REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Întreţinerea combinei în extrasezon

15/9/2019

0 Comments

 
Picture
Cum campania de recoltare a culturilor de toamnă se apropie de sfârşit, fermierii ar trebui să ia în calcul şi pregătirea combinelor pentru perioada de inactivitate, astfel încât acestea să fie în bună funcţionare şi în următorul sezon. Pentru a afla câteva sfaturi utile în această privinţă, am stat de vorbă cu Florin Neacşu, director general adjunct al NHR Agropartners.
Curăţarea combinei - o lucrare necesară

Combina reprezintă o investiţie importantă pentru fermieri şi durata de bună funcţionare a acesteia depinde foarte mult de modul în care este întreţinută atunci când nu este utilizată perioade mai lungi. De aceea, după fiecare sezon de recoltat, când există o perioadă de inactivitate mai lungă, combina trebuie să fie întreţinută şi aici sunt câteva elemente de care trebuie să se ţină seama. În primul rând trebuie decuplat hederul şi demontat elevatorul central pentru a se putea face o curăţare a combinei mai uşoară şi completă. Curăţarea combinei de praf, pământ şi toate resturile care au rămas după recoltare este foarte importantă pentru că aceste materiale pot reţine umiditatea, favorizând ruginirea anumitor componente şi pot atrage şobolanii, care reprezintă un pericol foarte mare pentru cablurile electrice sau diverse componente, unele ajungând să fie chiar distruse de aceste rozătoare. Curăţarea începe prin cuplarea batozei pentru ca mizeria şi praful să iasă din combină, apoi se demontează anumite componente pentru ca accesul la părţile interne ale combinei să fie mai facil. Duza pompei de spălat trebuie să fie la o distanţă suficient de mare faţă de partea metalică - la circa 30 cm, astfel încât jetul de apă să nu fie prea aproape ca să exfolieze vopseaua sau să deterioreze diferite componente. Jetul de apă nu trebuie îndreptat direct spre conexiunile electrice sau alte elemente, cum ar fi lagărele cu rulmenţi, şi este bine să fie înclinat la 25-30 de grade faţă de suprafaţa pe care vrem s-o curăţăm. De asemenea, temperatura şi presiunea apei nu trebuie să fie prea mari. Înainte de curăţare trebuie demontate lanţurile şi sitele pentru a le face o pregătire optimă. Mulţi folosesc vaselină pentru gresarea lanţurilor, însă, personal, nu recomand acest lucru deoarece praful intră în vaselină, aceasta devine abrazivă şi apare o uzură exagerată a metalului. Se recomandă o imersare a lanţurilor în seu de oaie sau ulei, se scurg şi apoi se montează înapoi pe combină. Este bine să se verifice curelele şi
întinzătoarele acestora. De regulă ele sunt acţionate cu nişte arcuri care au indicator de lungime. Unele persoane recomandă demontarea sau slăbirea curelelor, adică detensionarea lor, însă având în vedere că în perioada de stocare combinele trebuie pornite din când în când pentru a pune în funcţiune sistemul de aer condiţionat şi pentru a încărca bateriile, această operaţie ar fi în plus. Consider că este mai bine ca aceste curele să rămână în poziţie normală de lucru.

Bateriile ar trebui scoase şi stocate într-o cameră cu umiditate redusă şi cu o temperatură suficient de mare astfel încât să nu se descarce şi să fie încărcate periodic. Dacă rămân pe combină, la o lună sau cel mult două se porneşte motorul şi se lasă să funcţioneze cel puţin o jumătate de oră până la o oră, pentru ca bateriile să se încarce şi sistemul de aer condiţionat să rămână în bună stare de funcţionare.

Atenţie la rezervorul de motorină, şi nu numai

Un element important, pe care majoritatea fermierilor îl ignoră, este păstrarea rezervorului de motorină plin, pentru că altfel poate să apară condens şi apa care se scurge ajunge în motorină, iar apoi în pompa de injecţie putând cauza diverse deteriorări. La combinele care funcţionează cu AdBlue, este necesar ca rezervorul dedicat acestei soluţii să fie gol deoarece la temperaturi de sub minus 10-11 grade Celsius îngheaţă şi poate să provoace defecţiuni. De asemenea, este necesară verificarea cantităţii şi calităţii agentului de răcire (a antigelului), a densităţii acestuia, pentru ca în perioadele reci să nu îngheţe şi apoi să apară fisuri în blocul motor. Pentru protejarea anvelopelor, care din cauza imobilităţii se pot deforma, este bine să fie ridicată combina pe nişte suporţi din lemn, astfel încât să nu rămână întreaga greutate pe roţi. Dacă există o invazie de şoareci sau şobolani, combina trebuie protejată şi să se folosească substanţe chimice care să-i îndepărteze. Cilindrii hidraulici trebuie închişi complet, iar tija care rămâne în exterior să fie unsă cu vaselină, iar toate lagărele combinei să fie gresate foarte bine pentru ca pe toată perioada în care combina nu este utilizată acestea să fie protejate şi să nu apară rugină sau să se deterioreze. În cazul în care sunt anumite părţi ale maşinii care rămân descoperite, în special motorul sau ţeava de eşapament, se vor lua măsuri pentru a se evita intrarea zăpezii şi a apei. În perioada de stocare sau în momentul pregătirii pentru noul sezon trebuie făcută şi conversia combinei care a fost echipată pentru floarea-soarelui sau porumb, pentru cereale păioase (înlocuirea sitelor, grătarului şi hederului).

Un inventar al pieselor necesare

Tot cu ocazia pregătirii combinei pentru stocare, în perioada de neutilizare este bine să fie demontate toate piesele consumabile care prezintă uzură - de exemplu, cuţitele de la tocătorul de paie, şi să se facă o listă cu tot ce necesită înlocuire, astfel încât piesele să fie comandate din timp, dar şi pentru a beneficia de preţuri promoţionale. Când se stabileşte ce piese sunt necesare este important să ni se comunice modelul şi seria combinei pentru o comandă exactă. Recomandarea noastră este să se folosească tot timpul piese originale, care sunt garantate de producător, au garanţie dacă sunt montate de un atelier specializat sau de un specialist al importatorului, pentru că de multe ori piesele after market, care provin de la producători necunoscuţi, pot să cauzeze defecţiuni grave ale combinei. Până la urmă, economia pe care încercăm s-o facem se transformă în pierdere. De mai mulţi ani, la NHR Agropartners avem un program de inspecţie gratuită a combinelor şi tractoarelor pe perioada de iarnă, când identificăm piesele care trebuie înlocuite pentru ca maşinile să fie în bună stare de funcţionare pentru sezonul următor. În această perioadă avem şi promoţii la piesele respective, montăm piese care necesită oameni specializaţi. De regulă se comandă în perioada iernii, piesele se aduc în primăvară, în luna martie, iar plata lor se poate face după 30 de zile de la livrare. Achiziţia pieselor de schimb o facem din depozitele producătorilor produselor pe care noi le comercializăm, aflate, în special, în Germania şi Marea Britanie. Ca o paranteză, menţionez că pentru comenzile în regim de urgenţă, adică pentru piesele care nu sunt pe stoc, precum şi pentru intervenţiile de service efectuate în weekend nu aplicăm majorări de preţ. Tot în perioada de extrasezon venim cu oferte speciale şi pentru achiziţia de maşini agricole noi, care presupun un avans minim sau chiar fără avans, plata primei rate anul următor, dobânzi mici şi perioadă de garanţie extinsă. Anul acesta am avut un proiect cu 4 ani garanţie la combine, pe care vrem să-l continuăm.

Achiziţii mai slabe la combine în 2019

În privinţa vânzărilor de tractoare, combine şi utilaje agricole pot să spun că anul acesta au decurs bine, dar nu au fost la nivelul aşteptărilor noastre. Părerea mea este că la nivelul ţării a fost o uşoară scădere a numărului de combine vândute. La tractoare şi echipamente efectul s-a simţit mai puţin. A fost un an atipic, cu secetă puternică în toamnă, iar cultura de rapiţă, în general, nu a răsărit sau a răsărit necorespunzător şi foarte multe suprafeţe au fost întoarse şi semănate cu alte culturi. Pentru că anul acesta grâul a răsărit târziu, chiar a înfrăţit în primăvară, foarte mulţi fermieri au avut reţineri în a achiziţiona combine. În plus, suprafeţele semănate în primăvară au crescut, iar campania de recoltare a culturilor prăşitoare este, de regulă, mai lungă decât cea de la păioase, dar presiunea asupra combinelor a fost mai redusă şi astfel i-a determinat mai puţin pe agricultori să facă investiţii în combine. Pe piaţă, nevoia de combine şi de maşini agricole, în general, este încă mare. Sunt fermieri cu suprafeţe mici care se orientează să achiziţioneze combine pentru că au ajuns la concluzia că este mai bine să aibă propria maşină pentru a recolta la momentul optim, decât să aştepte un prestator de servicii care vine abia după ce termină treaba lui. Fiecare zi de întârziere duce la pierderi de producţii. Nevoia rămâne în continuare mare şi pentru că multe combine care au fost achiziţionate prin programele SAPARD şi FEADR au ajuns la o anumită perioada de utilizare, fermierii se gândesc deja sa le înlocuiască. Sper că rezultatele obţinute de fermieri în anul acesta mai dificil au fost destul de bune şi vor putea să facă investiţiile amânate în perioada care urmează. Le doresc putere de muncă, optimism şi profit maxim pentru sezoanele următoare!

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE