REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Izolarea pietei carnii de porc din Romania

15/8/2011

0 Comments

 
Picture
În cadrul evenimentului Forum Invest, organizat la Bucureşti la începutul lunii iunie, Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, a vorbit despre evoluţia negativă a acestui sector şi despre necesitatea unor măsuri de subvenţionare directă incluse în viitoarea Politică Agricolă Comună 2014-2020.

„De la un efectiv de animale de 8,5 milioane, astăzi vorbim doar de 4,5 milioane de porci. Nu facem faţă concurenţei. Preţurile la cereale s-au majorat, până la 270 euro/tonă, iar carnea s-a ieftinit. Sperăm ca acest sector să beneficieze de subvenţii directe în următoarea perioadă a noii Politici Agricole Comune”, a afirmat dl Caruz. În privinţa acordării subvenţiei directe pentru sectorul suin după 2014, Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a precizat că, cel mai probabil, acestea nu se vor mai putea acorda, pentru că ţările producătoare de carne de porc au solicitat alte instrumente de sprijin. „Majoritatea covârşitoare a statelor membre producătoare de carne de porc nu vrea nici subvenţie, nici instrumente de intervenţie pentru producţia de porc. Dincolo de situaţia specifică legată de preţul cerealelor, atât vechile state membre ale UE, cât şi cele noi au reuşit să valorifice oportunităţile de piaţă, deoarece există cerere pe piaţa internă şi mai ales pe cea externă. Problema specifică sectorului, legată de ciclicitatea cantităţilor puse pe piaţă, şi deci a preţurilor, poate fi rezolvată prin fondurile mutuale. Prin acestea, pot fi compensate pierderile cauzate de scăderile de preţ. Dincolo de această problemă, sectorul cărnii de porc în Uniunea Europeană este unul performant”, a precizat dl Cioloş. 
Fără subvenţii directe din 2014
În opinia comisarului european, nevoia de subvenţii directe pentru fermele zootehnice vine, probabil, din cauza unei slabe modernizări. „Trebuie să vedem de ce în România vorbim de nevoia de subvenţionare directă a cărnii de porc şi nu a întregului sector. Ştiu de când eram ministru că sunt unele ferme care cer sistematic subvenţii şi altele încearcă să devină performante pe piaţă. Cred că este nevoie de o altă abordare, una din punct de vedere investiţional, de modernizare, pentru că vedem că unele dintre aceste ferme pot să reziste pe piaţă şi altele nu”, a afirmat dl Cioloş. Instrumentele de sprijin pe care majoritatea statelor membre le-au cerut Comisiei Europene sunt legate de promovare-comunicare şi gestionare a situaţiilor de criză. „Am avut discuţii cu crescătorii de porci din UE şi ei au solicitat alte instrumente decât cele de subvenţionare directă. În România, încă ne confruntăm cu probleme specifice, care necesită anumite măsuri. Sunt întru totul disponibil să susţin astfel de măsuri, aşa cum am susţinut măsura de ajutor de stat pentru cei care doreau să facă mai mult în domeniul bunăstării animalelor, inclusiv în acest sector. Depozitarea privată în situaţii de criză, când preţurile scad foarte mult, este o măsură la care şi România va putea aplica, mai ales în momentul în care va fi integrată pe piaţa comună”, a declarat comisarul european. Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici de dezvoltare a agriculturii, a precizat că sectorul cărnii de porc din România are nevoie de sprijin financiar, pentru a fi prezent pe piaţa Uniunii Europene. „Avem nevoie de sprijin, pentru a reporni exportul român de carne de porc. Trebuie să fim şi noi pe piaţa europeană. Sunt convins că porcul din România n-a provocat în ultimii 20 de ani nici un fel de criză”, a susţinut dl Steriu
Pesta porcină, o problemă încă nerezolvată
O problemă specifică României, care a rămas încă nerezolvată, este pesta porcină. Simpla vaccinare împotriva acestei boli nu este suficientă, pentru eradicarea ei fiind necesară o serie de măsuri care implică autorităţile, producătorii şi deopotrivă procesatorii. „Problema pestei porcine izolează piaţa românească de cea europeană. Atât timp cât nu se rezolvă problema gestionării acestei boli, piaţa către UE nu se va redeschide. Rezolvarea acestei probleme trebuie s-o facă, în primul rând, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară împreună cu întregul sector al cărnii de porc, producători şi procesatori, să se asigure ca această maladie este ţinută sub control. În România s-a vaccinat împotriva pestei porcine, dar nu este o soluţie definitivă, ci doar izolează problema. Pentru eradicarea completă, dincolo de oprirea vaccinării, trebuie îndeplinite cu stricteţe anumite condiţii de creştere a porcilor şi de circulaţie a animalelor vii. Din păcate, sectorul cărnii de porc din România este în continuare izolat de piaţa comună”, a afirmat dl Cioloş.
Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE