REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

IPSO Agricultură a adus în România două modele de combină destinate fermierilor mici

15/3/2015

0 Comments

 
Picture
W330 şi W440 sunt noile vedete ale celor de la IPSO Agricultură, două combine special create pentru producătorii agricoli care deţin suprafeţe mici, repartizate pe mai multe sole de dimensiuni reduse. Anul trecut, unul dintre modele - W440 - a poposit în exploataţia dlui Niculai Bereza, fost consilier superior al DSVSA Tulcea şi medic veterinar. După o testare intensă, de care a beneficiat atât din partea familiei sale, cât şi a personalului IPSO, fermierul nu a mai vrut să returneze combina, ci a dorit s-o cumpere imediat.
Şi ai şi de ce să investeşti într-o astfel de maşinărie. Cu un consum bazat pe sistemul de alimentare cu carburant direct din cisternele monitorizate şi deţinute de Bereza, unul de aproximativ 11 litri la hectar, respectiv la un preţ de aproximativ 120.000 de euro, veterinarul tulcean a considerat investiţia în W440 o reală afacere. Dar consumul nu a fost însă singurul atu observat de producătorul agricol tulcean. Este bine să ai aer condiţionat într-o combină cu doar şase căişori şi... 250 de cai putere! „W440 a fost condusă de către mine şi de soţia mea; de fapt, noi suntem combainerii.

Avem două combine John Deere W540, iar pe aceasta am avut-o doar în teste. În ceea ce priveşte productivitatea, calitatea seminţelor recoltate, nu există nici o deosebire între acest utilaj agricol şi celelalte pe care le am eu în exploatare. Deosebirea poate fi probabil numai de preţ. Confortul este foarte bine asigurat, cu aer condiţionat, scaun ergonomic, cu reglajul volanului, toate comenzile electronice la bord şi, ceea ce este interesant, construcţia ei duce la un confort formidabil; nu este obositoare, nu este zgomotoasă. (...) După ce am folosit-o o campanie întreagă, am avut ferma intenţie să n-o mai dau. Nu fac reclamă combinei John Deere W440, dar asta a fost intenţia, să n-o mai dau, s-o opresc şi s-o plătesc. N-am reuşit. (...) Consumul său nu a depăşit 11 litri de motorină la hectar, la o producţie de orz şi grâu de şase tone la hectar“, a declarat Bereza Niculai, administratorul SC Biovet SRL din Tulcea, producător agricol care exploatează aproximativ 1.000 ha de orz, orzoaică, grâu, porumb, coriandru şi floarea-soarelui.

Dar cum s-a ajuns la această configurare? Circulă vorba prin târg că doar utilajele mari sunt profitabile, tocmai pentru că pot lucra suprafeţe însemnate în scurt timp. Ce facem însă cu cei care au sole şi de câţiva ari? Cum intră o combină mare într-o solă care are ca zonă de acces doar un podeţ? Răspunsurile au fost date chiar de către Radu Meşină, specialist produs în cadrul IPSO. Potrivit spuselor sale, dacă până în prezent, firma la care lucrează s-a adresat exclusiv fermierilor mari, de această dată s-a căutat o deschidere şi către producătorii de nivel mai mic, către cei care au sole cu dimensiuni reduse, exact către modelul de fermier pe care doreşte să-i susţină actuala guvernare. De multe ori, a continuat el, cei care au sole foarte mici, care variază între 70-80 de ari, nu-şi permit să închirieze combine mari, exact din cauza aceasta şi nu au cum să achite o combină şi să lucreze cu un utilaj de mari dimensiuni şi capacităţi. „Să ne gândim în primul rând la ceea ce înseamnă fermierul de nivel mic şi mijlociu. Nu trebuie să uităm un lucru, şi anume condiţiile în care lucrează el. Nu avem încă o legislaţie care să permită reunirea solelor.

Avem producători agricoli care lucrează 50-100 ha, iar alţii 150-200 de hectare, în mai multe locaţii. Am văzut fermieri care lucrau 150 ha şi cea mai mare solă a lor era de 20 ha, restul fiind fragmente de 1/2 ha, 1/4 ha, câţiva ari. Ce combină ar putea să se plieze pe nevoile unui astfel de producător agricol, astfel încât să nu intre pe grâul vecinilor? Să poată intra pe un podeţ? Să poată avea acces? Nu aveam o posibilitate înainte de apariţia combinelor W330 şi W440“, a declarat Radu Meşină pentru grupul Agrimedia/Agrikultura.ro.  Şi Meşină a exemplificat de ce un fermier mic ar trebui să aibă o astfel de combină. Când într-un utilaj mare rămân la un recolat doi sau trei saci cu grâu, cantitatea aceasta înseamnă mult pentru un fermier cu posibilităţi limitate.

„Să luăm în calcul cazul unui fermier care are 70 de ari, ca să revin la această cifră neplăcută pentru ei. Am vizat această suprafaţă pentru că sunt foarte mulţi în situaţia asta, mai ales în zona Moldovei, în zona Tulcei, oameni care şi-au păstrat o suprafaţă mică, de subzistenţă, pentru ei, restul fiind dat asociaţiei, cooperativei. În momentul în care intri cu o combină mare pe suprafeţele lor, pe lângă toate problemele pe care le au, mai apare şi cea legată de cât grâu rămâne în utilajul acela; este posibil să rămână doi-trei saci acolo. Pentru un fermier mic, cantitatea aceasta este foarte mare“, a mărturisit specialistul IPSO.

Conform spuselor sale, firma a căutat să vină în întâmpinarea producătorilor agricoli de nivel mic şi şi-au propus să aducă în piaţă două modele de combină, una pe cinci scuturători, la o putere de 216 cai, şi o combină pe şase scuturători, „deci o combină mai mare“, la 250 de cai putere. „Toate dotările care sunt la modelul W440 sunt unele de top. (...) A fost o combină pe care noi am testat-o în ţară, în Tulcea, în Botoşani, în Buzău. N-am primit decât cuvinte de laudă pentru ea din partea fermierilor. (...) Nouă, celor de la IPSO, ne-au plăcut condiţiile de întreţinere, condiţiile de stocare pe perioada de iarnă“, a precizat Meşină.

Ce pregătire trebuie să aibă un combainer? Cum ajungi să cunoşti un astfel de utilaj?

Cum era şi normal, ca jurnalişti, l-am întrebat pe Meşină ce facem cu pregătirea oamenilor. Nu oricine permite unor tineri să se urce pe un astfel de utilaj, care depăşeşte ca preţ 120.000 de euro, iar şcoala românească nu mai pregăteşte noi mecanizatori. Răspunsul a fost simplu: nu livrăm combina fără a şcolariza gratuit personalul!

„Odată cu livrarea combinei, noi realizăm şi formarea a doi operatori. În plus, noi suntem deja în studiu, în unele zone deja am demarat un proces de formare a operatorilor, a mecanicilor agricoli. Formarea a doi operatori este un lucru pe care noi îl realizăm gratuit. Şcolarizarea începe cu o formare statică, când cursantul ia cunoştinţă cu combina timp de o zi, o zi şi jumătate, la sediile noastre. Apoi, un tehnician de service cu experienţă merge împreună cu acesta la punerea în funcţiune în prima zi de recoltare şi stă cu combainerul în cabină până în momentul în care are toate reflexele formate, indiferent că este vorba de 1/2 oră, o oră sau o zi“, a conchis Radu Meşină.

Un alt fermier prezent la eveniment, un colaborator apropiat al John Deere - fermierul Gheorghe Enescu Laurenţiu - a spus că el acordă o mare atenţie pregătirii tinerilor mecanizatori (combaineri), asfel încât să reducă la maximum eventualele pierderi. În opinia sa, un bun mecanizator ar trebui să cunoască foarte bine utilajele, ar trebui să aibă o adevărată „relaţie mecanizatorutilaj“, să se cunoască reciproc. „Când se urcă în utilaj, tânărul combainer să ştie exact cum trebuie realizată o anumită lucrare, cum să abordeze un teren accidentat, un consum mai mare, iar seara să sufle filtrele, să asigure vaselina necesară şi un combustibil de calitate şi să nu pună apă în loc de motorină sau ulei. (...) Noi avem utilajele noastre, nu lucrăm cu terţi. În ultimii cinci ani am investit în jur de 400.000-500.000 de euro în utilaje agricole, şi nu întotdeauna cu credit bancar“, a precizat Gheorghe Enescu Laurenţiu, administrator al SC Agromec Săruleşti SA, judeţul Călăraşi. Enescu lucrează în prezent 1.050 ha, în jur de 600 ha păioase (orz şi grâu), iar restul prăşitoare - porumb şi floarea-soarelui, iar de la anul, spune el, şi leguminoase - mazăre şi soia.

Combinele W330 şi W440 ating o viteză de recoltare similară cu cea a altor combine mai mari

Versatile, fiabile, cu o putere sporită a motorului şi uşor de întreţinut, modelele W330 şi W440 reprezintă o gamă de combine compacte de dimensiuni reduse destinate fermelor mici, cu o suprafaţă maximă de 150 ha, şi sunt potrivite atât pentru sole mici, cât şi pentru sole medii (2-60 ha). Datorită prezenţei bătătorului de spice netreierate, care reduce încărcarea suplimentară a bătătorului, scuturătorului şi a sitelor, un element de exclusivitate pentru aceste două modele, combinele W330 şi W440 ating o viteză de recoltare similară cu cea a altor combine mai mari, păstrând însă o manevrabilitate crescută. Prezenţa prebătătorului şi existenţa sistemului activ de separare a spicelor netreierate sunt şi ele elemente de noutate şi exclusivitate aduse de combinele W330 şi W440.

„Combina W330 are o putere de 216 CP şi este dotată cu un prebătător şi cinci scuturători. Creată pentru a răspunde cerinţelor agricultorilor ce îşi doresc nu numai o maşină puternică, ci şi compactă, combina W330 se adaptează perfect regiunilor caracterizate de sole cu drumuri înguste. Sistemul de prebătător creşte capacitatea de batere a combinei cu 20%. Cu un contrabătător situat sub sistemul de prebatere reglabil din cabină, independent de contrabătătorul principal, W330 dispune de un sistem de separare foarte eficient, care-i permite operatorului să reacţioneze la schimbarea condiţiilor de recoltare, reducând cantitatea de pleavă pe sitele de curăţire“ se arată într-un material de prezentare al celor de la John Deere. Combina W440 are o putere de 253 CP şi este echipată cu şase scuturători, recoltând cu uşurinţă atât în sole de 1 ha, cât şi în sole de 50 ha. Modelul beneficiază de reglare a unghiului dintre bătător si contrabătător pentru creşterea calităţii seminţelor, dar şi a performanţelor combinei.

Întreţinerea uşoară este unul dintre avantajele majore ale combinelor W330 şi W440. Scuturătorii sunt echipaţi cu funduri demontabile din oţel inox, iar masa de preparare poate fi demontată şi extrasă fără chei speciale. Sitele pot fi demontate în mai puţin de 10 minute, iar melcii cu carcase demontabile, precum şi ferestrele mari de acces, uşurează operaţiunile de întreţinere periodică, permiţând o curăţare completă a maşinii. Totodată, sitele de curăţire cu suprafaţă mare şi orificii reglabile asigură seminţe de calitate superioară. Performanţele combinei pot fi vizualizate în orice moment din interiorul cabinei, echipată cu o consolă prevăzută cu un monitor tactil. Meniul este în limba română. Fiecare arbore de antrenament este prevăzut cu o serie de senzori, care, în funcţie de comenzile operatorului, declanşează o stare de alertă pentru a evita înfundarea combinei.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE