REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Irigarea prin brazde a porumbului

15/6/2015

0 Comments

 
Picture
Irigarea prin scurgere la suprafaţă a fost una dintre metodele larg răspândite pe plan mondial, dar care în perioada industrializării a cedat locul aspersiunii. În prezent, odată cu declanşarea crizei de energie, balanţa preferenţială a început să fie reconsiderată prin reevaluarea celor câteva avantaje ale brazdelor faţă de aspersiune (consum redus de energie la pompare, distribuirea apei direct la rădăcina plantei, chiar în condiţii de vânt, reducerea numărului de mutări a echipamentului de udare, în paralel cu posibilităţile reale de mecanizare a deplasării acestuia).
Dacă se are în vedere faptul că dintotalul amenajărilor de irigaţii existenteîn marile unităţi agricole, suprafeţele cuudare prin brazde nu depăşesc 10% - seimpun măsuri energice de transformare şi adaptare a amenajărilor prin aspersiune, existente cu terenuri pretabile la această metodă de udare, cu localizarea în special la cultura porumbului. În cele ce urmează, vom prezenta o serie de soluţii care trebuie adaptate şi aplicate în amenajările de irigaţii cu udarea prin aspersiune, existente în vederea creşterii ponderii irigării prin brazde a culturii porumbului sau prin bivalenţă, când este cazul. După o cunoaştere teoretică temeinică a metodei de udare prin brazde, soluţiile practice sunt prezentate în amănunt privind amenajarea terenului, echipamentul de udare şi brazdele propriu-zise.

Pentru aplicarea cu succes a irigării prin brazde a culturii porumbului se solicită din partea specialistului agronom: să aleagă pentru irigarea prin brazde a porumbului terenurile cu pantă naturală asigurată, să intervină cu mici corecţii pentru nivelarea terenului; în cadrul rotaţiei, pentru noi amplasamente ale culturii porumbului să promoveze irigarea prin brazde pe terenurile care necesită lucrări de nivelare mai uşoare; să promoveze cu prioritate schema de irigare transversală, care asigură un consum minim în ceea ce priveşte echipamentul de udare sau de terasamente pentru reţeaua proprie; să practice metoda de irigare prin brazde orizontale întrerupte, care permit un control eficient al udării şi înmagazinarea în micile bazine rectangulare realizate a unui volum de apă egal cu până la jumătate din norma de irigare. Întreruperea brazdelor se face prin crearea de culoare la distanţe variabile (egale cu lungimea brazdei) de 50-150 de metri. Amplasamentul necesar montării echipamentului de udare, reglarea debitului pe brazde, urmărirea efectivă a aplicării udării sunt câteva dintre funcţionalităţile culoarelor.

În acest sens, ca primă măsură după răsărire, când se disting rândurile de porumb, se deschid culoarele, recomandabil cu freza sau bateria de disc cu tractorul V-445, având lăţimea de un metru. Tot cu acelaşi tip de tractor, având montate faţă în faţă două brăzdare, se execută pe culoar un diguleţ-platformă, pe care se montează echipamentul de udare. În condiţii de secetă, când umiditatea existentă în sol nu asigură răsărirea uniformă a plantelor, este indicat să se promoveze bivalenţa, prima udare aplicându-se prin aspersiune cu echipamente mutate manual (în care caz distanţa dintre culoare este egală cu lungimea brazdei care să fie un multiplu al schemei de udare prin aspersiune, spre exemplu: brazde de 96 de metri cu patru poziţii, de udare a 24 de metri la aspersiune) sau mecanizat, cu instalaţia IATF, brazdele având lungimea de 54 de metri - se alege această soluţie pentru terenurile cu microrelief mai puţin nivelat. Pentru creşterea la maximum a suprafeţelor de porumb irigate prin brazde este necesar să se utilizeze echipamentele de udare existente, inclusiv adaptarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii acestora, distribuirea apei la brazde cu: echipament de udare din pânză impregnată cu regulator de debit şi mânecuţe de tip Butyl; echipament de udare cu orificii reglabile (ferestruici de tip EUBA); echipament de udare din tronsoane de aluminiu deteriorate ce nu mai corespund la aspersiune, dar care reparate şi adaptate cu orificii se pot utiliza la brazde; canale privizorii cu sifoane.

Pentru folosirea cu maximum de eficienţă a echipamentului şi realizarea uniformităţii apei distribuite la brazde, se vor executa din timp următoarele operaţii: reducţie pentru trecerea apei de la hidrantul 100 în EUBA 150, reducţia fiind de tipul cârlig pe 100, cu mufă 150; semnalizarea şi numerotarea din amonte în aval a hidranţilor, o operaţiune care are mai multe scopuri (cum ar fi: de a avertiza mecanizatorii care execută diferite lucrări în parcele; uşurarea montării echipamentului de udare pe poziţia de start, materializată pe planul de situaţie şi în teren pentru fiecare antenă în parte; controlul şi urmărirea realizărilor zilnice aplicării udărilor; semnalizarea şi localizarea unei avarii, prin numărul antenei şi al hidrantului, din regulamentul de exploatare se identifică diametrul conductei îngropate, la remediere echipa de intervenţie deplasându-se cu toate piesele de schimb necesare, pentru evitarea timpilor morţi); realizarea unor conducte de udare (din EUBA sau tronsoane 100) cu orificii-ferestruici cu acţiune bilaterală, pentru a fi utilizate în zonele mai puţin nivelate, în vederea alimentării brazdelor din două direcţii, cu obligaţia deschiderii etapizate a orificiilor. (La schema de udare transversală, care utilizează numai conducte cu orificii, conductele de transport rămase disponibile se vor adapta cu ştuţuri-robineţi pentru reglarea debitului şi mânecuţe refolosite de la Butyl, în scopul majorării suprafeţelor irigate prin brazde şi obţinerii unei eficienţe maxime a echipamentului de udare.) Pentru suprafeţele de brazde care nu pot fi acoperite cu echipamentele amintite (Butyl, EUBA sau tronsoane 100), cu adaptările menţionate, se va trece la realizarea platformelor şi a canalelor provizorii, cu secţiuni care să permită traversarea lor de către utilajele agricole. O mare atenţie trebuie acordată platformelor canalelor provizorii, care se refac an de an, dar deschiderea acestora (în cazul brazdelor perpendiculare pe ele) se execută după răsărirea plantelor şi deschiderea brazdelor. În cazul canalelor provizorii, culoarele sunt însăşi platformele acestora.

Alimentarea brazdelor din canalele provizorii se realizeza prin intermediul sifoanelor din material plastic. Iniţial, fiecare brazdă se alimentează cu debitul maxim neeroziv prin două sifoane, urmând ca la ajungerea apei la capătul brazdei să funcţioneze un singur sifon pentru micşorarea debitului şi asigurarea unei umectări uniforme. Este bine ca şi canalele provizorii să aibă acţiune bilaterală, pentru a permite alimentarea brazdelor pe ambele capete. De asemenea, este necesar să se asigure echipamentul de deschis brazde pentru executarea acestora în perioada optimă, brazdele având adâncimi minime de 20-22 cm. Pe terenurile cu pante mai mari sau acolo unde se aplică brazde de contur, alimentarea acestora se face dintr-un singur sens.

La irigarea cu echipament EUBA cu robinet şi mânecuţe tip Butyl, cu acţiune unilaterală, în zonele bine nivelate, conductele de transport rămase disponibile se pot tranforma în conducte de udare cu acţiune unilaterală cu trei orificii-ştuţuri, la care se montează robineţi din plastic cu mânecuţe din cauciuc.

La irigarea cu echipament EUBA cu robinet şi mânecuţe tip Butyl, cu acţiunea bilaterală, în condiţiile în care nu s-a realizat în totalitate corectarea pantei, pentru a asigura dirijarea pe toată lungimea brazdelor, se utilizează metoda de alimentare a acestora prin ambele capete. În acest scop, la conductele EUBA se practică orificii pe ambele părţi, permiţând funcţionarea bilaterală. Totodată conductele de transport rămase disponibile de la schema de udare transversală se pot transforma în conducte de udare cu acţiune bilaterală. Prin această măsură echipamentul de udare se utilizează cu maximă eficienţă, asigurându-se şi o irigare optimă în zonele mai puţin nivelate.

La irigarea prin brazde cu echipamentul EUBA şi canale provizorii, soluţiile de irigare prin brazde din reţeaua de conducte îngropate sub presiune prevăd: - la hidranţi se racordează conducte de aluminiu sub formă de ştuţuri 100, având la capătul aval un sac pentru disiparea energiei. Este bine ca în această zonă canalul provizoriu să fie protejat cu o folie de polietilenă sau cu o saltea de fascine. Brazdele se alimentează cu un singur sifon, când folosim pe întreaga durată a udării numai debitul de regim, sau cu două sifoane, când udarea începe cu debitul maxim neeroziv; - la hidranţi se racordează ştuţuri-reduceritrecere de la 100 la 150, pentru a permite cuplarea tronsoanelor UEBA - 150. Pentru a evita pierderea de presiune în reţeaua de conducte îngropate se recomandă ca vana-hidrant să fie deschisă cel mult 2/3, iar numărul de hidranţi deschişi pe o antenă să nu depăşească numărul de aripi cu funcţionare simultană stabilit prin regulamentul de exploatare.

În cazul irigării prin brazde cu canale provizorii şi sifoane, nivelul apei în canalele provizorii trebuie să fie deasupra terenului cu circa 5-15 cm. Canalul provizoriu se execută în două etape: platforma canalului se realizează în paralel cu lucrările de nivelare, prin corectarea pantei pe traseul lor, având secţiunea trapezoidală cu înălţimi de 0,2-0,4 m şi taluzuri exterioare (1:3-1:5) care să permită trecerea maşinilor agricole; chiuveta cu taluzul interior de 1:1 se execută imediat ce au fost deschise brazdele. Platforma se realizează cu buldozerul, cupa screper purtată de tractorul de tip U650 sau screperul de 3 metri cubi, iar deschiderea chiuvetei cu plugul PPC, freza FRP-45 sau FSP-85, din 1-3 treceri. Chiuvetele se refac anual, la începerea campaniei de irigaţii, avându-se în vedere ca platformele canalelor provizorii să nu fie desfiinţate prin arătură.

Irigarea prin brazde cu pante între 1 şi 1,5%  - această metodă de udare prin brazde se foloseşte în condiţiile terenurilor cu relief uniform în care panta brazdelor nu depăşeşte 1-1,5%. Pentru a evita eroziunea solului prin irigaţii este absolut necesar a se corela valoarea debitului de alimentare al brazdelor cu condiţiile locale cu pantă, rezistenţa solului la eroziune, cultură etc. În zonele cu ploi torenţiale, panta brazdelor se reduce sub 0,5-1%, pentru a elimina hazardul în apariţia eroziunii. În special, la prima udare, accesul apei pe brazde va fi reglat din aripile de udare de pe tronsoanele EUBA şi urmărit din aval către amonte, udătorul pendulând pentru a interveni în caz de necesitate. Pentru ca deplasarea udătorului între culoarele aval-amonte să nu se facă prin secţiunea brazdelor, la executarea acestora se lasă poteci de acces, prin nedeschiderea celei de-a 6-a brazde.

Irigarea porumbului prin brazde de contur - aşa-numitele brazde de contur se trasează prin curbele de nivel (contour-lines) pentru a evita eroziunea solului. Metoda se practică pe terenurile cu suprafeţe ondulate şi pante mari, unde brazdele nu pot fi orientate pe linia cu panta cea mai mare, întrucât fenomenul de eroziune ar fi imposibil de controlat. Din această cauză, brazdele se trasează pe o direcţie puţin înclinată faţă de cea a curbelor de nivel, astfel încât să permită avansul apei pe toată lungimea lor. Panta maximă a terenului este de 5-8%. La terenurile cu pante spre limita superioară se prevăd lucrări de protecţie împotriva eroziunii prin înierbarea brazdelor, valuri, debuşee, căderi, terase ş.a. Brazdele trebuie să aibă secţiune corespunzătoare, de acumulare, şi taluzele consolidate pentru a se evita ruperea lor şi deversarea apei într-un grup de brazde succesive.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE