REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Interes pentru hibrizi de porumb RAGT

15/9/2017

0 Comments

 
Picture
La data de 13 septembrie a.c., compania RAGT Seminţe a organizat în localitatea Cipău, judeţul Mureş, un eveniment în câmp în cadrul căruia fermierii au putut vedea potenţialul hibrizilor de porumb pe care firma franceză îi comercializează, unii deja consacraţi pe piaţa din România, dar şi hibrizi din genetica nouă, cu caracteristici mult îmbunătăţite.   Fermierii au apreciat comportamentul fiecărui hibrid în parte, fenomenul de „stay green“ al acestora, precum şi potenţialul productiv.

Evenimentul din câmp, organizat în colaborare cu firma Agrorom, administrată de dl Aurel Botezat - partener zonal al companiei, s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de fermieri dornici să afle cât mai multe informaţii privitoare la genetica RAGT. Lotul demonstrativ întins pe o suprafaţă de 3,5 ha a cuprins 18 hibrizi de porumb, din grupe de maturitate începând cu 200 şi ajungând până la 600 FAO. „Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerului nostru regional şi a devenit deja tradiţie, fiind al patrulea an de când am început şi sperăm ca prezenţa şi interesul pentru genetica RAGT să fie cât mai mari. Pentru noi, această zonă este foarte importantă pentru că aici cultura de porumb domină şi noi vindem volume destul de însemnate. Dintre hibrizii de top aş aminti: Alexxandra, din grupa 340 FAO, unul dintre cei mai bine vânduţi hibrizi, nu doar la nivel zonal; Winxx, din grupa 350 FA0; Phileaxx, din grupa 380 FAO, precum şi hibridul pentru siloz Faraonixx. Hibrizii RAGT de porumb, încadraţi în grupele 300 până la 360 FAO, au o caracteristică foarte importantă: fenomenul „stay green“, în sensul că rămân verzi chiar şi în condiţii de secetă. Anul trecut, în zona Moldovei, unde a fost o secetă destul de accentuată, s-au obţinut cu hibridul Alexxandra producţii de 7-8,5 t/ha, ceea ce este spectaculos pentru un hibrid din grupa lui de maturitate şi în condiţiile amintite. În lotul demonstrativ, 30% sunt hibrizi noi care vin cu caracteristici îmbunătăţite, în primul rând cu o toleranţă mai mare la secetă. În general, hibrizii RAGT mai au o caracteristică, aceea că rahisul este foarte subţire, ceea ce înseamnă un randament foarte bun, boabe mai mari care pierd rapid apa din boabe şi răspund foarte bine la tehnologie. Aş dori să menţionez un hibrid nou care se pretează foarte bine pentru această zonă, la fel ca Alexxandra, şi anume RGT Lipexx (300 FAO). Prezentăm şi hibrizi rustici, cum este Oxxygen (360 FAO), unul dintre cei mai vechi din portofoliul nostru, pe care îl vom menţine, deoarece se pretează foarte bine pe toate tipurile de sol şi la toate condiţiile de cultură. În regiune au fost probleme mari cu Ostrinia, iar în lotul demonstrativ nu veţi observa atac şi doresc să punctez acest aspect care demonstează că hibrizii RAGT prezintă toleranţă la atacul dăunătorului.  În câmp nu am făcut determinări, dar producţiile se încadrează între 7 şi 12 tone/ha“, a afirmat dl Iulian Popovici, director regional RAGT Seminţe.

Ameliorator multispecii

Începând cu acest an, compania doreşte să se identifice pe piaţa autohtonă de profil ca firmă amelioratoare multispecii, ceea ce înseamnă că poate să ofere agricultorilor români o paletă mai largă de produse, pentru specii diferite, astfel răspunzând nevoii acestora de a-şi diversifica structura de culturi. „În anul 2009, când a fost înfiinţată sucursala RAGT Seminţe, aveam în portofoliu seminţe pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui. În ultimii ani am venit cu genetică nouă pentru tot ce înseamnă cultură mare: porumb, floarea-soarelui, sorg, cereale păioase, soia, mazăre etc. În anul 2017, cel puţin pe vestul ţării, am avut o creştere semnificativă a vânzărilor la soia, după care a urmat sorgul. Sesizăm o cerere din ce în ce mai mare pentru seminţele de cereale păioase. La grâu avem soiuri de top care au dat producţii record. La ferma Agro Cocora, din sudul ţării, s-a obţinut cu soiul Rubisko o producţie de 10,2 t/ha, de pe o solă de 100 ha. În Franţa, RAGT Semences are o cotă de piaţă însemnată la cereale păioase. RAGT Semences Franţa mai produce seminţe pentru culturi furajere şi gazon. Cele mai renumite stadioane din Franţa sunt semănate cu gazon RAGT“, a mai spus reprezentantul companiei. În încheiere, dl Popovici a afirmat că se doreşte o creştere a echipei de vânzări, cu oameni profesionişti, „care să reprezinte compania cu capul sus şi să-şi facă bine treaba pe teren. Pe viitor avem planuri mari de dezvoltare.“ În cadrul manifestării am avut ocazia să vorbesc cu cercetătoarea Iustina Lobonţiu, din cadrul SCDCB Mureş, care a vorbit despre schimbările climatice, impactul acestora asupra agriculturii şi despre importanţa alegerii hibrizilor adaptaţi zonelor respective. „În zona noastră se pretează hibrizi cu perioadă de vegetaţie mai scurtă pentru că suma temperaturilor active pentru porumb este limitată. În cadrul staţiunii testăm şi hibrizi de la SCDA Turda şi, deşi suntem la o distanţă de doar 80 km, condiţiile climatice diferă, iar hibrizii care la noi dau rezultate, acolo nu dau randament.  Pe noi, schimbările climatice ne-au prins pe picior greşit. Nu am pus baza pe cercetare şi astfel nu am reuşit să creăm material biologic care să corespundă acestor schimbări. Încercăm prin metode tehnologice să devansăm semănatul, pentru că în mod normal porumbul germinează la 10 grade Celsius în sol, la adâncimea de semănat, dar sunt hibrizi performanţi de la diferite firme care germinează chiar şi la 6-7 grade Celsius. În cadrul staţiunii avem astfel de experienţe şi din acest punct de vedere suntem optimişti, pentru că evităm temperaturile foarte ridicate şi seceta din lunile iulie şi august“, a afirmat dna Lobonţiu.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE