REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Itinerar agricol francez - FNPSMS

15/9/2011

0 Comments

 
Picture
În perioada 31 august-3 septembrie a.c., o delegatie română, alcătuită din 9 reprezentanţi,  din sectorul agricol şi din domeniul jurnalistic agrar, a efectuat o vizită în Franţa, la invitaţia Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg din Franţa (FNPSMS).

Programul vizitei a fost foarte bine conturat, oaspeţii români putând să ia contact cu  realităţile agriculturii franceze în domeniul producerii de sămânţă de porumb boabe, a producerii de porumb furajer şi de păstrare a acestuia în vederea administrării cu rezultate meritorii în alimentaţia vacilor de lapte. De asemenea, au fost prezentate şi vizitate două unităţi franceze cunoscute în lumea cercetării agricole şi a producerii de sămânţă din diferite specii agricole, anume firma Limagrain şi Institutul Arvalis. Pe parcursul vizitei şi al deplasării în Franţa, delegaţia română a fost însoţită în permanenţă, cu mare competenţă şi atenţie, de Anna Kolakowska, responsabilă din partea firmei cu acţiuni pe plan internaţional, şi de domnul Therry Pedeutour. Vizita a început prin prezentarea deplasării întocmite de Federaţia Naţională a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg, după care a urmat prezentarea firmei Limagrain şi a activităţilor agricole desfăşurate în zona Saumur. Prezentarea uzinei Limagrain şi a laboratorului acesteia a fost făcută de către domnii Sebastien Vilchien şi François Poutoire, care au captat interesul total al întregii delegaţii române. În continuare, a fost vizitată o unitate de producere a seminţelor de porumb (Guy Lamoureux), coordonată de Patrice Pege. În seara primei zile de vizită a avut loc o întâlnire deosebit de cordială şi de eficientă cu reprezentanţii agenţiilor de reglementare, cu reprezentanţii firmei Limagrain şi ai responsabililor de sector, unde s-au prezentat diferite aspecte ale agriculturii franceze şi a problemelor cu care se confruntă şi producătorii agricoli francezi. Cea de-a doua zi a vizitei delegaţiei române a început prin prezentarea unei ferme producătoare de lapte, care utilizează porumbul furajer procesat dintr-o exploataţie (GAEC des Peux), situată la 20 de kilometri de localitatea Saumur, de către domnul Ruault. A impresionat în mod pozitiv calitatea silozului administrat vacilor de lapte, prin proîspeţimea şi păstrarea calităţilor porumbului furajer după aproape un an de conservare. A urmat vizitarea insulei Saint Clement şi a lucrărilor hidrotehnice executate în timpul deplasării în această regiune. Conform spuselor domnului Commeau, producător de seminţe direct vizat de aceste amenajări, drenarea şi irigaţiile sunt cele mai importante elemente de structurare a producţiei de seminţe de porumb. După-amiaza a fost vizitată o exploataţie pentru cultura mare, unde a fost făcută prezentarea ITK-urilor din GAEC Naulet şi Le Guedeniau, situate la o distanţă de 35 de kilometri de Saumur. A treia zi de vizită a constat în deplasarea în localitatea Ouzouer le Marche, situată la 180 de kilometri de Saumur. După-amiaza, vizitele au continuat, cu Institutul Arvalis, unde au fost prezentate rezultatele activităţii în privinţa optimizării irigaţiilor, folosite în special pentru cultura porumbului. După ce s-au prezentat rezultatele de cercetare aplicativă de către specialistul Regis Doucet, s-a efectuat o deplasare în câmpul experimental, pentru a vedea concret rezultatele activităţii de cercetare şi de comportare a diferiţilor hibrizi de porumb, pe grupe de precocitate. De asemenea, s-au putut aprecia densităţile de semănat la diferiţi hibrizi de porumb şi mai ales destinaţia finală a hibrizilor de porumb analizaţi. Numărul de combinaţii genetice este destul de mare, astfel încât în fiecare an se poate pune la dispoziţia cultivatorilor de porumb un număr impresionant de genotipuri specifice zonei unde se cultivă. Au impresionat modul concret şi răspunsurile clare date de către specialiştii agronomi francezi tuturor întrebărilor adresate de către componenţii delegaţiei române. De menţionat că, împreună, specialiştii agronomi francezi şi români au găsit puncte comune de cercetare şi de perspectivă, capabile să permită dezvoltarea şi perfecţionarea tehnicii de cercetare în domeniul porumbului. În seara celei de-a treia zi de vizită, delegaţia română a fost invitată la o cină cu responsabilii Maiz’Europ, respectiv cu domnul Luc Esprit, director general al acestei firme. La această cină a participat şi doamna Ancuţa Conta, ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Paris, care a adresat în cuvântul său mulţumiri gazdelor pentru interesantul traseu de vizită pe care l-a avut delegaţia română şi şi-a exprimat speranţa că această manifestare va contribui la strângerea şi amplificarea relaţiilor româno-franceze în domeniul agricol. În numerele viitoare ale revistei noastre vom publica, in extenso, fiecare etapă a vizitei efectuate, cu scopul prezentării mai ample a fiecărei părţi a acesteia. Pentru că au făcut posibilă această deplasare şi mai ales pentru grija şi căldura cu care a fost însoţită, delegatia româna aduce sincere mulţumiri tuturor factorilor care au contribuit la reuşita acestui amplu schimb de experienţă româno-francez.
Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE