REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Investitia in ingrasaminte de calitate – un pas spre eficienta

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
În cadrul unui seminar organizat la Ploieşti, la sfârşitul lunii ianuarie, Timac Agro România a susţinut o prezentare privind condiţiile actuale ale pieţei şi importanţa fertilizării culturilor agricole.


Pe plan internaţional, preţurile la principalele produse agricole sunt în creştere, în principal datorită scăderii stocurilor mondiale de cereale şi cererii crescute de materii prime pentru producerea de biocombustibili. Totodată, cererea prea mare în raport cu producţia determină creşterea preţului de piaţă. Un astfel de caz, cu răsunet pe piaţa internaţională, a avut loc în vară când producţia de grâu din Rusia a fost compromisă din cauza secetei puternice, iar preţul a cunoscut o creştere semnificativă.

Context internaţional favorabil pentru cereale
În contextul unei bune perspective pentru producţia din acest an, investiţia în tehnologia de cultură cu scopul obţinerii unor producţii mai mari este profitabilă.
La grâu preţul este în continuă creştere, la floarea soarelui se menţine ridicat, iar în cazul porumbului acesta a crescut cu 65% faţă de anul trecut. O anumită influenţă asupra preţului porumbului îl are şi cerinţa pentru bioetanol.
Pe piaţa internaţională există deja contracte încheiate la un preţ de 450 euro/tonă la rapiţă, respectiv de 200 euro/tonă  la porumb.
Evoluţia favorabilă a preţurilor de valorificare permit perfecţionarea tehnologiei de cultură, iar aceasta nu poate fi realizată fără aplicarea unor îngrăşăminte chimice de calitate.
„Se poate interveni asupra creşterii capacităţii de înfrăţire a plantei şi dezvoltării masei vegetative pentru o fotosinteză mai bună. Plantele verzi vor avea timp să acumuleze substanţe în bob şi să dea producţii ridicate”, a afirmat dna Banu, business developer Timac Agro România.
Asigurarea elementelor nutritive de care cultura are nevoie ocupă un rol important în tehnologia de cultură. De aceea, în cadrul evenimentului au fost prezentate soluţii de fertilizare la culturile de grâu, rapiţă, porumb, floarea soarelui.
La cultura grâului s-a discutat despre importanţa aplicării azotului în funcţie de necesarul plantei. 20% din cantitatea de azot este consumată în perioada de la semănat până la faza de înfrăţire, 70% după înfrăţire până la burduf şi 10% de la înflorire şi până la umplerea bobului. Un fertilizant care sa fie capabil sa elibereze treptat azotul ar fi o alegere buna pentru fiecare fermier.
Este foarte important ca plantele sa beneficieze în mod constant de aportul de azot, iar acesta să devină disponibil în funcţie de necesităţile plantei.
La grâu, în prima fază se va acorda o importanţă deosebită dezvoltării culturii, a sistemului radicular, pentru că planta trebuie să reziste la frig şi să înfrăţească. Pe masură ce planta se dezvoltă trebuie ajutat procesul de fotosinteză care determină o bună  absorbţie a substanţelor nutritive şi înflorirea.
La rapiţă, suprafaţa cultivată este în creştere, asta şi datorită faptului că preţul de valorificare este unul satisfăcător. În 2010, acesta a fost de 1,1 Ron/kg. Producţia depinde în mare masură de ramificarea plantei, de aceea e foarte important ca în primavară cultura să pornească bine în vegetaţie. După iarnă, este important să se intervină pentru dezvoltarea sistemului radicular. Aplicarea unui biostimulator radicular, în această perioadă, poate fi o alegere bună. În privinţa necesarului de azot, rapiţa foloseşte, din cantitatea totală administrată, cca 30% în prima perioadă de vegetaţie şi 50% în faza de înflorire.
Porumbul, de asemenea, are nevoie de  un sistem radicular bine dezvoltat, de azot disponibil pe toată perioada de vegetaţie şi de aport de fosfor.
Soluţiile de fertilizare prezentate de Timac, vin să satisfacă toate cerinţele plantelor de cultură vizavi de elemente nutritive.
În finalul evenimentului, ing Nicoleta Banu a prezentat produsele Sulfammo 30 şi Sulfammo 25. La primul îngrăşământ, au fost enumerate următoarele puncte forte: pierderi minime prin levigare sau volatilizare; aport de magneziu şi sulf pentru acţiune sinergică; nu acidifiează protejând astfel solurile şi viaţa microbiană; N-Pro asigură absorbţia şi transformarea azotului.
Sulfammo 25 combină rapiditatea azotului nitric cu eficienţa azotului amoniacal, are un aport generos de sulf pentru culturile cu necesar ridicat şi un aport de magneziu pentru o fotosinteză eficientă şi produ

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE