REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Ion Florescu, INS: 3,6 hectare este media unei exploataţii agricole

15/2/2015

0 Comments

 
Picture
Potrivit rezultatelor Anchetei Structurale în Agricultură 2013-2014, informaţii date publicităţii la sfârşitul lunii ianuarie 2015, România este cel mai mare cultivator de porumb şi floarea-soarelui la nivelul Uniunii Europene, având mai mult de o pătrime din suprafaţa totală înregistrată în cadrul UE (2,5 milioane hectare). Datele existente la sfârşitul anului trecut relevau că ţara noastră a obţinut în 2014 o recoltă de porumb de 10,8 milioane de tone, în urcare de la 10,6 milioane de tone cât se înregistrau cu un an în urmă. „România este cel mai mare cultivator de porumb (...) şi de floarea-soarelui la nivelul Uniunii Europene (UE), având mai mult de o pătrime din suprafaţa totală înregistrată în cadrul UE (...)“, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele INS.
PictureFOTO: Ion Florescu, director general INS
Deşi deţinem primele locuri în topul suprafeţelor însămânţate cu porumb, randamentele la hectar sunt foarte mici faţă de cele din Germania, Franţa, Marea Britanie, spre exemplu, „chiar şi de 2-2,5 ori“, recunoştea la rândul său Ion Florescu, director general al INS.

Că stăm prost la randamentele la hectar mărturisea chiar şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în luna septembrie a anului trecut. „Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia există un randament de 11 tone la hectar“, afirma ministrul Agriculturii. La nivelul anului 2002, exploataţiile agricole fără personalitate juridică deţineau peste 80 la sută din suprafaţa cultivată cu porumb, iar exploataţiile agricole cu personalitate juridică numai 20%. Pe parcursul perioadei 2002- 2013 a avut loc o creştere a suprafeţei cultivate cu porumb de către exploataţiile agricole cu personalitate juridică şi, în acest moment, ponderea acestora în total se situează la 32 de procente.

Cifra magică: 3,6 milioane de exploataţii agricole, media pe exploataţie... 3,6 ha!


Dacă este să urmăm aceeaşi tentă pozitivistă prezentată de oficialii INS cu ocazia publicării rezultatelor Anchetei Structurale în Agricultură 2013-2014, „amplă cercetare statistică intercenzitară, de natură să ofere informaţii relevante privind situaţia de fapt a agriculturii româneşti“, ţara noastră are un alt atu: deţine cel mai mare număr de exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene. „La nivelul României sunt peste 3,6 milioane de exploataţii agricole cu sau fără personalitate juridică. (...) Ţara noastră deţine cel mai mare număr de exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene (...) peste 30%. (...) Italia deţine 13,2 la sută din numărul total de exploataţii de la nivel comunitar.

Pe locul II se află Polonia, cu 12,3%, şi Spania, cu 8,1 procente. Aceste cifre sunt calculate pe baza rezultatelor de la ultimul recensământ general agricol din 2010; încă nu există cifre oficiale cu privire la ancheta structurală din 2013, dar cu siguranţă valorile obţinute acum nu sunt foarte diferite, întrucât perioada care s-a scurs nu este foarte mare“, a precizat şeful INS în cadrul conferinţei. Din aceleaşi date ale Institutului Naţional de Statistică, colectate şi agregate în Ancheta Structurală în Agricultură, în perioada 2007-2013 s-a constatat o creştere a suprafeţei agricole utilizate la nivelul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică, în condiţiile în care are loc o scădere a acestei suprafeţe la nivelul exploataţiilor fără personalitate juridică. Datele INS relevă că la nivelul României media pe o exploataţie agricolă este de 3,6 hectare. Specialiştii Institutului recunosc că s-a constatat o majorare a dimensiunii medii a exploataţiei agricole în perioada 2002-2013, dar valoarea obţinută este cu mult mai mică decât media la nivelul Uniunii Europene.

„Media pe o exploataţie la nivelul UE este de patru ori mai mare decât în România. În Cehia, media pe o exploataţie este de 152 de hectare, în Franţa este de aproape 54 ha, în Marea Britanie este de 90 ha, Germania în jur de 56 ha, Italia 79 ha şi Spania, cu o valoare mult mai mică decât ţările pe care le-am amintit“, a declarat, cu ocazia conferinţei, preşedintele INS, care a mai adăugat că exploataţiile cuprinse între 2 şi 5 ha reprezintă aproximativ 20 la sută din numărul total şi deţin circa 30 la sută din suprafaţă.

Ionel VĂDUVA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE