ISABION®, biostimulant pentru creşterea randamentului şi îmbunătăţirea calităţii producţiei15/9/2021 Isabion® este noua soluţie Syngenta pentru culturi horticole, un produs de origine naturală obţinut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicaţii foliare sau prin irigare, pentru revitalizarea plantelor, deoarece conţine echilibrul optim de aminoacizi, peptide şi nutrienţi. Isabion® ajută plantele să depăşească stresul, să-şi satisfacă cerinţele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice (înflorit, legarea fructelor), contribuind totodată la nutriţia cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant şi produs antisenescenţă. Biostimularea culturilor este complementară nutriţiei culturilor şi protecţiei culturilor, deoarece se îmbunătăţeşte absorbţia de nutrienţi şi eficienţa nutrienţilor, pe de o parte, şi de cealaltă parte se îmbunătăţesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.
Beneficiile: efect antistres şi antisenescenţă; rezistenţa la stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheţ, grindină etc.); creşte rezistenţa la criza de transplant care încetineşte înrădăcinarea şi deficienţa de calciu, la fitotoxicitate datorată tratamentelor cu produse de protecţie. Determină creşterea fertilităţii şi a capacităţii de reproducere: înflorirea şi legarea fructelor (fertilitate mai mare şi reducerea fructelor căzute printr-o vitalitate mai mare a frunzelor, tulpinilor şi rădăcinilor); maturare (fructe mai omogene şi cu o mai bună calitate - culoare şi zahăr). Contribuie la îmbunătăţirea activităţii bacteriene din sol şi nutriţia plantei prin: prevenirea şi recuperarea de deficienţe nutriţionale (cloroză), în amestec cu microelemente (efecte chelatoare şi transport de micronutrienţi); îmbunătăţirea activităţii bacteriene din sol prin activarea microflorei naturale. Efectul antistres Temperatura scăzută sau ridicată, seceta, îngheţul, deteriorarea ţesuturilor din cauza grindinei şi inundaţiile au un efect negativ, cu o reducere semnificativă a calităţii şi cantităţii recoltelor. Aceste stresuri au fost asociate cu producţia de specii reactive de oxigen (ROS), inclusiv peroxidul de hidrogen (H2O2), oxigenul simplu (O2), superoxidul (O • -) şi radical hidroxil (OH•). În condiţii normale, ROS sunt produse secundare ale metabolismului şi sunt uşor eliminate de antioxidanţi. Cu toate acestea, atunci când apare un stres, producţia de ROS creşte dramatic în diferitele compartimente celulare şi provoacă leziuni de stres oxidant şi daune celulare. Plantele induc în mod natural sinteza enzimelor antioxidante, care ajută la eliminarea ROS şi a altor agenţi antistres, cum ar fi osmoprotectanţii. Aplicarea Isabion®, care conţine aminoacizi, poate îmbunătăţi mecanismul antioxidant şi poate juca direct un rol în osmoprotecţie. Isabion® va creşte toleranţa plantelor, ajutându-le să aibă o recuperare mai rapidă după stres. Creşterea fertilităţii şi a capacităţii de reproducere Isabion® îmbunătăţeşte productivitatea şi calitatea plantelor prin furnizarea de efecte care răspund cerinţelor specifice ale plantelor în timpul fazelor de creştere şi în fazele de reproducere prin următoarele mecanisme: efect pseudohormonal (multiplicarea şi diferenţierea celulelor, efect de senescenţă întârziat); stimularea activităţii enzimelor (o mai bună asimilare şi utilizare a macro- şi micronutrienţilor care conservă energia metabolică pentru absorbţia şi asimilarea lor); fertilitatea florilor (o fructificare mai bună). Sistemia şi asimilarea lui Isabion® Aşa cum demonstrează multe studii efectuate cu aminoacizi marcaţi radioactiv, aminoacizii liberi şi peptidele pătrund şi sunt prelevate atât în frunze, cât şi în rădăcini foarte uşor. (Ferauge şi Smal, 1977; Sauer, 1973; Schiller şi Martin, 1975) Acestea sunt transportate între diferite organe, atât prin xilem, cât şi prin floem, şi de la organele sursă la organele ţintă (vezi figura). Odată ajunse în ţesuturi, aceste molecule organice pot fi utilizate ca nişte „cărămizi“ pentru a construi proteine vegetale, ele pot fi o sursă de scheleturi de carbon pentru sinteza de carbohidraţi şi acizi organici sau pot declanşa funcţii fiziologice specifice. Roxana Drăghici
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|