REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Întâlniri judeţene pentru identificarea produselor cu potenţial de recunoaştere la nivel european

15/6/2017

0 Comments

 
Picture
În perioada martie-mai a.c. au avut loc în 20 judeţe întâlniri de lucru organizate de către direcţiile agricole, ca urmare a solicitării conducerii MADR, ţinând cont de obiectivul fixat prin programul de guvernare referitor la înregistrarea a 14 produse cu indicaţie geografică până în anul 2020.
Astfel, în judeţele Tulcea, Galaţi, Brăila, Braşov, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mureş, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Botoşani, Iaşi şi Bacău au avut loc prezentări ale legislaţiei europene şi naţionale care reglementează modul de obţinere a recunoaşterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu tradiţie de producere şi cu o calitate superioară. La aceste întâlniri au participat, în medie, 50 de persoane din diferite sectoare de activitate, în principal mici fermieri, producători agricoli, procesatori din domeniul agroalimentar, reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală - GAL, reprezentanţi ai fundaţiilor şi asociaţiilor din domeniu. De asemenea, au fost prezenţi şi preşedinţii Consiliilor Judeţene, prefecţi, primari, directori ai instituţiilor publice deconcentrate (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori de decizie locali care pot determina evoluţii pozitive în dezvoltarea segmentului de produse cu indicaţie geografică. În urma acestor întâlniri a fost identificată o serie de produse cu potenţial de înregistrare pe schemele de calitate europene şi naţionale, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată tulceană cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei etc. Reamintim că în prezent România are înregistrate ca indicaţii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Ţara Bârsei (IGP), Telemea de Ibăneşti (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles respectiv Cârnaţi de Pleşcoi (IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) şi Caşcaval de Săveni (IGP). Tot ca indicaţii geografice protejate sunt înregistrate şi se află într-un proces de verificare şi nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Ţuica de Argeş, Ţuica Zetea de Medieşu Aurit.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE