REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Invitaţie la dialog pentru o agricultură durabilă

15/12/2018

0 Comments

 
Picture
Din dorinţa de a face cunoscută activitatea pe care o desfăşoară şi crezul care o animă, Bayer România a organizat, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat jurnaliştilor din presa agricolă - Bayer Media Fair. Întâlnirea a constat într-un dialog constructiv privitor la contribuţia companiei la o agricultură sustenabilă şi la asigurarea unei vieţi mai bune, fără impedimentul lipsei de acces la hrană şi la resurse
Societatea va trebui sa îmbrăţişeze inovaţia în agricultură 

Pentru Bayer, anul 2018 este marcat de achiziţia companiei americane Monsanto, care i-a permis ocuparea unei poziţii de lider la nivel mondial în industria agricolă. Compania germană a înregistrat în 2018 creşteri în toate domeniile de activitate, nu doar în cel agricol. Poziţia importantă de care se bucură la nivel global nu este însă lipsită de responsabilităţi, una dintre cele mai importante fiind aceea de a-şi aduce aportul la producerea hranei pentru populaţia în creştere a omenirii. Pascal Cassecuelle, director general Bayer Crop Science România, a afirmat că până în 2050, când se estimează că populaţia Terrei va număra 10 miliarde de locuitori, mai sunt doar 32 de cicluri de cultură. Creşterea demografică va exercita o presiune ridicată asupra producţiei agricole, care va trebui să crească pentru a satisface nevoia de alimente. În acest context, România poate juca un rol deosebit, având în vedere că ocupă locul 6 în UE raportat la suprafaţa agricolă. Din păcate, randamentele agricole autohtone rămân în continuare mici faţă cele înregistrate la nivel european. „România este una dintre puţinele ţări din Europa care şi-ar putea dubla producţia agricolă, dar acest lucru va fi posibil numai cu ajutorul inovaţiei“, a afirmat Cassecuelle.

Pentru a putea aduce inovaţia în agricultura europeană, nu doar în cea locală, este nevoie însă de o societate care s-o susţină şi să nu fie suspicioasă în legătură cu modul în care se obţin produsele agricole. Potrivit unui studiu, majoritatea repondenţilor sunt gata să priveze fermierii de folosirea noilor metode inovatoare. Există o serie de concepţii greşite privitoare la modul în care se face agricultură, iar singura cale pentru a le combate este prin educare, prin furnizarea de informaţii corecte venite din partea celor care activează în industrie pentru că, până la urmă, scopul tuturor este unul comun. „Construim viitorul agriculturii pentru agricultori, dar şi pentru consumatori şi planetă“, a mai spus directorul general al Bayer Crop Science România. Pentru a demonta unele îndoieli referitoare la siguranţa alimentară, Florin Marian, director de dezvoltare produs, a avut o prezentare în acest sens. Mitul conform căruia reziduurile contaminează alimentele, iar consumul acestora este periculos este fals, deoarece industria a făcut progrese importante care au condus la existenţa unui conţinut maxim admis de reziduuri de doar 0,01 mg/kg produs, ceea ce ar corespunde dizolvării a patru cuburi de zahăr într-o piscină olimpică. Anual, peste 67.000 de produse alimentare sunt analizate din punct de vedere al conţinutului de reziduuri. Progresele în aceasta direcţie vor continua, însă până la urmă „numai doza stabileşte ceea ce este toxic sau nu“, aşa cum spune şi unul dintre citatele lui Paracelsus. Orice aliment folosit în exces este dăunător. Consumul a 100 de ceşti de cafea pe zi poate să omoare un om, iar exemplele pot continua. Pentru industria de protecţia plantelor stabilirea dozelor de aplicare şi a recomandărilor de utilizare au loc în urma unui amplu proces de cercetare şi studiere. Sunt necesari cel puţin 9 ani pentru ca o substanţă activă sa fie descoperită şi înglobată într-un produs care să răspundă nevoilor piaţei. Siguranţa alimentară este strict reglementată, iar produsele de protecţia plantelor (ppp) sunt omologate numai dacă sunt sigure. Citirea etichetei şi respectarea instrucţiunilor de utilizare sunt măsuri de bază pentru siguranţa utilizatorilor şi protecţia mediului înconjurător. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul folosirii glifosatului - o substanţă activă care a generat discuţii aprinse la nivel european. Substanţa a fost reanalizată şi a primit aviz pozitiv pentru a fi folosită în continuare în agricultură.

Conform unui studiu, în bere s-au descoperit reziduuri de glifosat, însă potrivit lui Bogdan Soare, Sales Manager Roundup pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, doza minimă nocivă este atinsă doar atunci când sunt consumaţi 1.000 litri/zi! Glifosatul se utilizează în agricultură de mai bine de 40 de ani, cu rezultate foarte bune. Monsanto este compania care l-a lansat pe piaţă, iar din anul 2000 a ieşit de sub patentul său. Actualmente, compania a înglobat substanţa activă în produse de top, cu formulări de ultimă generaţie, precum Roundup® Classic Pro şi Roundup® Energy. „Este o substanţă activă folosită în peste 160 de ţări, iar fermierii au adoptat această tehnologie ca o necesitate, nu ca pe un lux“, a susţinut specialistul. Glifosatul reprezintă un instrument viabil cu care fermierii pot lupta cu buruieni precum stuful sau ambrozia. Specialistul a recomandat ca glifosatul să fie utilizat conform instrucţiunilor prevăzute în fişa tehnică a produsului. „Dezvoltarea rezistenţei buruienilor la substanţa activă este generată de unele greşeli ale fermierilor, de nerespectarea unor restricţii legate de temperatură, doză, talia buruienilor etc., însă astăzi în România nu există o plantă rezistentă la glifosat dacă se respectă recomandările de pe etichetă.“

Revoluţia digitală în agricultură 

Digitalizarea agriculturii a fost o altă temă abordată în cadrul manifestării şi susţinută de Octavian Chihaia, Climate Activation Lead pentru Europa, care a spus că soluţiile digitale reprezintă o nouă revoluţie în agricultură, iar folosirea acestora permite luarea celor mai bune decizii, deoarece pune la dispoziţia agricultorilor o serie de date precise referitoare la lucrările specifice, ceea ce contribuie la eficienizarea acestora. Monsanto a pătruns pe piaţa serviciilor digitale în urma achiziţiei în 2016 a companiei americane Climate Corporation, iar acum propune agricultorilor utilizarea platformei agricole digitale Climate FieldView, care a fost lansată în Europa în urmă cu doi ani, iar pentru România va fi operaţională începând cu anul următor. Platforma integrează toate datele dintr-o fermă, oferind informaţii preţioase pentru a optimiza practicile agronomice. Se pot obţine informaţii despre fiecare solă lucrată astfel încât să fie luate cele mai potrivite decizii referitoare la norma de îngrăşăminte chimice sau a celei de seminţe astfel încât productivitatea agricolă să crească. „Constat că fermierii au un apetit din ce în ce mai mare pentru a aplica soluţii moderne, pentru a folosi produse performante şi a acumula informaţie“, a spus Chihaia. Soluţiile digitale au fost îmbrăţişate de companie şi în activitatea sa de producţie a seminţelor. În urmă cu 3 ani, la staţia de la Sineşti, judeţul Ialomiţa (cea mai mare staţie din Europa), Monsanto a implementat tehnologia semănatului cu normă variabilă. Conform lui Eugen Diaconu, Dekalb Field Operations Country Lead, această metodă a contribuit la creşterea producţiei cu aproximativ 500 kg/ha şi la economii de inputuri (seminţe,  pesticide, apă etc.). Tehnologia a fost extinsă chiar şi la lucrările fitosanitare efectuate în loturile de hibridare. Staţia are o producţie medie de seminţe de porumb de 2 milioane de saci pe an, din care 30% rămân în România. În cadrul staţiei se efectuează 15 tratamente cerute atât de ţările din Europa, cât şi de cele din afara ei. Seminţele sunt comercializate în 20 de ţări. Pentru România, seminţele de porumb vor fi tratate cu produsul biochimic Acceleron, care conţine un fungicid şi un biostimulator. „Seminţele tratate cu acest produs asigură un plus de producţie de 1 tonă/ha“, a afirmat Diaconu.

Evenimentul dedicat jurnaliştilor a oferit prilejul de a afla ultimele noutăţi pe care compania doreşte să le facă cunoscute pentru anul 2019. În materie de seminţe, vor fi lansaţi trei hibrizi de porumb cu potenţial ridicat de producţie, iar seminţele vor fi tratate cu Acceleron. Din categoria produselor de protecţia plantelor, „vârful de lance“ va fi produsul Aviator Xpro, un fungicid de top destinat combaterii unui spectru larg de boli în culturile de cereale păioase.

Cuvântul de încheiere i-a revenit lui Pascal Cassecuelle care a subliniat, încă o dată, nevoia unei transparenţe mai mari şi a unui dialog real între toate componentele societăţii pentru a înţelege mai bine cum putem contribui la o agricultură modernă şi durabilă, capabilă să asigure hrana necesară viitoarelor generaţii.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE