REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

IPSO Agricultura - demonstratie cu tehnica performanta

15/6/2013

0 Comments

 
Picture
În judeţul Buzău, în localitatea Căldărăşti, IPSO Agricultură a organizat o demonstraţie practică cu combina JD S660 i, combinatorul Swifter SE, marca Strom-Bednar, şi maşinile de erbicidat John Deere, modelele 732 şi 4730.

Specialistul pe partea de combine, dl Radu Meşină, a descris combina S 660 i, cu flux axial, ce face parte din seria S lansată anul trecut. Din acest an, producţia a fost demarată şi în Germania, deoarece înainte erau aduse din SUA. S-a început cu prezentarea hederului de 7,6 m lăţime de lucru, precizând faptul că maşina de recoltat poate fi echipată cu heder de până la 10,7 m, iar pentru antrenare există un singur cadran. Hederul are o lamă de oţel inoxidabil pentru a fi protejată de intemperiile vremii atunci când nu se lucrează cu combina. În privinţa vitezei de lucru, reprezentantul firmei a afirmat că aceasta este de 7,5-8 km/oră la o cultură de grâu de 6 tone/ha, iar consumul de motorină per tonă este de 2 litri. La o cultură de porumb de 10 t/ha, viteza de recoltare este de 11 km/h şi consumul de motorină de 1,1-1,2 l/tonă. Combina are un buncăr de capacitate mare, de 11.000 de litri. „La acest gen de combine, important este să avem un tub foarte bun de descărcare, lung şi cu diametru mare. Tubul maşinii are o lungime de 6,9 m, însă se poate plia. Toate combinele JD, indiferent de model, sunt dotate cu tocător cu deflectoare, acţionate electric din cabină. MotoruI respectă normele de poluare Tier IV B, echivalent Euro 5 la autoturisme, şi fucţionează doar pe motorină, nefiind nevoie de vreun aditiv care să conducă la costuri suplimentare”, a afirmat dl Meşină.

Acesta a mai spus că maşina de recoltat nu este echipată cu sistem centralizat de gresare deoarece costul sistemului pe care trebuie să-l plătească clientul nu se justifică: „Mai mult de o dată pe săptămână nu lucraţi la ea şi sunt doar 8 puncte de gresat, ce nu poate să vă ia mai mult de 5 minute. Nu cred că este necesar un astfel de sistem pentru care ar trebui să cheltuiţi suplimentar 3-4.000 de euro”, a susţinut specialistul de produs al IPSO Agricultură. La achiziţia combinelor John Deere şi la unele serii de tractoare JD, firma a introdus, în această campanie de vânzări, sistemul Power Guard de extensie a garanţiei pentru 3 sau 5 ani.

Combinatorul Storm Swifter SE
Pentru pregătirea patului germinativ printr-o singură trecere, de la firma Strom-Bednar a fost prezentat combinatorul Swifter SE, cu lăţime de lucru de 10 m. Dan Gîdea, specialist de produs pentru mărcile Strom şi Kuhn, a descris acest utilaj şi modul său de lucru. Componentele active ale utilajului sunt: bară frontală de nivelare, tăvălug cu platbandă, 2 rânduri de organe tip săgeată sau 4 rânduri de organe active tip Gamma, bară de nivelare în spatele organelor active şi tăvălug posterior.

În privinţa echipării cu organe active, specialistul de produs a afirmat că acestea sunt interschimbabile. „Acest combinator poate fi echipat cu ambele cadre de organe active. Prima opţiune este cu 2 rânduri de organe tip labă de gâscă, iar a doua opţiune este cu 4 rânduri de organe cu dinţi drepţi. Totodată, la tăvălugul posterior avem două opţiuni, prima este tăvălugul Crosskill, ce face o mărunţire finală şi o compactare superficială pentru ca plantele să aibă un pat germinativ perfect şi o germinaţie foarte bună, sau putem avea opţiunea echipării cu un tăvălug similar celui frontal, dar de un diametru mai mic, care să facă o finisare de calitate, în special toamna, când ne confruntăm mai mult cu lipsa apei din sol. Combinatoarele Strom sunt disponibile de la 3 până la 18 metri lăţimi de lucru, sunt în variante purtate, semipurtate sau tractate, pentru tractoare de 100 până la 600 CP. Pentru combinatoarele de la 4 până la 7 m există posibilitatea înlocuirii cadrului de organe active cu săgeţi cu grapa cu discuri independentă, putând avea astfel 3 utilaje într-unul singur”, a precizat dl Gîdea, reprezentant IPSO Agricultură.

Performanţă cu sprayere JD
Specialistul de produs pe partea de sprayere, dl Ciprian Ion, a început cu descrierea maşinii tractate JD 732, de 24 m lăţime de lucru şi bazin de 3.200 de liri. Acesta a subliniat că pompa, cu debit de 280 l/min., este cu diafragmă, ceea ce înseamnă că nici una dintre componentele acesteia nu intră în contact cu soluţia chimică, ceea ce i-ar produce uzură. La cea cu diafragmă, singurele care intră în contact cu soluţia sunt nişte palete din plastic, protejând astfel pompa, care va avea o durată mai lungă de viaţă.

„Pompa este bine poziţionată faţă de cele de la alte maşini, unde incomodează fie la cadran sau poate fi lovită în timpul manevrelor. Pe lângă aceasta, pompa are două circuite, cel primar este folosit pentru agitare, clătire şi are inductorul de chimicale, iar cel secundar este folosit pentru operaţiunea de erbicidat. Circuitul primar lucrează la 8-10 bari. Toate comenzile maşinii sunt bine grupate, într-un singur loc, iar filtrele pot fi curăţate chiar dacă ai apă în bazin - operaţiune pe care la alte modele nu o poţi face”, a afirmat dl Ion. În privinţa timpului de umplere a bazinului, specialistul de produs a spus că durează între 20 şi 25 de minute dacă se foloseşte pompa sprayer-ului şi că poate fi scurtat cu 5 până la 7 minute dacă se utilizează o altă pompă, cum ar fi cea de la cisterna cu care se aduce apa în câmp. Nivelul apei din bazin este indicat şi este vizibil din tractor. Bazinul este din polietilenă, iar forma sa este importantă, pentru că îi conferă maşinii stabilitate şi în interiorul bazinului, în mers, nu se produc valuri şi spumă. 

„La maşinile cu bazine pătrate s-au pus pereţi despărţitori pentru a corecta unele instabilităţi ale maşinii, iar problema este la pregătirea soluţiei, ce poate fi neomogenă, şi apoi trebuie să curăţaţi foarte bine bazinul, pentru că sunt multe colţuri unde se poate depune soluţia”, a spus acesta. Sprayer-ul JD 732 are bazinul complet integrat în şasiul maşinii, ceea ce îi conferă stabilitate şi în interior are 6 duze pentru curăţarea şi agitarea soluţiei. Un alt aspect care îi conferă stabilitate maşinii este faptul că are centrul de greutate foarte jos.

Sistemul de ridicare a braţelor este paralelogram, patentat de John Deere, ce asigură o stabilitate ridicată a braţelor. „În testele realizate în Germania privind stabilitatea braţelor la maşinile de erbicidat, seriile 700 şi 800 de la John Deere au ocupat primele 2 locuri”, a afirmat reprezentantul firmei. Pentru stabilitatea braţelor există un sistem care împiedică balansarea lor faţă-spate. „Acordăm o importanţă deosebită stabilităţii braţelor, deoarece dacă ele balansează, rata de aplicare nu va mai fi uniformă”, a precizat acesta. Linia principală a braţelor este din oţel inoxidabil, ceea ce îi asigură durabilitate şi are purtători cu 5 tipuri de duze diferite, ceea ce face ca alegerea celor potrivite, în funcţie de cultură şi rata de aplicare dorită, să se facă cu uşurinţă.

Distanţa între duze este cea standard, de 50 cm, iar înălţimea de aplicare este calculată la 50 cm de la plantă. „Sunt deseori întrebat dacă viteza de înaintare influenţează rata de aplicare. Acest sprayer are un senzor de viteză integrat într-una dintre roţi şi, indiferent de viteza cu care mergi, norma de aplicare se menţine pe întreaga perioadă a lucrului. Maşina mai are şi senzor de presiune. Totul este controlat din calculatorul din cabină.” Capetele braţelor sunt flexibile, pentru ca atunci când lovesc un obstacol să se poată plia şi apoi să revină la forma iniţială. Modelul JD 732 mai dispune de un rezervor de 400 de litri pentru apă curată, care este folosită la spălarea bazinului, după terminarea erbicidării, şi un altul de 20 de litri, pentru operator. În gama maşinilor de erbicidat tractate mai există un model mai mic, JD 724, cu bazin de 2.400 l şi lăţime de lucru de 18 m, şi unul mai mare, JD 740, cu bazin de 4.000 de litri şi 28 m lăţime de lucru.

Erbicidarea, la superlativ
La demonstraţia din câmp a fost prezentat şi modelul JD 4730, ce face parte din seria maşinilor de erbicidat autopropulsate. „Fabricată în SUA, maşina este destinată suprafeţelor mai mari de 1.000 ha. Dacă la modelul tractat viteza de lucru este de până la 15 km/h, cu această maşină se poate merge în câmp cu până la 32 km/h şi 45 km/h pe şosea. În România, avem un client IPSO care are 12 astfel de maşini de erbicidat autopropulsate. Un alt client a lucrat 12.000 ha cu două maşini JD 4730, iar acum şi-a mărit suprafaţa şi a mai cumpărat o maşină de erbicidat autopropulsată, un model mai mare - JD 4940”, a afirmat dl Ciprian Ion. Maşina JD 4730 dispune de motor John Deere de 6,8 litri, o cabină spaţioasă ce oferă o bună vizibillitate şi un bazin din polietilenă de 3.000 de litri. Lăţimea de lucru este de 30 m. „Sistemul de reglare a ecartamentului se face din cabină, de la 3,05 până la 3,95 m. Garda la sol, în standard, este de 1,52 m, iar cu chitul de înălţare ajunge la 1,93 m. Maşina are o productivitate, în medie, de 300 ha/zi, la 10 ore lucrate, dar important este să avem apă. Are un control bun al tracţiunii, deoarece dispune de o transmisie hidrostatică cu 4 trepte de viteze.

Cu această maşină nu există probleme legate de patinare. Totodată, are suspensie pneumatică pe fiecare roată, controlată de calculator, ce poate oscila 10 cm. În momentul în care maşina de erbicidat este puţin înclinată, aceasta se reglează automat, fără intervenţia operatorului. Pe braţe sunt instalaţi anumiţi senzori care, în momentul în care sesizează un obstacol, ridică braţele automat, pentru a evita impactul”, a spus specialistul de produs. Un alt element important al sprayer-ului autopropulsat JD 4730 este faptul că tot dedesubtul maşinii este protejat de o placă metalică. La finalul prezentării maşinilor de erbicidat John Deere s-a realizat o demonstraţie prectică între lucrul cu duzele de pulverizare standard şi cele antivânt, rezultatul fiind că ultimele asigură o eficienţă ridicată a tratamentelor aplicate, deoarece soluţia ajunge pe plantă, acolo unde trebuie, şi nu este suflată de vânt. În plus, folosirea duzelor de pulverizare antivânt împiedică pierderile de soluţie erbicidă şi, implicit, de bani.

„Testele au arătat că duzele antivânt reduc devierea soluţiei, cauzată de vânt, cu 90%”, a afirmat dl Ciprian Ion, specialist de produs al IPSO Agricultură. Acesta le-a recomandat fermierilor prezenţi la eveniment să verifice duzele înainte de lucrul în câmp, să se asigure că nu sunt uzate şi că au debite diferite, pentru ca rata de aplicare a soluţiei chimice să fie cea optimă. O altă recomandare a fost aceea de a se respecta presiunea de lucru prevăzută în fişa tehnică a maşinii.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, mecanica agricola, ipso, john deere, strom-bednar
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE