăţilor agricole dispunem de tehnică de ultimă generaţie. Sunt dotate cu sisteme GPS, calculatoare etc. Mai mult de 7.000-8.000 de ore de funcţionare nu facem cu un tractor, apoi îl schimbăm. Anii trecuţi am lucrat şi cu tractoare pe şenile, dar faptul că nu sunt doate cu şenile corespunzătoare, rezistente, şi faptul că nu s-a ajuns la performanţa ca ele să aibă cel puţin 4.000-5.000 de ore de funcţionare, nu ne-a mulţumit.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE